Κάτι που αναρωτιούνται καθημερινά όλες οι νέες μαμάδες – γιατί κλαίει το μωρό; Αναγνωρίστε τα στοιχεία που θα σας οδηγήσουν στον λόγο πίσω από τα δάκρυα.
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν πως μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε το κλάμα του μωρού. Οι έρευνες επίσης δείχνουν πως τα μωρά, ιδίως όταν είναι πολύ μικρά, χρησιμοποιούν φωνητικά σήματα και σήματα συμπεριφοράς για να δώσουν στους γονείς τους να καταλάβουν τι τους συμβαίνει προτού ξεσπάσουν σε κλάματα. Το κλάμα, όπως φαίνεται, αποτελεί την τελευταία τους λύση.
Κανείς δεν ξέρει το μωρό σου τόσο καλά όσο εσύ. Τόσο το μητρικό σου ένστικτο όσο και αυτός ο χρήσιμος οδηγός θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις γιατί μπορεί να κλαίει το μωρό σου. Κάτι που θα σε βοηθήσει να το ανακουφίσεις γρηγορότερα.
Γιατί λοιπόν μπορεί να κλάιει το μωρό;
Μπορεί να πιπιλάει τη γροθιά του ή τα δάχτυλά του, να κάνει ήχους με τα χείλη του ή να στρέφει το κεφάλι του προς τα φυσικά ερεθίσματα. Το κλάμα μπορεί να είναι ρυθμικό και επαναλαμβανόμενο, και να γίνεται ολοένα και πιο δυνατό και αδιάκοπο.
Το μωρό μπορεί να είναι ανήσυχο ή αναστατωμένο. Μπορεί να μουρμουράει αντί να κλαίει. Ο ήχος του μππορεί να είναι ένα λαχανιασμένο κλαψούρισμα που θα πάρει αρκετό χρόνο για να δυναμώσει και να γίνει κλάμα.
Μπορεί να είναι ανήσυχο και να τρίβει τα μάτια του, τα οποία μπορεί να φαίνονται υγρά. Το κλάμα είναι λαχανιασμένο και διακοπτόμενο, από κραυγές μέχρι πιο ήσυχο κλάμα. Ηρεμεί εύκολα.
Το κλάμα μπορεί να είναι οξύ, υψηλής συχνότητας και έντονο από την αρχή. Ίσως υπάρχουν παύσεις για να μπορέσει να πάρει ανάσα. Τα μάτια του μωρού είναι κλειστά και μπορεί να είναι κατσουφιασμένο. Το στόμα μπορεί να παραμένει ανοιχτό.
Τα μάτια του μένουν την περισσότερη ώρα ανοιχτά όσο κλαίει. Μπορεί να έχει ένα έντονο, διαπεραστικό βλέμμα. Ίσως γέρνει το κεφάλι του προς τα πίσω. Το κλάμα μπορεί σταδιακά να αυξάνεται σε ένταση και να ολοκληρώνεται με εκρήξεις κραυγών.
Μπορεί να παρατηρήσετε σπαστικές κινήσεις και ίσως γυρίζει το κεφάλι του προς το μέρος σας ή κάνει πως διώχνει πράγματα με τα χέρια του. Το κλάμα μπορεί να είναι κοφτό και να εναλλάσσεται με ήχους που φέρνουν σε γέλιο.
Μπορεί να είναι ανήσυχο, να μαζεύεται, να κάνει γκριμάτσες και να φέρνει τα γόνατα στο στήθος του. Οι κοφτές κραυγές που συνοδεύονται από ρουθούνισμα ίσως να σημαίνουν πως το μωρό έχει αέρια, αλλά ένα διαπεραστικό και απαρηγόρητο κλάμα μπορεί να συνοδεύεται από κολικό.
Οι περισσότερες μαμάδες αντιλαμβάνονται σε αυτό το κλάμα πως «κάτι δεν πάει καλά» ή «κάτι είναι διαφορετικό απ’ ό,τι συνήθως. Μπορεί να ακούγεται αδύναμο, αλλά λυπημένο και σπαρακτικό ή να είναι υψίφωνο και διαρκές. Συνήθως συνοδεύεται κααι από άλλα συμπτώματα.
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως κάθε τύπος κλάματος διαφέρει σημαντικά από όλους τους άλλους. «Το κλάμα από τον πόνο συνήθως παράγεται με περισσότερη ενέργεια, γι’ αυτό και είναι εντονότερο», εξηγεί ο Stephen Sheinkopf, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς και ένας από τους δημιουργούς ενός ηλεκτρονικού προγράμματος που έχει τη δυνατότητα να αναλύσει το κλάμα των μωρών.
Το να είστε σε θέση να αντιληφθείτε τα σημάδια στη συμπεριφορά του μωρού σας θα σας βοηθήσει να το παρηγορήσετε.
Όταν ένα μωρό κλαίει, η ένταση συσσωρεύεται στους μύες του προσώπου του, κυρίως στο μέτωπο, τα φρύδια και τα χείλη. Σύμφωνα με την έρευνα από την Ισπανία, αν το μωρό σας είναι θυμωμένο, τα μάτια του θα είναι μισόκλειστα όσο εκείνο κλαίει και το στόμα του ανοιχτό ή μισάνοιχτο.
Αν το μωρό σας είναι φοβισμένο, τα μάτια του θα είναι ανοιχτά και θα σας κοιτάζει με ένα διαπεραστικό βλέμμα. Αν πονάει, θα κλείσει τα μάτια του, ανοίγοντάς τα για λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Το πρόσωπό του θα παρουσιάζει έντονο και θα φαίνεται πως κατσουφιάζει.
Παρατηρώντας προσεκτικά το μωρό σας, θα μάθετε να αναγνωρίζετε τα μηνύματα που σας μεταφέρει το κλάμα και η συμπεριφορά του.
Παρ’ όλ’ αυτά, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθείτε τι πάει στραβά προτού εκείνο αναστατωθεί υπερβολικά. Όσο πιο απαρηγόρητο είναι το μωρό, τόσο πιο δυσδιάκριτα γίνονται τα μηνύματα που περνάει. Αυτά είναι συχνά εντονότερα προτού το μωρό κλάψει.
Τα σημάδια αυτά είναι πιο ευδιάκριτα σε μικρότερη ηλικία. «Το κλάμα ενός νεογέννητου αλλάζει με την ηλικία, καθώς η ανατομία του φωνητικού σωλήνα μεταβάλλεται», αναφέρει ο Stephen. Τα μωρά αρχίζουν επίσης να αντιλαμβάνονται τα κοινωνικά ερεθίσματα καθώς μεγαλώνουν. Ως την ηλικία των επτά μηνών, το μωρό σας μπορεί να έχει γίνει ήδη ειδικός στα… «κροκοδείλια δάκρυα» για να τραβήξει την προσοχή σας.
πηγή: motherandbaby.co.uk
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο