Πολλές μανούλες θέλουν να στείλουν φρουτάκια στο σχολείο αντί κολατσιού, αλλά το μόνιμο άγχος στα μικρότερα παιδάκια είναι ότι πρέπει να είναι κομμένα. Οι δασκάλες δεν γίνεται μέσα σ’ όλα να έχουν να σκεφτούν και το πώς θα καθαρίσουν το μηλαράκι των μαθητών τους, από την άλλη οι κομμένες φετούλες μήλου συνήθως μαυρίζουν και τα παιδάκια ούτε να τις δουν.
Στο domestically-speaking.com η μαμά Maryann δοκίμασε το κόλπο με το κομμένο μήλο που το κρατάς «ενωμένο» με λαστιχάκι και είδε ότι κάνει καλή δουλειά, τουλάχιστον αν οι ώρες που μεσολαβούν μέχρι να το φας είναι 3-4, όσες δηλαδή περνούν μέχρι να έρθει η ώρα να φάει το φρουτάκι του το παιδί στο σχολείο.
Άλλα δημοφιλή κόλπα είναι το να «βουτήξεις» τα κομμένα μηλαράκια σε λεμόνι, ή σε χυμό lime ή ανανά (βέβαια αναγκαστικά το μήλο παίρνει γεύση) ή να τα κλείσεις αεροστεγώς σε ziploc σακουλάκια σαν αυτά που σας είχαμε δείξει εδώ.
Εσείς έχετε κολπάκι να μοιραστείτε μαζί μας;
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Α, ξέχασα να αναφέρω το εξής...εγω τους είπα ότι αν δεν φροντίζουν να καθαρίζουν το φρούτο που βάζω στο παιδι μου για να το τρώει πραγματικά φρέσκο, εγω θα του βάζω εκείνη την ώρα να τρώει γαριδακια!!! Αφου θα έχουν την ίδια θρεπτικη αξία για το παιδι μου όσο το κομμένο φρούτο μετα απο 6 ώρες που θα περάσουν μέχρι να το φαει, τουλάχιστον να το ευχαριστιεται!!!!( το πρωινό του το ετοιμασω στις 6 γιατι φεύγω για δουλεια και το φρούτο στο σχολείο το τρώνε στις 12!!)
έχεις απόλυτο δίκιο.. αναγκάζομαι κ του βάζω μόνο μπανάνα από φρούτα... το άλλο ωραίο που έχω ακούσει σε προνήπια.. να τους μάθουμε να ανοίγουν μόνα τους το δοχείο φαγητού .. κι ας είναι δύσκολο κ θέλει δύναμη να απασφαλίσεις το καπάκι!!!!!!! σημ.. ο γιός μου θα κλείσει τα 4 το Νοέμβρη!!!!!
Μπορεί να φάει τα φρούτα στο σπίτι του το απόγευμα, δεν είναι υποχρεωμένη η δασκάλα να καθαρίζει φρούτα για 20-25 παιδιά, ούτε είναι υποχρεωτικό το παιδί να φάει το φρούτο τη συγκεκριμένη ώρα που είναι στο σχολείο. Υπάρχουν ένα σωρό εναλλακτικές υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει το παιδί εκείνη την ώρα (φρούτα που δεν χρειάζονται καθάρισμα, ξηρούς καρπούς, κριτσινάκια ολικής με τυρί ή γαλοπούλα, γιαούρτι με δημητριακά, κλπ). Απείλησες τη δασκάλα ότι αν δεν καθαρίσει το φρούτο στο παιδί σου θα του δώσεις να φάει γαριδάκια;;; Τι ακούνε κι αυτές οι καημένες!!
Χαμπάρι δεν πήρες από ότι φαίνεται για το νόημα πίσω από αυτά που έγραψα...Φυσικά και δεν θα έδινα γαριδάκια στο παιδί στο σχολείο...Είναι μια μεταφορά για να γίνει αντιληπτή η θρεπτική αξία των φρούτων μετά από τόσες ώρες κομμένα...Και δεν ήταν απειλή...Τόσα ξέρεις, τόσα λες από ότι φαίνεται... Δεν θα δώσω περαιτέρω εξηγήσεις για τα αυτονόητα, όσο κι αν φαίνεται ότι τις χρειάζεσαι καλή μου... Όταν υπάρχει κανόνας στο σχολείο (υποτίθεται) για τα φρούτα, δεν γίνεται αυτό τον κανόνα να τον ερμηνεύεις κατά την βούληση σου και την ευκολία σου. Θες σαν φορέας να κάνεις το καλό και σωστό? Τότε απλά πρέπει να γίνουν τα παραπάνω που έγραψα... Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται και δεν έχει το υπόβαθρο για να το αντιληφθεί και να επεξεργαστεί αυτό που είπα, ας συνεχίσει να δίνει τα κομμένα από ώρες φρούτα στα παιδιά του, πιστεύοντας ότι φροντίζει για την καλή διατροφή τους... Να σημειώσω μια ιδέα που άκουσα σε ένα σχολείο, (και μάλλον δεν αφορά την φίλη Μαρία πιο πάνω)...Οι δασκάλες σε ένα σχολείο κόβουν όλα τα φρούτα σε μια μεγάλη λεκάνη την ώρα του φρούτου και βάζουν από την φρουτοσαλάτα στα παιδιά, εξασφαλίζοντας έτσι την ποικιλία στις βιταμίνες που παίρνουν όλα τα παιδάκια και αποφεύγοντας την μονοτονία επίσης...Επίσης τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν καινούρια φρούτα που πιθανόν να μην επέλεγαν αλλιώς... Μακάρι τέτοιες ιδέες να εφαρμόζονταν πιο συχνά...
Ο μόνιμος καυγάς μου με τις δασκάλες του γιου μου... Γιατι βρε παιδια έιναι τοσο δύσκολο οι δασκάλες να καθαρισουν τα φρούτα των παιδιών;;;; Πέρσι σε ιδιωτικό σχολείο υπήρχαν δυο δασκάλες για 24 παιδάκια. Απο τα 24 παιδάκια λοιπόν, ποσα μπορει να είχαν φρούτο που να χρειάζεται καθάρισμα ταυτόχρονα; Κάποιο θα είχε μπανάνα, κάποιο θα είχε σταφύλι, κάποιο θα είχε μανταρινι...αλλα και όλα να χρειάζονταν καθάρισμα, πόση ώρα θα έπαιρνε σε δυο γυναίκες να κόψουν τα φρούτα; 5,10 λεπτα; Φετος σε δημοσιο σχολειο υπαρχει μια γυναικα που τα φροντιζει στο διαλειμμα. Και ο πιο αμορφωτος ξερει(η μάλλον θα έπρεπε να ξέρει) πως το φρούτο και τον φρέσκο χυμό πρέπει να τα καταναλώσει κάποιος εντός το πολυ 10 λεπτών απο την ώρα που θα κοπεί η στυφτει. Αλλιώς πανε οι βιταμίνες...και το φρούτο και ο χυμος γίνονται ενα άχρηστο πράγμα με σκετες θερμίδες που δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στο παιδι... Εφόσον το σχολείο θέλει να τηρήσει μια υγιεινή συνηθεια για τα παιδια(προσωπικά το δικο μου παιδι φρούτο μόνο στο σχολείο τρώει) γιατι δεν βρίσκεται η λύση να γίνει Αυτό σωστά;;;; Δεν παίρνει παραπάνω απο 10 λεπτα και αφορά μόνο το ενα γεύμα της ημέρας...Και έιναι ίσως το μόνο που δεν μπορούν να φάνε εντελώς μόνα τους τα περισσότερα παιδάκια καθώς δεν έχουν ακομα την ικανότητα να το καθαρισουν. Άκουσα και την ηλίθια δικαιολογία πως τα παιδια πρέπει να μάθουν να κρατούν ολόκληρο το μήλο π.χ απο τώρα... Αναρωτιέμαι... Έχετε δει κανέναν ενήλικα να θέλει να φαει ολόκληρο ενα μήλο και να μην ξέρει πως να το κάνει; και προσωπικά εμένα δεν μου αρέσει να τρώω το μήλο ολόκληρο. Το προτιμώ σε φέτες... Φανταστείτε ενα μικρο παιδάκι να προσπαθεί να χωρέσει ενα ολόκληρο μήλο στο μικρο του στοματακι...και να προσπαθεί να το δαγκωσει έτσι σκληρό που έιναι με την φλουδα..γιατι να τα ταλαιπωρουνε; Δεν το καταλαβαίνω... Όσες μανάδες ρώτησα μου είπαν ότι έτσι μόνο το μισο μήλο ΑΝ καταφέρουν να φάνε...το άλλο μισο παει χαμένο...άρα καταλήγουμε στο μισο φρούτο... Ας αφιερώνουν 10 λεπτα απο το μάθημα, που εντάξει, να μην κρυβόμαστε και πίσω απο το δάχτυλο μας, δεν κάνουν προετοιμασία για πανελλήνιες σε αυτη την ηλικία... Μπορει να βρεθεί ο χρόνος... Ώστε να μπορούν να συνεχίσουν στο διάλειμμα να πίνουν τον καφε τους, να μιλάνε στο κινητό, η ότι άλλο τοσο "σημαντικό" έχουν να κάνουν...