Τα παιδιά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα και έχουν λιγότερη ενσυναίσθηση από ό,τι η προηγούμενη γενιά, επειδή περνούν πολύ χρόνο με τα tablets και τα smartphones, προειδοποιεί ένας εξέχων ψυχίατρος.
Ο Iain McGilchrist αναφέρει πως τα παιδιά ηλικίας πέντε ετών δυσκολεύονταν περισσότερο να «διαβάσουν» τις εκφράσεις του προσώπου λόγω της υπερβολικής τους επαφής με την τεχνολογία.
Πρόσθεσε επίσης πως έχει στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πως περισσότεροι είναι οι μαθητές που εμφανίζουν συμπεριφορά στα όρια του αυτισμού. Ο Δρ McGilchrist, πρώην φιλόλογος της Οξφόρφης ο οποίος μετεκπαιδεύτηκε στην ιατρική, ανέφερε πως έχει ακούσει από πολλούς δασκάλους να λένε ότι οι μαθητές τους δυσκολεύονταν να διαβάσουν πρόσωπα.
Παρ’ όλ’ αυτά, οι ειδικοί έχουν πει πως η δυσκολία των παιδιών να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα μπορεί να οφείλεται σε εμπόδια πολιτιστικά ή γλωσσικά και όχι μόνο στην τεχνολογία.
Ο κ. McGilchrist είπε πως ήρθε σε επαφή με δασκάλους παιδιών πέντε έως επτά ετών, οι οποίοι υπολόγισαν ότι περίπου το ένα τρίτο των μαθητών τους έχει απόσπαση προσοχής και δυσκολία στο να διαβάσει πρόσωπα.
Σε συνέντευξη στην Telegraph, δήλωσε: «Οι δάσκαλοι αυτοί διδάσκουν εδώ και 30 χρόνια και ήταν λίγοι εκείνοι που δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αυτά τα απλά πράγματα. Ο κόσμος το βρίσκει ολοένα και πιο δύσκολο να επικοινωνήσει σε συναισθηματικό επίπεδο, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί χαρακτηριστικό αυτισμού».
Ο συγγραφέας του The Master and his Emissary, στο οποίο εξερευνά τις λειτουργίες του αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, συμπληρώνει λέγοντας πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι νέοι έχουν «λιγότερη ενσυναίσθηση» από ό,τι τέσσερις δεκαετίες πριν.
Επισημαίνει μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία η οποία παρουσιάζει μία μείωση στην ενσυναίσθηση στους φοιτητές του κολλεγίου και ταυτόχρονα μία αύξηση στο ναρκισισμό.
Οι «εύλογες» θεωρίες γύρω από το γιατί τα παιδιά έχουν λιγότερη ενσυναίσθηση σχετίζονται με τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις που είχε η τεχνολογία στην οικογένεια.
Ο Δρ. McGilchrist είπε: «Τα παιδιά απασχολούνται περισσότερο χρόνο με τις μηχανές και την εικονική πραγματικότητα απ’ ό,τι έκαναν στο παρελθόν και έτσι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πραγματικότητας. Στα εικονικά περιβάλλοντα δεν έχουν να ερμηνεύσουν τα διακριτικά ερεθίσματα που προσφέρουν τα πραγματικά περιβάλλοντα, όπως όταν παίζουν με άλλα παιδιά στο δάσος».
Πρόσθεσε επίσης: «Τα μικρά παιδιά δεν έχουν πλέον την ίδια προσωπική επαφή όπως παλιά και όταν βρίσκονται στο σπίτι τους με την οικογένειά τους, η οικογένεια κάνει διάφορα πράγματα ταυτόχρονα ενώ το παιδί βρίσκεται μπροστά στην τηλεόραση ή την οθόνη του iPad, κάτι το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό».
«Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το ότι δεν είμαστε πλέον τόσο καλοί στο να διαβάζουμε πρόσωπα και να αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους αν απασχολούμαστε με τον εικονικό κόσμο».
Μολαταύτα, άλλοι ερευνητές λένε πως οι λόγοι που ευθύνονται για την εμφανή έλλειψη ενσυναίσθησης είναι πιο περίπλοκοι. Η Δρ. Nadja Reissland, ψυχολόγος και λέκτορας στο Durham University, αναφέρει πως το να λέμε ότι τα παιδιά δυσκολεύονται περισσότερο να αντιληφθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι μία «βαρυσήμαντη δήλωση».
Η ίδια, προσθέτει: «Θα μπορούσε να είναι αλήθεια αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε και το υπόβαθρο στο οποίο μεγάλωσαν αυτά τα παιδιά. Ίσως να μην θέλουν να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους ή να μην είναι συνηθισμένα να το κάνουν. Ίσως πάλι να προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες όπου δεν είναι συνηθισμένο να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους ή μπορεί επίσης να μην έχουν ως πρώτη γλώσσα τους τα Αγγλικά».
πηγή: telegraph.co.uk
Εσείς πόση ώρα απασχολείτε το παιδί σας με την τεχνολογία;
Προσπαθώ να μην ξεπερνάει η επαφή με το κινητό ή την τηλεοραση την 1 ώρα. Αναζητώ εναλλακτικούς τρόπους ενασχόλησης, όπως παιχνιδι, παιδική χαρά κτλ. Τί θα γίνει το καλοκαίρι σκέφτομαι που θα είναι τα σχολεία κλειστά!! Μια λύση είναι η κατασκήνωση. Θα λείπουν 2-3 εβδομάδες και θα περάσουν πραγματικά δημιουργικές στιγμές. Το καλό είναι ότι μπορούν να πάνε και δωρεάν με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Αν σας ενδιαφέρει βιαστείτε οι εγγραφές συμμετοχής ξεκινάνε την επόμενη εβδομάδα!