Πολλοί θεωρούν ότι ο πλακούντας αποτελεί ένα πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον, όπως φαίνεται όμως, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine, αυτό το πολύτιμο όργανο που τρέφει τα παιδιά μας περικλείει έναν μικρόκοσμο βακτηρίων, που μοιάζει πολύ με αυτό που υπάρχει στο στόμα μας.
Εξετάζοντας 320 πλακούντες, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το 10% του πλακούντα αποτελείται από 300 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά αποτελούν το μικροβίωμα του εμβρύου, μία συλλογή τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών, όπως είναι και τα βακτήρια, τα οποία υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα.
Η έρευνα αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο να ανακαλύψουμε τον ρόλο που παίζουν τα βακτήρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξηγεί η Kjersti Aagaard, M.D., Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στον τομέα της μαιευτικής και γυναικολογίας στο Baylor College of Medicine και επικεφαλής της έρευνας. Όσο περισσότερο κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η βιολογία του πλακούντα, τόσο πιο εύκολα θα υποθέσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια συμβάλλουν στην εγκυμοσύνη, προσθέτει.
Ακολουθούν ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα από την έρευνά της:
Η έρευνα ανακάλυψε πως τα επίπεδα των βακτηρίων στους τελειόμηνους πλακούντες ήταν διαφορετικά από εκείνα στους πλακούντες πρόωρων βρεφών, κάτι που υποδηλώνει πως τα βακτήρια μπορεί να παίζουν ρόλο στις πρόωρες γέννες. Η έρευνα είναι ακόμη σε αρχικά στάδια για να μπορέσει να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη σχέση, αλλά η γνώση αυτή θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει τους επιστήμονες να αποτρέψουν τον πρόωρο τοκετό.
Παρότι ενδιαφέρουσα ως έρευνα, είναι ακόμη νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και να τη χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό. Παρ’ όλ’ αυτά, η ίδια έρευνα μπορεί να ανακουφίσει τις μητέρες που ανησυχούν γιατί τελικά θα χρειαστεί να υποβληθούν σε καισαρική. Κι αυτό για τον εξής λόγο: Σύμφωνα με τις συμβατικές αντιλήψεις, τα παιδιά που γεννιούνται μέσω καισαρικής τομής χάνουν τα βακτήρια που περιέχονται στο γεννητικό κανάλι, τα οποία λέγονται πως βοηθούν στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Μιας και ο πλακούντας όμως φαίνεται να φέρει το έμβρυο σε επαφή με υγιή βακτήρια, ένας τοκετός με καισαρική μπορεί τελικά να αποδειχθεί λιγότερο δυσμενής για το παιδί από ό,τι αρχικά θεωρούσαμε, αναφέρει η Δρ. Aagaard.
πηγή: fitpregnancy.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο