1 κιλό γαύρο μεσαίου μεγέθους
Χυμό από 4 λεμόνια
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 φλιτζ. τσ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σουπ. αλάτι όχι καλά γεμάτο
1 κουτ. γλυκ. γλυκοπίπερο
Καθαρίζετε τον γαύρο από το κεφάλι και τα εντόσθια. Τον πλένετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και το αδειάζετε σε ένα τρυπητό να στραγγίσει τα υγρά του.
Με ένα μυτερό μαχαίρι τον χωρίζετε στα δύο κατά μήκος του κεντρικού ψαροκόκαλου . Αυτό γίνετε εύκολα και με το χέρι αν το ψάρι είναι μεσαίου μεγέθους χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σας λιώσει. Τραβάτε το κεντρικό ψαροκόκαλο και κρατάτε ατόφια τα δυο φιλέτα που <συνδέονται» στην ουρά.
Αραδιάζετε τα φιλέτα σε ένα ρηχό ταψί ή σε ένα πυρέξ και τα πασπαλίζετε με το αλάτι, περιχύνετε με τον χυμό λεμονιού και αφήνετε 6-7 λεπτά να <σταθεί>. Θα παρατηρήσετε ότι στο διάστημα αυτό ο γαύρος θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να ασπρίζει.
Πασπαλίζετε με το πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη. Αφήνετε στο ψυγείο για 5-8 ώρες. Αν και θα μπορούσατε να το καταναλώσετε και αμέσως .
ΧΡΗΣΙΜΟ
Δοκιμάστε να εμπλουτίσετε το γαύρο και με άλλες γεύσεις. Μια πολύ ιδιαίτερη είναι ο φρέσκος δυόσμος. Την ίδια διαδικασία μπορείτε να κάνετε και με μικρές σαρδέλες μόνο που θα τις αφήσετε λίγο περισσότερο στο λεμόνι.
[divider]
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο