Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια
Mαία MSc, st PhD
Το 2013 ο ΟΗΕ έκανε έκκληση στην Ελλάδα να μειώσει το ποσοστό των καισαρικών τομών μέσα από το Διεθνές Συνέδριο για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών. Περίπου 7 στις 10 Ελληνίδες φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους δια της καισαρικής τομής, ένα ποσοστό που έφερε τη χώρα μας στην πρώτη θέση παγκοσμίως.
Εφτά καισαρικές τομές στις δέκα γεννήσεις πρακτικά σημαίνει πως εφτά στις δέκα Ελληνίδες μαμάδες που θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένεια τους, έχουν στο ιστορικό τους μια τουλάχιστον καισαρική τομή. Μετά από χρόνια ερευνών έχει αποδειχθεί πλέον επιστημονικά πως η ασφαλέστερη επιλογή μιας γυναίκας με μια προηγούμενη καισαρική τομή είναι ο φυσιολογικός τοκετός κάτω από την παρακολούθηση έμπειρων επιστημόνων υγείας. Υπό προϋποθέσεις ο φυσιολογικός τοκετός μετά από δύο ή τρεις καισαρικές τομές αποτελεί επίσης μια ασφαλή επιλογή.
Εάν λοιπόν ανήκετε στην ομάδα των μαμάδων που έχουν επιλέξει την προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή, ίσως να ανήκετε στο 70-80% που θα το επιτύχουν! Να ορισμένες συμβουλές για να αυξήσετε τις πιθανότητες σας!
Η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ) είναι απλά μια πιθανή ημερομηνία και όχι τελική! Η πλειοψηφία των γυναικών που καταλήγουν σε καισαρική τομή είναι λόγω μιας πρόωρης και αποτυχημένης πρόκλησης τοκετού. Μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές μπορεί να συνεχιστεί με ασφάλεια μέχρι την 42η εβδομάδα. Κάθε μέρα είναι πολύτιμη και το μωρό θα ‘αποφασίσει’ πότε θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τον τοκετό του. Έρευνες έχουν δείξει πως αυτές οι τελευταίες μέρες είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των πνευμόνων και του εγκεφάλου και το μωρό βάζει ‘τις τελευταίες πινελιές’ στην ανάπτυξη του για να διασφαλίσει πως όταν θα γεννηθεί θα είναι έτοιμο και θα έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εξωμήτριο ζωή.
Η πρόκληση τοκετού με προσταγλανδίνες ή με ωκυτοκίνη αυξάνει την πιθανότητα να καταλήξετε σε μια επαναληπτική καισαρική τομή, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την πιθανότητα ρήξης της μήτρας μέχρι και 1,5%. Υπάρχουν μέθοδοι φυσικής πρόκλησης τοκετού που δεν σχετίζονται ούτε με αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών, αλλά ούτε και με αυξημένα ποσοστά ρήξης της μήτρας. Αυτό δεν σημαίνει πως ο τοκετός θα ξεκινήσει πριν το μωρό να είναι έτοιμο για την εξωμήτριο ζωή, σημαίνει όμως πως όταν θα έρθει αυτή η ώρα, το σώμα της μαμάς θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο και άρα οι συνθήκες πιο ευνοϊκές για ένα επιτυχημένο φυσιολογικό τοκετό.
Οι πιθανότητες για έναν επιτυχημένο φυσιολογικό τοκετό αυξάνονται όταν υπάρχει ελευθερία κινήσεων. Η βαρύτητα βοηθάει τόσο στην κάθοδο του μωρού κατά τον τοκετό, όσο και στην προετοιμασία του περινέου για την αποφυγή ρήξεων ή ανάγκης για περινεοτομή. Η εναλλαγή θέσεων θα διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τοκετό, επιτρέποντας στο έμβρυο να αποκτήσει την όσο το δυνατόν ευνοϊκότερη θέση και προσφέροντας στην μέλλουσα μητέρα φυσική αναλγησία. Έχει αποδειχθεί πως οι μαμάδες που δεν παραμένουν στο κρεβάτι καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού έχουν λιγότερες πιθανότητες να ζητήσουν επισκληρίδιο.
Η μητέρα, στην οποία έχει χορηγηθεί επισκληρίδιος αναλγησία, χάνει την αίσθηση των συστολών της μήτρας και πολλές φορές καταλήγει σε αδυναμία να ολοκληρώσει τον τοκετό. Γι αυτό το λόγο η επισκληρίδιος έχει ενοχοποιηθεί για αυξημένη ανάγκη για παρεμβάσεις κατά τον τοκετό (πχ. εμβρυουλκία), ακόμα και για αυξημένη πιθανότητα καισαρικής τομής. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως αυτού του είδους η αναλγησία δεν αντενδείκνυται σε γυναίκες που επιχειρούν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική και όταν χορηγηθεί στο σωστό χρόνο και στη σωστή δόση η γυναίκα μπορεί να παραμείνει ενεργητική και να μην χάσει τον ρόλο της στην γέννηση του παιδιού της.
Έρευνες έχουν δείξει πως η παρουσία μιας μαίας ως βασικό πρόσωπο φροντίδας για τις γυναίκες με υγιείς εγκυμοσύνες, μειώνει τις πιθανότητες για καισαρική τομή. Για ένα επιτυχημένο VBAC χρειάζεστε την υποστήριξη ενός επαγγελματία υγείας που εμπιστεύεται τις ικανότητες του γυναικείου σώματος, θα σας λύσει οποιεσδήποτε ανησυχίες και θα καταρρίψει οποιεσδήποτε αμφιβολίες.
Ποιο είναι λοιπόν το κυρίαρχο μυστικό για να αυξήσετε τις πιθανότητες σας για ένα επιτυχές VBAC και να μειώσετε τις πιθανότητες για καισαρική τομή;
Ενημέρωση. Η συνειδητή επιλογή των κατάλληλων επαγγελματιών υγείας και η ενημέρωση για όλες τις πιθανές παρεμβάσεις κατά τον τοκετό θα σας οδηγήσουν κατά 70-80% σε έναν επιτυχή φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική και 100% σε μια θετική εμπειρία τοκετού.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
"Μετά από χρόνια ερευνών έχει αποδειχθεί πλέον επιστημονικά πως η ασφαλέστερη επιλογή μιας γυναίκας με μια προηγούμενη καισαρική τομή είναι ο φυσιολογικός τοκετός κάτω από την παρακολούθηση έμπειρων επιστημόνων υγείας. Υπό προϋποθέσεις ο φυσιολογικός τοκετός μετά από δύο ή τρεις καισαρικές τομές αποτελεί επίσης μια ασφαλή επιλογή" Κατι τέτοιο δεν ισχύει και καμία τέτοια έρευνα δεν υπάρχει! Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική είναι πολλαπλά πιο επικίνδυνος υπάρχει όμως μια τάση τελευταία να επιχειρηται με βάση κυρίως αγγλικές κατευθυντήριες οδηγίες που σκοπό έχουν να μειώσουν τις χειρουργικες πράξεις στην Αγγλία λόγω ΚΟΣΤΟΥΣ, και με βάση τη προσωπική επιθυμία ορισμένων γυναικών! Ευχαριστώ!
Η ενημέρωση είναι το παν. Όσες ενδιαφέρονται, καλό είναι να αναζητήσουν τις αντίστοιχες ομάδες στο fb. Όπως εξηγεί πολύ σωστά το άρθρο, ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή δεν θέλει ούτε παρεμβάσεις, ούτε βιασύνη, αλλά έμπειρους υποστηρικτές επαγγελματίες υγείας που θα αφήσουν την φύση να κάνει τη δουλειά της και θα επέμβουν μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Οι πιο πολλοί μαιευτήρες στην Ελλάδα δεν έχουν τις γνώσεις και έτσι θέτουν προϋποθέσεις χρόνου (εβδομάδες κύησης), βάρους, διάρκειας του τοκετού, ηλικίας της επιτόκου, και παραπληροφορούν και τρομοκρατούν τις πελάτισσἐς τους (μιλώντας κυρίως για δήθεν μεγάλο κίνδυνο ρήξης της μήτρας) γιατί απλά δεν είναι ειδικοί στο vbac και τον φυσιολογικό τοκετό γενικά. Δεν τους πειράζει να τις οδηγήσουν σε επαναληπτική καισαρική τομή, ή πριν καν υπάρξει αυτόματη έναρξη τοκετού, ή κατά τη διάρκεια τις δήθεν προσπάθειας εξαιτίας των ίδιων των παρεμβάσεων τους, και έτσι θα παρουσιάσουν την χειρουργική οδό ως αναγκαία (και κατά τα λεγόμενά τους ακίνδυνη). Και για να προλάβω μερικούς παραπληροφορημένους ή ανενημέρωτους ή "καλοθελητές", να τι γράφει η κατευθυντήρια οδηγία 25 (Δεκεμβρίου 2014) της Ελληνική Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας : "Οι γυναίκες που επιλέγουν την προσπάθεια κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή θα πρέπει να ενημερώνονται ότι ο κίνδυνος ρήξης μήτρας είναι 0.22 – 0.74%" Εφόσον ο κίνδυνος ρήξης μήτρας είναι τόσο χαμηλός, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι μια μαία ή ένας γιατρός που σέβονται το όνομά τους θα ξέρουν και να αναγνωρίσουν τα σημάδια και να αντιμετωπίσουν όποια έκτακτη κατάσταση προκύψει πριν φτάσουν στην ρήξη. Ενημερωθείτε. Πάρτε πολλές γνώμες. Βρείτε πραγματικούς συνοδοιπόρους. Και διεκδικήστε σεβασμό στη γέννα του παιδιού σας.
Ωραία τα λέτε (εκτός από το θέμα της επισκληριδίου, στο οποίο δεν συμφωνώ), αλλά φτάνει να έρθει βέβαια και το 2ο μωρό. Γιατί μερικές προσπαθούν χρόνια και δεν τα πιάνουν εύκολα στον αέρα τα παιδιά.
Στο δημόσιο νοσοκομείο του Πύργου υποστηρίζεται η vbac απο κορυφαίο μαιευτήρα! Ειναι πολύ σημαντικό και για αυτο το λέω, γιατι στην επαρχεία δεν βρίσκεται ευκολα τετοιος επιστήμονας!
μπορούμε να έχουμε το όνομα το γιατρού?