Για τη ζύμη
1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι σκληρό
½ φλιτζάνι νερό, χλιαρό
1 κ.σ. ηλιέλαιο
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
Για τη γέμιση
1 κιλό κεράσια φρέσκα, καθαρισμένα από τα κουκούτσια και τα κοτσάνια
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
5 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
1 ½ κ.σ. ελαιόλαδο
Φτιάχνετε τη ζύμη. Ρίχνετε το αλεύρι με το νερό, το ηλιέλαιο, το αυγό και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνετε με τα χέρια σας, μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τοποθετείτε μέσα στο μπολ, τη σκεπάζετε με μια νωπή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε να «σταθεί» για 2 ώρες.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση. Ρίχνετε το βούτυρο και την τριμμένη φρυγανιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, και ανακατεύοντας συνεχώς τη σοτάρετε, σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να αποκτήσει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα.
Τοποθετείτε την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίγετε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε λεπτό φύλλο. Κόβετε το φύλλο σε ένα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι διαστάσεων 60 x 60 εκ., και στη συνέχεια σε 12 τετράγωνα κομμάτια. Τοποθετείτε 1 κ.γ. από τη σοταρισμένη φρυγανιά στη μια πλευρά του κάθε κομματιού και αραδιάζετε από πάνω 4 -5 κεράσια, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη, αλείφετε τις δυο πλευρές με λίγο νερό και διπλώνετε σε τρίγωνο. Πιέζετε καλά τις άκρες να κλείσει το πιτάκι και να μην χυθεί η γέμιση. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
Αραδιάζετε τα πιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφετε με τη βοήθεια ενός πινέλου με το ελαιόλαδο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζετε τα πιτάκια από το φούρνο και τα αφήνετε να σταθούν για 10 λεπτά και τα σερβίρετε.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Μπορείτε να προσθέσετε και λίγα αμύγδαλα ψιλοτριμμένα μαζί με τη φρυγανιά για να σφίξει το μείγμα. Δοκιμάστε τα και με έτοιμη σφολιάτα.
[divider]
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο