γράφει η Fay Schopen για τον Guardian
Ήταν στα μέσα του Νοέμβρη του 1985 και εγώ ήμουν 10 χρονών. Όταν αποχαιρέτησα τη μαμά μου εκείνο το βράδυ, δεν είχα ιδέα πως θα ήταν η τελευταία φορά που την έβλεπα. Ήταν επίσης η τελευταία φορά που έβλεπα το σπίτι μας, τη γάτα μας, και όπως αποδείχτηκε, αυτό θα σήμαινε και το τέλος της παιδικής μου ηλικίας. Πες αντίο στη μαμά σου, μου είπε ο ευγενικός τραυματιοφορέας. Την αγκάλιασα από τη μέση και το έκανα. Δεν της είπα πως την αγαπούσα. Δεν είπα πολλά. Πίστευα πως θα επέστρεφε, όπως έκανε πάντα.
Τριάντα χρόνια αργότερα, έχω ακόμη χαραγμένη στη μνήμη μου τη βιαιότητα εκείνης της στιγμής. Σήμανε τη μετάβαση από την ασφάλεια και την ανέμελη ζωή που γνώριζαως παιδί στον αβέβαιο κόσμο της ενηλικίωσης, όπου συμβαίνουν τυχαία και σκληρά πράγματα. Ένας κόσμος στον οποίο βρισκόμουν ουσιαστικά μόνη μου.
Η μητέρα μου, όπως αποδείχτηκε, είχε καρκίνο του μαστού. Ήταν 32 όταν έλαβε τη διάγνωσή της και με μεγάλωνε μόνη της. Αργότερα ανακάλυψα πως το είχε εκμυστηρευτεί σε ένα μόνο ακόμη άτομο, αλλά ούτε και σε εκείνο είχε αποκαλύψει το πόσο άρρωστη ήταν. Ίσως να μην το ήξερε. Μου έκρυψε το ότι έκανε μαστεκτομή και τους κύκλους της χημειοθεραπείας που ακολούθησαν. Σήμερα μου φαίνεται ασύλληπτο – έχοντας και γω υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή και χημειοθεραπεία, σε ηλικία 36 ετών, αφού κληρονόμησα τα γονίδια της μητέρας μου. Μου είπε πως πήγαινε συχνά στο νοσοκομείο επειδή της πονούσε ημέση. Όσο για την απώλεια των μαλλιών της, φορούσε περούκα και θυμάμαι να ανησυχεί μήπως την πάρει ο αέρας – αλλά δεν θυμάμαι πώς τη δικαιολόγησε.
Εκείνη τη νύχτα του Νοέμβρη ήταν 35. Έπαθε μια άσχημη ρινορραγία που δεν σταματούσε. Παρενέργεια της χημειοθεραπείας, πλέον το γνωρίζω. Καθόταν στην άκρη του κραβτατιού προσπαθώντας να σταματήσει το αίμα που έτρεχε και μου είπε πως θα ήταν καλύτερο να πάει στο νοσοκομείο, για παν ενδεχόμενο. Συνεννοήθηκε με μια φίλη της να έρθει να με πάρει. Δύο άντρες έφτασαν στο μικρό μας διαμέρισμα με φορείο. Έκαναν λίγο χαβαλέ, επειδή η μητέρα μου φυσικά δεν ήθελε να τη μεταφέρουν με το φορείο. Περπάτησε λοιπόν μαζί τους ως το ασθενοφόρο. Πέθανε στο νοσοκομείο τρεις ημέρες αργότερα.
Δεν μπορώ να θυμηθώ πώς ένιωσα εκείνο το βράδυ, αλλά ως ενήλικας μου φαίνεται τρομακτικό. Η ζωή όμως ήταν διαφορετική τον τελευταίο καιρό. Η γιαγιά μου, η μητέρα της, η οποία τη βοήθησε να με μεγαλώσει, είχε πεθάνει πριν από δύο μήνες και εγώ βρέθηκα σε έναν παράξενο κόσμο όπου ήμουν πια σχεδόν ενήλικας. Με εμπιστευόταν και με άφηνε μόνη στο σπίτι για λίγη ώρα. Όσο ήταν σπίτι, η μαμά μου συχνά βρισκόταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι και γω τριγυρνούσα μέσα στο διαμέρισμα ως αργά το βράδυ, χωρίς καμία έγνοια, μόνη μου.
Φυσικά και δεν ήμουν ακόμη ενήλικας. Ο θάνατος της μητέρας μου ήταν ένα γεγονός που με συγκλόνισε. Με έκανε όμως και αυτό που είμαι σήμερα. Από μικρή ήξερα πως η ζωή είναι άδικη και γεμάτη ανατροπές. Η απώλεια ήταν ο λόγος που παντρεύτηκα – και γρήγορα χώρισα – στα 30 μου, ο λόγος που βρέθηκα σε μια σχέση έξι ετών με κάποιον που δεν ανταποκρινόταν καθόλου στις ανάγκες μου. Ήταν ο λόγος που πήγα στο πανεπιστήμιο και έγινα δημοσιογράφος. Η αγάπη μου για τις λέξεις οφείλεται σίγουρα στη μητέρα μου, η οποία ήταν φανατική αναγνώστρια και μου έμαθε να διαβάζω προτού πάω σχολείο. Σήμερα, είμαι ανεξάρτητη, δυνατή και συχνά ασυμβίβαστη.
Η θλίψη δεν είναι γραμμική. Χτυπά σε ακατάλληλες στιγμές. Σε ένα πάρτι στην αρχή της εφηβείας μου διάβασα ένα μήνυμα στην κάρτα γενεθλίων της συμμαθήτριάς μου. Έλεγε κάτι τέτοιο: «Χρόνια πολλά γλυκιά μου, σε αγαπάμε πολύ, πάρα πολύ. Με αγάπη η Μανούλα και ο Μπαμπάκας». Ξέσπασα σε κλάματα, γιατί συνειδητοποίησα πως εμένα δεν θα με αγαπούσε ποτέ ξανά κανείς με αυτό τον τρόπο. Ήταν μεγάλο το πλήγμα σε εκείνο το πάρτι. Δεν είναι να απορείς που δεν είχα πολλούς φίλους.
Σήμερα, θρηνώ για άλλες απώλειες. Δεν γνωρίζω την άποψή της για τον κόσμο μας, για μένα. Ποτέ μου δεν θα μπορέσω να κάνω μια ενήλικη συζήτηση μαζί της, πίνοντας παρέα της ένα ποτήρι κρασί. Έχουν χαθεί πολλά, για πάντα. Τώρα όμως είμαι 40 και είμαι ξανά ερωτευμένη. Εγώ και ο σύντροφός μου έχουμε εντυπωσιαστεί από το πόσο τυχεροί είμαστε και πολλά βράδια καθόμαστε και λέμε ο ένας στον άλλον ιστορίες από τη ζωή μας και έτσι βρέθηκα να ξαναζώ εκείνη τη στιγμή για αυτόν. Αυτή τη φορά όμως είναι διαφορετικά. Μου πήρε χρόνια για να καταλάβω πως η αγάπη και η ασφάλεια που αποζητούσα τόσο καιρό κρύβονταν μέσα μου. Θα μου λείπει πάντοτε η μητέρα μου και θα κουβαλώ πάντοτε στη μνήμη μου τη στιγμή που βγήκε από την πόρτα και δεν ξαναγύρισε. Τώρα όμως, τρεις δεκαετίες μετά, ξέρω πως μπορώ να ζήσω με αυτό.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
ΕΧΑΣΑ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΣΤΑ 40 ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ 56 ,ΕΧΩ ΖΗΤΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΙΝΩ ΧΡΟΝΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ,ΑΥΤΑ ΤΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩ ΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΤΙ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ Η ΖΩΗ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ''Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ'' ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΕΣΥ ;ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΑΝΑΖΗΣΩ ΜΕ ΝΑΝ ΟΡΟ ΝΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΗΤΕΡΑ.
Είμαι μια γιαγιά 58 ετών και σε αυτή την ηλικία έγινα ξανά μαμά επειδή μεγαλώνω τον εγγονό μου που είναι 8 ετών και κάνουμε με τον σύζυγό μου μεγάλο αγώνα να πάρουμε την επιμέλεια και της εγγονουλας μας που είναι 2 ετών. Χάσαμε την κόρη μας πριν 1,5 χρόνο και άφησε πίσω δύο παιδάκια 6 χρόνων και 10 μηνών. Την προηγούμενη μέρα προτού φύγει πήγε με τον γιο της και του πήρε δώρα για τα γενέθλιά του. Έφυγε δηλαδή τη μέρα των γενεθλίων του ηθελημένα γιατί αυτοκτόνησε. Τι να λέγαμε του παιδιού; Είπαμε ότι αρρώστησε ξαφνικά, πήγαμε στη γιορτή του σχολείου που είπε το ποιηματάκι του, ούτε μια εβδομάδα δεν είχε περάσει από την κηδεία και σε λίγες μέρες με την βοήθεια ψυχολόγου του είπαμε ότι η μαμά του δεν τα κατάφερε, όχι φυσικά τον τρόπο που έφυγε. Το μεγάλωμα φυσικά αυτού του παιδιού είναι ο σκοπός της ζωής μας, είμαστε σε καλό δρόμο μπορώ να πω, συνεχίζεται η ψυχολογική στήριξη, κάποια στιγμή όταν θα είναι σε κατάλληλη ηλικία θα πρέπει να μάθει την αλήθεια, αλλά με τίποτα δεν αντικαθισταται όση αγάπη κι αν παίρνει από μας η αγάπη και η παρουσία της μαμάς του. Όσο για την 2χρονη εγγονή μας ήταν πολύ μικρή και δεν έχει μνήμες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κι αυτή στήριξη για να προχωρήσει στη ζωή της, Δεν πρόκειται να ζητήσω τίποτα από αυτά τα δύο παιδιά όταν μεγαλώσουν μόνο να θυμούνται με αγάπη μια γιαγιά που έκανε ο, τι καλύτερο μπορούσε. Αυτό που παρακαλώ το Θεό είναι να με αφήσει να τα μεγαλώσω μέχρι να σταθούν στα πόδια τους και να γίνουν καλοί άνθρωποι. Έτσι όταν θα πάω να βρω την κόρη μου να μπορώ να της πω ότι όλα πήγαν καλά και να μην αγχώνεται.
γεια σου οταν αποχαιρετησα τη δικη μου ημουνα λιγο παραπανω στην εφηβεια , αυτα που εγραψες οσο ο τροπος που νομιζες οτι θα την ξαναδεις , και μετα τιποτα το ενιωσα και εγω . Σχεδον 27 χρονια περασαν απο τοτε περιπου τα χρονια αυτα που ειπες και εσυ . 42 χρονων ειμαι σχεδον σαν και σενα . Αργησα πολυ και εγω να το συνειδιτοποιησω ,σαν βαλιτσα το κουβαλαγα μαζι μου Εγω αντιθετα με σενα το αφησα πισω μου οταν πεθανε ο μπαμπας μου, ξαναζησα αυτον τον εφιαλτη παλι παρολο που δεν ειχαμε καλη σχεση οταν ζουσε καταλαβα οτι τον αγαπαγα παρα πολυ και ο τροπος που εφυγε μου δωσε δυναμη να καταλαβω καποια πραγματα και να αφησω κατω την ''βαλιτσα μου''μου δωσε πισω κατα ενα τροπο την δυναμη μου ενιωσα σαν να κοιμηθηκε ενα αιωνιο υπνο αλλωστε ισως να τα λενε καπου καπου εκει ψηλα που ξερεις ισως .... εχεις δικιο αυτα που δεν ζησαμε μαζι αυτα πονανε πιο πολυ ... δε φευγει αυτο το κενο ποτε ειναι σαν το τραγουδι του ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ '' ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΩ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΓΙΑΤΙ ΕΝΙΩΣΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ . ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙς ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗΗΗΗ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟΟΟΟΟ
ΒΙΚΥ - ΠΑΤΡΑ Πριν πεντε μερες θαψαμε μια λεχώνα 40 χρονων που γέννησε το τρίτο της παιδί πρίν περίπου 25 μερες. Τα αλλα δύο της παιδιά είναι 11 χρονών. Είμαι σίγουρη οτι πρέπει να έζησαν πολυ ευτυχισμένες στιγμές τους τελευταίους μήνες. Αυτή η γυναίκα κράτησε το μωρό της στα χέρια της ενα 24ωρο. μετα εμφανίστηκαν επιπλοκες και μπηκε εσπευσμένα στην εντατική και μετα απο 25 μερες πέθανε. Δεν πηγα στην κηδεία εστειλα τον αντρα μου αφου ήταν απο τους δικούς του συγγενεις, διότι ειναι το πιο στεναχωρο πραγμα που εχω μάθει και οτι πιο αδικο και δεν μπορουσα να αντεξω να ειμαι εκει. Να δω να θαβουν τα παιδακια την μανουλα τους. Δεν μπορω να διανοηθώ οτι ενας γιατρος δεν κανει τιποτα για να μην αφησει τρια μικρα παιδακια ορφανα. Γεννησε το πρωι και ο γιατρός νιώθοντας οτι ολες οι γεννες είναι μια ρουτινα, έφυγε απο την κλινική και δεν ξανα εκανε επίσκεψη το βράδυ, ούτε την άλλη μέρα όπου και άρχισαν να εμφανίζονται τα πρωτα περίεργα συμπτώματα. Αυτη η γυναικα ηταν 25 μερες μισοναρκωμενη και δεν μπορουσε να δει τα παιδια της ουτε να μηλησει με τον αντρα της και να τους πει ποσο τους αγαπαει. Διαβαζοντας σημερα το πρωι το αρθρο σας πλάνταξα στο κλαμα γιατι ηταν σαν να ακουω τα παιδια της Γιωτας σε 30 χρονια. Θα θυμόνται μια υπέροχη χρονια από την μανούλα τους και θα έχουν και τα ψηφιακα ντοκουμέντα που πρόλαβαν και τράβηξαν και ευτυχώς είχαν πάει και τα δυο παιδακια τα μεγάλα να δουνε το μωρο και θα είναι όλοι μαζι. Ολοι συνεχίζουν καπως να ζουν αλλα ποιος εχει το δικαιωμα να αφηνει μικρα παιδια να μεγαλωνουν χωρις τους γονείς τους? Τον θανατο και την αρρωστια δεν μπορουμαι να την νικήσουμε αλλα όχι να πεθαίνει ο κοσμος και τοσο χαζα. Ναι χαζά και εύχομαι από την νεκροψια να αποδειχτεί ότι φταίει ο συγκεκριμένος μαιευτήρας και επιτέλους να του απαγορεύσουν να εξασκει το επαγγελμα γιατι ημουν 20 χρονων και ηξερα ότι αυτος είναι τελευταιος και εχει σακατεψει κόσμο και εφτασα 36 και ζει και βασιλευει ακομα. Όλα τα παιδια εχουν το δικαιωμα να μεγαλώσουν με τους γονεις τους. Παρακαλώ τους γιατρούς που η ζωή μας είναι στο χέρι τους να σκέπτονται ότι δεν είμαστε μονο ένα τομαρι που μας πετανε πάνω στα χειρουργεία αλλά έχουμε και μικρές ψυχούλες που μας περιμένουν το βράδυ να τους διαβάσουμε ένα παραμυθάκι και να τους πουμε ένα σ΄αγαπώ και να τους δώσουμε ένα φιλάκι για να μπορέσουν να κλείσουν τα ματάκια τους και να κοιμηθούν.
Έχω διαβάσει τόσα άρθρα αλλά πραγματικά το δικό σου με έκανε και εμένα να θέλω να βάλω τα κλάματα. Πόσο δίκιο έχεις! Είμαι 38 και έχασα τον μπαμπά μου στα 11 και την μαμά του στα 18. Και εγώ όπως και εσύ όσο διάβαζα τις λέξεις θυμήθηκα ακριβώς εκείνες τις στιγμές που δεν έχεις συναίσθηση του τι γίνεται και ότι πρέπει να προλάβεις να πεις τα πάντα γιατί δεν θα έχεις άλλη ευκαιρία. Μια ζωή μετά και δύο παιδιά δικά μου και πραγματικά ακόμα υπάρχουν στιγμές που σκέφτομαι ότι είναι άδικο που σε κανένα σημαντικό γεγονός της ζωής δεν τους είχα εδώ.