γράφει ο Θάλης Παναγιώτου
ειδικός διατροφολόγος & Personal Trainer
Αρκετά είναι τα παιδιά, ηλικίας 2- 12 ετών, που υποσιτίζονται ή τρώνε το φαγητό τους μετά από τη γνωστή, καθημερινή μάχη.
Αν λοιπόν είστε μία από εκείνες τις μανούλες, που ανησυχούν γιατί το παιδί τους δεν τρώει αρκετό φαγητό, μην αγχώνεστε. Για όλα υπάρχει λύση και το φαγητό θα γίνει τόσο εύκολο όσο είναι για εκείνο το παιχνίδι!
Το αγαπημένο του φαγητό: Επιλέξτε να μαγειρεύετε συχνά φαγητά που του αρέσουν ή έστω να δίνετε στο πιάτο του μικρές νότες από τις γεύσεις που πραγματικά απολαμβάνει.
Δε λειτουργεί υπό πίεση: Αρκετά παιδιά εκφράζουν με την αντίδρασή τους στο φαγητό την ανάγκη για ανεξαρτησία. Επομένως μην επιμένετε να φάει, ειδικά με πίεση. Στην αντίθετη περίπτωση μάλιστα, που εσείς θα είστε πιο χαλαρή, μπορεί να πεινάσει και να ζητήσει μόνο του φαγητό.
Ένα διαφορετικό “μπράβο”! Σίγουρα υπάρχει μία “απαγορευμένη” τροφή, που τρελαίνεται… Εκμεταλλευτείτε αυτή την αδυναμία και χρησιμοποιήστε τη ως επιβράβευση κάθε φορά που θα ολοκληρώνει το βασικό γεύμα της ημέρας (π.χ. όσπρια). Προσοχή μην το παρακάνετε! Μικρές ποσότητες κι όχι πάντα, ορίστε εσείς το πότε και πως.
Δεν παρακάμπτουμε τροφές. Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας για όλα τα παιδιά. Τόσο εκείνα που τρώνε δύσκολα, όσο κι εκείνα που απολαμβάνουν πολύ το φαγητό τους. Δεν αποκλείουμε καμία τροφική ομάδα από τη δίαιτά του, ακόμη και τα γλυκά έχουν κάτι να του δώσουν. Διαφορετικά μελλοντικά, θα κάνει υπερβολές.
Το κάτι πιο παιδικό: Το παιδικό στοιχείο είναι απαραίτητο για την ιεροτελεστία του φαγητού. Ειδικά όταν μιλάμε για παιδάκια, που δεν τρώνε εύκολα! Δοκιμάστε να το απασχολείτε ευχάριστα, ενώ απολαμβάνει το γεύμα του και γιατί όχι, κάντε και λίγο food art. Ένα πιο “παιχνιδιάρικο” πιάτο θα το κάνει σίγουρα να το επεξεργαστεί!
Σαλάτα και φρούτα: Ένα παιδί που τρώει λίγο, πρέπει να ξέρουμε πως λαμβάνει τουλάχιστον τις βασικές βιταμίνες. Γι’ αυτό όπου μπορούμε, προσθέτουμε σαλάτες και φρούτα. Φέρνουν μεν τον κορεσμό, αλλά δε μας ενδιαφέρει αφού το παιδί έχει λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ακόμη και στο σάντουιτς που θα πάρει στο σχολείο, προσθέτουμε λαχανικά!
[divider]
Ο Θαλής Παναγιώτου σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία ενώ κατέχει τον τίτλο του Nutrition Specialist. Mε σπουδές και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ο Θαλής Παναγιώτου έχει ειδικότητα στο Personal Training και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Δασκαρόλη 67 (Γλυφάδα – 210 9960989) και Σώρου 3-5 (Μαρούσι – 210323000)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
χαχαχα τι ωραία που τα λενε οι ειδικοί απο μακριά??εγώ πάντως τα κυνηγάω τα παιδιά μου και τα δύο.δεν τρώτε τίποτα σε λαχανικό τίποτα σε φρούτο ότι και να έχω πει ότι και να κάνω όπως και να το παρουσιαζω.!!και έτσι ήμουν και εγώ μικρή ακριβώς!
Νομίζω πως στην συνέχεια Ειρήνη θα αρχίσει από μόνη της να αναθεωρεί τις ποσότητες σύμφωνα με τις ανάγκες της! επίσης βοηθάει απίστευτα να βλέπει άλλα παιδάκια! :)
ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ? ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ 2,5 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΜΟΝΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΑΣΠΡΑ ΣΚΕΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΧΑΝΑ. ΦΥΣΙΚΑ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΚΡΕΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΟΥΠΙΤΣΑ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΤΥΡΙ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΑ. ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ, ΠΧ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ, ΒΑΦΛΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΡΩΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΕΙ ΔΕ ΘΕΛΩ.
Μειωσε του σταδιακα το γαλα για να δεις αν αρχισει να τρωει κι αλλες τροφες.Πχ αν το πρωι πινει 250μλ γαλα ειναι πολυ λογικο να μην μπορει μετα να φαει ενα αυγο ή ενα φρουτακι.