Παιδικές χαρές, παιδότοποι, πάρκα, υπάρχουν πολλά, αλλά όλα έχουν τα ίδια βαρετά παιχνίδια, τα χώματα και τις τσουλήθρες, τις κούνιες και τους ίδιους πλαστικούς σωλήνες όπου τα παιδιά χάνονται, τρυπώνουν και ξετρυπώνουν, σκαρφαλώνουν, τραμπαλίζονται και διασκεδάζουν.
Υπάρχουν όμως και κάποια μέρη που φιλοξενούν ορισμένους από τους πιο απίθανους παιδότοπους στον κόσμο, όπου τα παιδιά διασκεδάζουν όπως ποτέ ξανά.
Μια πυραμίδα σχεδόν 10 μέτρων έτοιμη για σκαρφάλωμα στην περιοχή Saratoga Springs της Γιούτα, στις ΗΠΑ, άνοιξε τις… πύλες της το 2012. Η κατασκευή της είναι μεταλλική, ενώ μία σειρά από σκοινιά και δίχτυα προστατεύουν τα παιδιά, ώστε η όποια πτώση τους να μην είναι μεγαλύτερη από 2 μέτρα. Οι σχεδιαστές της καυχιούνται πως είναι η μεγαλύτερη παιχνιδοπυραμίδα στο δυτικό ημισφαίριο.
Τα παιδιά μπορεί να μην ενδιαφέρονται τόσο για την ιστορία της αυστριακής εταιρείας κρυστάλλων Swarovski, το μουσείο της εταιρείας όμως στεγάζει μία παιδική χαρά που αξίζει ολόκληρο το τουρ. Ο παιδότοπος αυτός έχει τραμπολίνα, κούνιες με σκοινιά, ένα πελώριο δίχτυ για σκαρφάλωμα ύψους 14 μέτρων και φυσικά τσουλήθρες.
Η αυστραλιανή αυτή παιδική χαρά έχει σχεδιαστεί για παιδιά κάθε φυσικής ικανότητας, ακόμη και παιδιά με προβλήματα όρασης ή παιδιά καθηλωμένα σε αναπηρικό καροτσάκι. Υπάρχει ένας πύργος έτοιμος για σκαρφάλωμα που φτάνει τα 12 μέτρα, μία στριφογυριστή τσουλήθρα μήκους 10 μέτρων, ένα zipline, κούνιες προσβάσιμες από άτομα με αναπηρικά καροτσάκιαα, μουσικά όργανα, μια βάρκα και πολλά άλλα.
Σε αυτή την παιδική χαρά της Νέας Υόρκης, σχεδιασμένη από τον φημισμένο αρχιτέκτονα David Rockwell, τα παιδιά επιλέγουν εκείνα πώς θα διασκεδάσουν. Το μινιμαλιστικού σχεδιασμού πάρκο δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν με την άμμο, το νερό και τουβλάκια, τα οποία μπορούν να στιβάξουν και να ενώσουν όπως εκείνα θέλουν, δημιουργώντας τα δικά τους παιχνίδια.
Στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, το πολυώροφο σχολείο παρέχει στους μαθητές νέους τρόπους να διασκεδάσουν στο διάλειμμά τους. Το δώμα του σχολείο φιλοξενεί μια παιδική χαρά που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Hibinosekkei και ενώνεται με τον χώρο των παιχνιδιών στον κάτω όροφο, η οποία… καλά μαντέψατε… έχει τον δικό της πυροσβεστικό στύλο για να μπορούν τα παιδιά να γλιστρούν κάτω με μεγαλύτερη ευκολία.
Η συγκεκριμένη παιδική χαρά στην Ουάσινγκτον είναι εμπνευσμένη από τα μαθηματικά και την ακολουθία Fibonacci, μία μαθηματική ακολουθία στην οποία κάθε επόμενος αριθμός είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενων. Οι τσουλήθρες, ακόμη και οι διάδρομοι αυτής της παιδικής χαράς ακολουθούν τις σπείρες του Fibonacci.
Στην προσπάθειά τους να φτιάξουν μια παιδική χαρά του μέλλοντος, η υπηρεσία των πάρκων στο Μέμφις των ΗΠΑ έχτισε ένα πάρκο μέσα στο δάσος, όπου τα παιδιά θα είχαν την ευκαιρία να τσουλήσουν, να σκαρφαλώσουν, να τρέξουν, να παίξουν, να κάνουν κούνια, να δουν και να ανακαλύψουν καινούρια πράγματα. Οι δημιουργοί του πάρκου συμβουλεύτηκαν τα παιδιά της περιοχής για να καταλάβουν πώς εκείνα προτιμούσαν να παίζουν. Το αποτέλεσμα; Μια παιδική χαρά σε «φωλίτσες» όπου κάθε μία έχει διαφορετικά παιχνίδια: τσουλήθρες, δεντρόσπιτα, δίχτυα για σκαρφάλωμα, άμμο και πολλά άλλα, οι οποίες ενώνονται με έναν στριφογυριστό διάδρομο καλυμμένο από φυτά.
Με έμπνευση τις «μάντρες» που πρότεινε ο Δανός αρχιτέκτονας Carl Theodor Sorensen τη δεκαετία του 1930, αυτός ο παιδότοπος στην Ουαλία καλύπτεται από.. σκουπίδια! Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίξουν με σφυριά, να σκαρφαλώσουν δέντρα, να φτιάξουν φρούρια και να ανάψουν τη δική τους φωτιά. Η ιδέα αυτών των παιδότοπων της «περιπέτειας» μαθαίνουν στα παιδιά να παίρνουν ρίσκα και να συνεργάζονται χωρίς τη διαρκή επιτήρηση από τους ενήλικες. Το βίντεο αυτό αποτελεί απόσπασμα ενός ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τον συγκεκριμένο παιδότοπο τον περασμένο Απρίλιο.
Ο Επιστημονικός Παιδότοπος του New York Hall of Science στη Νέα Υόρκη είναι ο μεγαλύτερος του είδους του στη χώρα. Στα 5500 τετραγωνικά μέτρα που καλύπτει η επιφάνειά του, τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν την κίνηση, την ισορροπία και τις μηχανές, να παίξουν με το νερό, να σκαρφαλώσουν έναν γιγάντιο ιστό αράχνης, να παίξουν με μια πελώρια τραμπάλα και παράλληλα να μάθουν τους φυσικούς νόμους πίσω από όλα αυτά τα παιχνίδια.
Σχεδιασμένη για να φιλοξενεί πολλά παιδιά σε ένα μικρό χώρο, στο σχολείο του Purmerend στην Ολλανδία, η παιδική χαρά Wallholla πηγαίνει άνετα κόντρα με έναν ουρανοξύστη. Ο σχεδιασμός της αποτελείται από πλατφόρμες και «κλουβιά» στα οποία 30 παιδιά ταυτόχρονα μπορούν να σκαρφαλώσουν.
Η Γιαπωνέζα καλλιτέχνις Toshiko Horiuchi MacAdam ξεκίνησε να δημιουργεί έναν παιδότοπο βασισμένο στα πλεκτά γλυπτά της στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο συγκεκριμένος, στο Εθνικό Πάρκο Takino Suzuran στο Χοκκάιντο της Ιαπωνίας εγκαινιάστηκε το 2000. Το πολύχρωμο δίχτυ πήρε τρία χρόνια για να πλεχτεί.
Στο Δανέζικο Μουσείο Σιδηροδρόμων, οι Δανοί σχεδιαστές παιδότοπων Monstrum δημιούργησαν έναν εσωτερικό παιδότοπο με έμπνευση τον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Odense του 1960. Ο «παιδικός σταθμός» έχει τα δικά του εκδοτήρια εισιτηρίων, τον δικό του πύργο ελέγχου, ένα τρένο με βαγόνια και μηχανή και πολλά άλλα.
Το δημιουργικό γραφείο Monstrum δημιούργησε επίσης έναν απίθανο παιδότοπο στο δάσος του Klehund Dvrehave, σε μία φυτεία της Δανίας. Φιλοξενεί ένα δίμετρο μυρμήγκι, μια μυρμηγκοφωλιά που μπορούν τα παιδιά να σκαρφαλώσουν και μια «καλύβα ξυλοκόπου» για πικνίκ, ενώ στους χώρους του υπάρχει και ένας παρατήριο ύψους 20 μέτρων.
Στο Zip World της βόρειας Ουαλίας, ένα βικτωριανό ορυχείο μετατράπηκε σε έναν υπόγειο παιδότοπο με γιγάντια τραμπολίνα και δίχτυα, διαδρόμους και τσουλήθρες. Το υπόγειο αυτό «διασκεδαστήριο» προσφέρει διάφορα επίπεδα, το ανώτερο από τα οποία απέχει 55 μέτρα από το έδαφος. Φέτος, για πρώτη φορά, δημιούργησαν και έναν χώρο για ακόμη μικρότερα παιδιά, ηλικίας 3 έως 6 ετών.
Το City Museum της πόλης του Σέηντ Λούις είναι στην ουσία μία μεγάλη παιδική χαρά. Μέσα στεγάζει ένα πελώριο δεντρόσπιτο και μία στριφογυριστή τσουλήθρα 10 ορόφων, η οποία μπορεί να σε οδηγήσει στο υπόγειο! Έξω υπάρχει μια ρόδα 10 μέτρων, καθώς και αεροπλάνα στα οποία μπορείς να σκαρφαλώσεις.
Οι «παιδικές χαρές» δεν πρέπει να είναι μόνο για παιδιά. Η «Πράσινη Καρδιά» (The Green Heart) είναι ένα υπαίθριο γυμναστήριο στην περιοχή Kingston upon Hull της Αγγλίας και απευθύνεται σε ενήλικες. Έχει στατικά ποδήλατα, steppers, cross trainers και άλλα πολλά μηχανήματα. Το γυμναστήριο αυτό τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τους ίδιους τους επισκέπτες του και τα μηχανήματά του και φέγγει στο σκοτάδι!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
είναι εδώ που λες θέλω και εγώ να ξαναγίνω παιδί!! νομίζω υπάρχει ακόμα ένας φανταστικός παιδότοπος στην Disneyland!
Τέλεια! πόσο ζηλεύω!