Γράφει η Lindsay Schrupp.
Αναδημοσίευση από το VICE Greece.
Το θέμα δημοσιεύτηκε αρχικά στο Broadly.
Σε πολλά μέρη του κόσμου, το να κάνεις έκτρωση είναι εγκληματική πράξη. Στο Ελ Σαλβαδόρ, η σχετική με τη διαδικασία απαγόρευση είναι τόσο ακραία που ακόμα και οι γυναίκες που αποβάλλουν αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ποινής ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., ο Jonh Kerry, έλαβε μιαεπιστολή από 55 μέλη του Κογκρέσου που του ζητούσαν να αντιμετωπίσει το ζήτημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στο Ελ Σαλβαδόρ. Λόγω της δρακόντειας νομοθεσίας της χώρας, αμέτρητες γυναίκες έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση -μερικές σε δεκαετίες- συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που απλά αντιμετώπισαν γυναικολογικά προβλήματα, όπως οι αποβολές ή οι γεννήσεις θνησιγενών μωρών.
«Διώκονται διότι δεν έχουν τέλειες εγκυμοσύνες ή τέλεια μωρά, κάτι που είναι απολύτως εξωφρενικό», είπε η Paula Avila-Guillen, σύμβουλος υποστήριξης στο Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (Center for Reproductive Rights), σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Είναι μια από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουμε δει στην περιοχή».
Η επιστολή από τα μέλη του Κογκρέσου, που παραδόθηκε στον Υπ. Εξωτερικών, τον Kerry, εστιάζει στις υποθέσεις των «Las 17» που αναφέρονται σε αρκετές γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ, που κατηγορήθηκαν άδικα ότι έκαναν έκτρωση και αργότερα καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία. Τώρα, μέλη του Κογκρέσου καλούν τον Kerryνα θέσει αυτά τα ζητήματα, που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον πρόεδρο Salvador Sánchez Cerén του Ελ Σαλβαδόρ και να επανεξετάσει τις υποθέσεις των φυλακισμένων γυναικών.
Από τότε που η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ποινικοποίησε την έκτρωση ανεξαρτήτως περιστάσεων -συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων βιασμού, αιμομιξίας και επειγόντων ιατρικών περιστατικών- αμέτρητες γυναίκες έχουν καταδικαστεί έως και 40 χρόνια φυλάκιση. Στην παρούσα φάση, το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα δουλεύει για την άρση της οπισθοδρομικής απαγόρευσης και ζητά την επανεξέταση των υποθέσεων πολλών εξ αυτών των γυναικών. Ωστόσο, «το να προσπαθείς να αποδείξεις ότι μια γυναίκα δεν έκανε κάτι κακό για να τερματίσει την εγκυμοσύνη της είναι εξαιρετικά δύσκολο και, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες είναι φτωχές, δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση, δεν είχαν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη για μητέρες, οπότε ήταν ήδη σε ευάλωτη κατάσταση», είπε η Avila-Guillen.
Η επιστολή από τα μέλη του Κογκρέσου δίνει ένα παράδειγμα, της «Μanuela», μιας 33χρονης μητέρας δύο παιδιών, η οποία καταδικάστηκε για διακεκριμένη ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση αφότου αντιμετώπισε επείγον γυναικολογικό περιστατικό. Η Manuela συνάντησε τους δημόσιους συνηγόρους της την ημέρα της ακρόασης, χωρίς να έχει την ευκαιρία να μιλήσει στην ίδια την υπεράσπισή της και χωρίς το δικαίωμα να κάνει έφεση για την απόφαση. Η Manuela πέθανε στη φυλακή το 2010. Σύμφωνα με την Avila-Guillen, υπάρχουν πολλές άλλες γυναίκες όπως η Manuela, που αλυσοδένονται μετά την άφιξή τους στο νοσοκομείο ζητώντας βοήθεια λόγω έκτακτης ανάγκης. Πολλές από αυτές δεν γνωρίζουν καν γιατί κατηγορούνται.
Με την οπισθοδρομική απαγόρευσή του, το Ελ Σαλβαδόρ απέτυχε να διασφαλίσει την αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα δεκάδων γυναικών όπως η Manuela, όπως ορίζουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον περασμένο Νοέμβριο, ακόμα 12 χώρες κατήγγειλαν αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τώρα μέλη του Κογκρέσου περιμένουν από τον Κerry να διασφαλίσει ότι οι Η.Π.Α. θα παίξουν ενεργό ρόλο, πιέζοντας την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ να επανεξετάσει τις υποθέσεις αυτών των γυναικών.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο