Πώς θα ήταν αν τα παιδιά μας είχαν ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα παιχνίδια, τα ρούχα και τα χρώματα, ασχέτως φύλου;
Ολοένα και περισσότεροι γονείς αποφασίζουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς να τους επιβάλλουν τα κοινωνικά στερεότυπα του φύλου στο οποίο γεννήθηκαν. Έτσι ένα αγόρι μπορεί να φορέσει κάτι ροζ, αλλά και κάτι μπλε, αν αυτό επιθυμεί. Ένα κορίτσι να παίξει με τρακτέρ και τουβλάκια. Ένα αγόρι να βάψει τα νύχια του. Τα παιδιά είναι ελεύθερα να κάνουν «ό,τι θέλουν», χωρίς να περιορίζονται από το τι θα ήταν «κοινωνικά αποδεκτό» να κάνουν με βάση το φύλο τους.
Gender Neutral ParentingMore parents are choosing to raise their children without gender. What do you think?Learn more about gender neutral parenting here: http://bit.ly/1iUXdFz
Posted by ATTN: on Wednesday, November 11, 2015
«Γιατί πρέπει όλα τα κορίτσια να αγοράζουν πριγκίπισσες;» Απορεί ένα κοριτσάκι στο βίντεο. «Κάποια κορίτσια προτιμούν τους σουπερήρωες!»
Στην κοινωνία μας έχουμε επιβάλλει εδώ και αιώνες συγκεκριμένους ρόλους στις γυναίκες και τους άντρες. Μήπως είναι καιρός να καταρρίψουμε τα στερεότυπα; αναρωτιούνται οι γονείς που ακολουθούν αυτό το πρότυπο.
Κάποιοι άλλοι, όμως, θεωρούν πως το να μεγαλώνεις ένα παιδί «χωρίς φύλο» δημιουργεί προβλήματα.
Στη Σκανδιναβία, πάντως, υπάρχουν ήδη νηπιαγωγεία που βασίζονται επάνω στην έμφυλη ουδετερότητα, καθώς και ουδέτερες αντωνυμίες για να προσφωνήσουν κάποιο άτομο που δεν έχει επιλέξει το φύλο του.
«Θέλουμε τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες», αναφέρει η εκπρόσωπος του Νηπιαγωγείου Egalia στη Στοκχόλμη.
Εσείς τι λέτε;
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Άλλο το "αφήνω το παιδί μου να παίξει με ότι θέλει" και άλλο "μεγαλώνω παιδί χωρίς φύλο". Το πρώτο είναι απολύτως σωστό κατ' εμέ. Το δεύτερο εντελώς ανώμαλο και ανεύθυνο. Λες και μπορεί ένα δίχρονο να πάρει μια τέτοια απόφαση ζωής. Ας μεγαλώσει κι ας επιλέξει ότι θέλει.