Στα ποντιακά ονομάζονται «καρτόφι» που σημαίνει λαχαναοντολμάδες από πατάτα. Μπορεί να μην έχουν κιμά είναι όμως πραγματικά πεντανόστιμοι!!
1 λάχανο βρασμένο
1 κιλό πατάτες βρασμένες
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ξερό δυόσμο
1 φλιτζάνι πλιγούρι χονδρό, μουσκεμένο
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. αλάτι
χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Ζεματάτε το λάχανο στην κατσαρόλα για 15 λεπτά περίπου. Το βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και χωρίζετε τα φύλλα που θα γεμίσετε ένα ένα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: σε ένα μπολ ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), προσθέτετε τις βρασμένες πατάτες, περασμένες από τον χονδρό τρίφτη, το πλιγούρι στραγγισμένο,το ρύζι, τον μαϊντανό χοντροκομμένο, το αλάτι, το πιπέρι, και την πάπρικα.
Τυλίγετε τα λαχανόφυλλα με λίγη γέμιση κάθε φορά. Τα φτιάχνετε αρκετά σφιχτά, για να μην ανοίξουν στην κατσαρόλα.
Στρώνετε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας μερικά λαχανόφυλλα και πάνω βάζετε τους ντολμάδες. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλάτι, τον χυμό λεμονιού και συμπληρώνετε νερό, χωρίς όμως να τα σκεπάζει, για να μην λασπώσουν.
Τα σκεπάζετε από πάνω με ένα βαρύ πιάτο, ώστε να τα κρατάει.Βράζετε τους ντολμάδες για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στους λαχανοντολμάδες αυτούς λίγη μαύρη σταφίδα
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο