Πολλές γυναίκες, από νεαρή ακόμη ηλικία, παρουσιάζουν το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών. Η εμφάνιση πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα συχνό φαινόμενο που αφορά σημαντική μερίδα των γυναικών και κυρίως όσων βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Το Σύνδρομο αυτό ταλαιπωρεί αρκετές Ελληνίδες, αλλά όχι μόνο αφού πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
Συχνά μάλιστα, η εμφάνιση πολλών μικρών κυστών στις ωοθήκες συνοδεύεται και από άλλες ενδοκρινικές διαταραχές που περιλαμβάνουν είτε την αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών (υπερανδρογοναιμία) είτε την ινσουλινοαντίσταση. Δυστυχώς, το ΣΠΩ- όπως αποκαλείται- θεωρείται ως μία από τις συχνότερες αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες. Για όλα όμως υπάρχει λύση!
Σε μερικές γυναίκες, τα συμπτώματα του ΣΠΩ είναι ήπια ενώ σε άλλες είναι εμφανή και μπορεί να επηρεάσουν την εικόνα που εκείνες έχουν για το σώμα τους. Έτσι το πρόβλημα επεκτείνεται και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Σύμφωνα με έρευνες, οι διαταραχές διατροφής, η κακή εικόνα που έχουν για το σώμα τους και κάποιες μορφές κατάθλιψης συνδέονται άμεσα με το ΣΠΩ. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω της υπερινσουλιναιμίας είτε λόγω άλλων ενδοκρινικών και μη διαταραχών. Γι’ αυτό συστήνεται η παρακολούθηση και θεραπεία από έναν ενδοκρινολόγο και γυναικολόγο.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η ινσουλινοαντίσταση και η κοιλιακή παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και Σακχαρώδους Διαβήτη, ενώ οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Όλα αυτά όμως ισχύουν για τις περιπτώσεις, που μία γυναίκα δε φροντίζει το σώμα της, τη διατροφή της και δεν έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το Σύνδρομο με τη βοήθεια ενός ιατρού.
Η αύξηση του βάρους αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Συνδρόμου. Ξεκινάει σταδιακά και πολλές φορές συνεχίζεται ραγδαία, παρά την απουσία αλλαγών στη διατροφή ή στον τομέα της άθλησης.
Το επιπλέον βάρος εντοπίζεται κυρίως στην κοιλιακή περιοχή και μπορεί να εμφανιστεί παρά τη φαρμακευτική αντιμετώπιση του Συνδρόμου. Η παρουσία αυξημένης ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμία) καθιστά ευκολότερη την αποθήκευση του λίπους, ενώ δυσκολεύει την καύση του (λιπόλυση). Πως μπορεί να βοηθήσει η ισορροπημένη διατροφή σε αυτό;
Ο Σύμβουλος Διατροφής Θαλής Παναγιώτου τονίζει πόσο σημαντική είναι η βοήθεια, που μπορεί να μας προσφέρει ένας Ειδικός σε αυτή την περίπτωση και συμβουλεύει…
Η βελτίωση της απορρόφησης του σακχάρου από το αίμα βελτιώνει την υπερινσουλιναιμία και τους παράγοντες που εμποδίζουν την αύξηση του βάρους. Η μείωση του βάρους γίνεται με μεγαλύτερη δυσκολία και συχνά δεν αγγίζει το επιθυμητό βάρος.
Το Διαιτολογικό Γραφείο του Θαλή Παναγιώτου, με το χαρακτηριστικό motto «αλλάζω διατροφή, αλλάζω ζωή», προτείνει να συνδυάσουμε τα παραπάνω διατροφικά tips με μερικές μικρές και πρακτικά εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ΣΠΩ, κααστέλλοντας τα συμπτώματά του, αλλά και θα βελτιώσουμε σε πολλά επίπεδα τη ζωή μας ενισχύοντας την καλή υγεία.
Ο Θαλής Παναγιώτου σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία ενώ κατέχει τον τίτλο του Nutrition Specialist. Mε σπουδές και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ο Θαλής Παναγιώτου έχει ειδικότητα στο Personal Training και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Δασκαρόλη 67 (Γλυφάδα – 210 9960989)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο