Η νηστεία της Σαρακοστής έχει ήδη ξεκινήσει για κάποιους… Άλλοι την ακολουθούν γιατί πιστεύουν στα θρησκευτικά έθιμα κι άλλοι γιατί αντιμετωπίζουν την όλη διατροφική διαδικασία ως μία καλή ευκαιρία γι’ αποτοξίνωση!
Όταν όμως στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, η διαδικασία της νηστείας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Ο Σύμβουλος Διατροφής Θαλής Παναγιώτου δίνει τις κατάλληλες συμβουλές, για μία διατροφή- νηστεία πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που θα «αποτοξινώσει» μεν την οικογένεια, χωρίς όμως να προκαλέσει κούραση και κυρίως, γκρίνια…
Μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τα διατροφικά οφέλη της νηστείας και να τα προετοιμάσουμε για μία εβδομάδα πρωτοτυπίας στα γεύματα. Έτσι τους το κάνουμε πιο ευχάριστο και παρουσιάζουμε την κάθε μέρα στο μεσημεριανό τραπέζι ως μία έκπληξη.
Εμπλουτίστε το νηστίσιμο μενού σας με πολλά λαχανικά για την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Προτιμήστε τα ωμά λαχανικά, που διατηρούν όλες τις βιταμίνες! Θέστε την πρόκληση στο παιδί σας να «χρωματίσει» το πιάτο του με όσο το δυνατόν περισσότερα λαχανικά ή φρούτα (ανάλογα με την ώρα του γεύματος).
Φροντίστε να μην αντικαθιστάτε τα γεύματα του παιδιού με άλλα που περιλαμβάνουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης. Για παράδειγμα πόσοι από εμάς έχουμε ξεχάσει το πρωινό με νηστίσιμο κέικ σταφίδας ή ζαχαρωτό λουκουμά; Ειδικά το πρωινό του παιδιού επιθυμούμε να περιλαμβάνει φρούτα και φυτικές ίνες.
Τα οφέλη της νηστείας είναι πράγματι πολλά, όσο όμως αποφεύγουμε τις υπερβολές. Έτσι θα βοηθούσε να οργανώσουμε όλα τα γεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας από νωρίς. Αυξήστε την κατανάλωση θαλασσινών αυτή την περίοδο, αφού αποτελούν καλές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Το ξέρετε ότι τα θαλασσινά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καλύπτοντας τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη; Προτιμήστε τα ψητά κι αποφύγετε τα πολλά «νηστίσιμα» τηγανητά, που κάνουν κακό και στη σιλουέτα σας. Η συχνή κατανάλωση τηγανητών άλλωστε, ενδέχεται να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Εντάξτε στο διατροφικό σας πλάνο τα όσπρια, για περίπου δύο φορές την εβδομάδα. Αποτελούν πολύ καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον τρία μικρά γεύματα φρούτων καθημερινά. Για ν’ αλλάξετε γεύση, μπορείτε να τα απολαύσετε κι ως επιδόρπιο με λίγο μέλι και κανέλα.
Πίνετε πολύ νερό, περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα των 8 με 10 ποτηριών την ημέρα.
Διαλέξτε τις πιο αγαπημένες συνταγές των παιδιών και τροποποιήστε τις με μερικές «νηστίσιμες» αλλαγές.
Το παιδί έχει ανάγκη από τα θρεπτικά συστατικά που του προσφέρει το κόκκινο κρέας. Επομένως πρέπει να βρούμε εκείνες τις τροφές, που θα του συμπληρώσουν το κενό των ημερών χωρίς κρέας. Τέτοιες είναι οι φακές, τα δημητριακά, το ρύζι, η κινόα, οι ξηροί καρποί, η βρώμη.
Ο στόχος της νηστείας δεν είναι τόσο ο θρησκευτικός ή παραδοσιακός, όσο να μυήσουμε τα παιδιά σε μία περισσότερο χορτοφαγική δίαιτα που τελικά θα τους αρέσει!
Ο Θαλής Παναγιώτου σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία ενώ κατέχει τον τίτλο του Nutrition Specialist. Mε σπουδές και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ο Θαλής Παναγιώτου έχει ειδικότητα στο Personal Training και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Δασκαρόλη 67 (Γλυφάδα – 210 9960989)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Μόνο στο τελευταίο σχόλιο μία ένσταση. Ο στόχος της νηστείας δεν είναι σαφώς να μυησουμε τα παιδιά στη χορτοφαγική δίαιτα. Άλλο χορτοφαγία, άλλο νηστεία και άλλο νηστεύω για το έθιμο. Της νηστείας ο στόχος είναι καθαρά πνευματικός και ίσως δεν είναι της παρούσης να τον αναλύσουμε. Κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, ιδίως σχετικά με το λάθος που κάνουμε να αυξάνουμε τα διάφορα γλυκά κατά τις περιόδους νηστείας. Ευχαριστούμε και Καλή Ανάσταση!