Ένα απο τα πιο κλασικά οικογενειακά πιάτα της ελληνικής αστικής κουζίνας. Λατρεμένο και πεντανόστιμο, λουσμένο με την πλούσι σαλτσούλα του που αγκαλιάζει τρυφερά τα ζυμαρικά.
1200 γρ. μοσχαρίσια νουά
1 κιλό ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό κομμένο στα 4
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4
1 ξύλο κανέλας
2 κόκκοι μπαχάρι
1 φλιτζ. τσαγ. κρασί μαυροδάφνη
2 φύλλα δάφνης
2 κουτ. σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζ. τσαγ. νερό χλιαρό
¼ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
750 γρ. μακαρόνια Νο 5
2 λίτρα νερό
1 κουτ. σουπ. Ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
Πλύνετε καλά και καθαρίστε το κρέας από πέτσες , ίνες και νεύρα ή ζητήστε να το κάνει ο κρεοπώλης. Μετά σκουπίστε το και με ένα μυτερό μαχαιράκι κάντε κάθετες εγκοπές στη επιφάνεια του . Αλατοπιπερώστε το και καρφώστε τα κομματάκια του σκόρδου στις εγκοπές .
Στη συνέχεια ρίξτε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τοποθετήστε την σε μέτρια φωτιά. Πασπαλίστε το κρέας με το αλεύρι και βάλτε το στην κατσαρόλα. Σοτάρετε το από όλες τις πλευρές . Κατόπιν σβήστε με το κρασί μαυροδάφνης, αφήστε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι. Αφήστε το για 5 λεπτά και μετά ρίξτε το κρεμμύδι, την ντομάτα , την δάφνη, αλάτι , πιπέρι.
Μόλις πάρουν μια βράση προσθέστε το νερό και χαμηλώστε την φωτιά. Μαγειρέψτε το για 2 ώρες. Στη συνέχεια βγάλτε το κρέας από την κατσαρόλα και τοποθετήστε το σε μια πιατέλα. Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόψτε το σε κομμάτια .
Περάστε την σάλτσα από ένα σουρωτήρι και ρίξτε την σε μια άλλη κατσαρόλα. Τοποθετήστε την σε μέτρια φωτιά και αφήστε την να βράσει για 10 λεπτά μέχρι να δέσει. Κατόπιν ρίξτε το κρέας μέσα στην σάλτσα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το νερό μαζί με αλάτι και με ένα κουτάλι της σουπας ελαιόλαδο. Ρίξτε τα μακαρόνια και βράστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Κατόπιν σουρώστε τα και βάλτε τα σε μια πιατέλα.
Περιχύστε τα με την σάλτσα και βάλτε από πάνω τα κομμάτια από το κρέας. Πασπαλίστε με το τριμμένο κεφαλοτύρι και σερβίρετε αμέσως.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο