Οι γκιουζλεμέδες ή γκιζλεμέδες είναι τρίγωνες ή τετράγωνες πιτούλες με γέμιση τυριού και αβγού. Παλαιότερα οι γκιουζλεμέδες ψήνονταν στο σάτσι ή φούμο, μια στρογγυλή πλάκα από μαλτεζόπετρα που όταν πύρωνε καλά άπλωναν επάνω το ζυμάρι. Μόλις το ζυμάρι άρχιζε να κάνει φουσκάλες και να ψήνεται, έβγαζαν τους γκιουζλεμέδες από τη φωτιά, τους περιέχυναν με μέλι ή πετιμέζι και τους έτρωγαν ζεστούς σαν γλύκισμα
3 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 φλιτζ.τσαγ. αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις
1 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
½ κουτ.γλυκ. ξίδι
1 κουτ. γλυκ. αλάτι
½ κιλό φέτα μαλακιά, θρυμματισμένη
2 αυγά
Αλάτι, πιπέρι
Για τη ζύμη, τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, αφού το έχετε κοσκινίσει πρώτα και κάνετε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο, το ξίδι, ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό και το αλάτι. Ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να γίνει μια λεία και απαλή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα για 1-2 ώρες για να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό περιβάλλον.
Χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 ή 3 κομμάτια και ανοίγετε τα κομμάτια με ένα πλαστή σε λεπτά φύλλα, 0,5-1 εκ. πάχους. Κόβετε τα λεπτά φύλλα με ένα κουπάτ σε μικρότερα τετράγωνα κομμάτια 8×8 εκ.
Για τη γέμιση, τοποθετείτε σε ένα άλλο μπολ τη θρυμματισμένη φέτα, τα αυγά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε πολύ καλά, με ένα πιρούνι.
Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε τετράγωνου κομματιού μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και το διπλώνετε στη μέση ή στα τέσσερα σαν φάκελο, βρέχοντας με λίγο νερό τις άκρες της ζύμης για να κολλήσουν.
Πιέζετε ελαφρά με έναν πλάστη από πάνω τους »φακέλους» για να γίνουν τα κομμάτια λεπτές πίτες και τα τηγανίζετε σε βαθύ τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα. Αποσύρετε με τρυπητή κουτάλα και σερβίρετε τους γκιουζλεμέδες ζεστούς.
Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να φτιάξετε γκιουζλεμέδες γλυκούς. Αντί για τυρί, πασπαλίζετε τα φύλλα με χοντρή ζάχαρη, ανακατεμένη με λίγη κανέλα, και αν θέλετε, και ψιλοκομμένα καρύδια. Όταν ψηθούν, πασπαλίστε τους με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο