Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας φτιάξει ένα χοιρινό λαιμό ή ένα καρέ φιλέτο και γεμίστε το με αρωματικά χόρτα και γραβιέρα . Το αποτέλεσμα πραγματικά είναι τόσο νόστιμο και εντυπωσιακό που θα σας ξετρελάνει.
1 χοιρινός λαιμός ξεκοκαλισμένος μαζί με την σπάλα του ή ένα ξεκοκαλισμένο καρέ περίπου 2 κιλά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο για τα χόρτα
1 ματσάκι μαϊντανό
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 φλιτζάνια λάπαθο
1 ματσάκι σχοινόπρασο
1 ματσάκι μυρώνια
3 κοτσανάκια μάραθο ή μισό βολβό φινόκιο ψιλοκομμένα
4-5 κουτ. σουπ. παξιμάδι ή φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζάνι γραβιέρα
1 αυγό χτυπημένο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
2 κουτ. σουπ. κονιάκ
4-5 φύλλα λεμονιάς
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο
4-5 κομματάκια φρέσκο θυμάρι
5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
Πλένετε τα χόρτα, τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας, τα ψιλοκόβετε και προσθέτετε το θυμάρι.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: βάζετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε τα χορταρικά. Σβήνετε με το κονιάκ και πασπαλίζετε με το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Ανακατεύετε καλά αυτή τη γέμιση και την αφήνετε να σοταριστεί και να βγάλει τα υγρά της. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 10-12 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά από τα χόρτα. Αποσύρετε την γέμιση από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει για να προσθέσετε το αυγό, το παξιμάδι και την γραβιέρα που θα τραβήξει τα υπόλοιπα υγρά και θα δέσει την γέμιση.
Απλώνετε σε μια επίπεδη επιφάνεια το ξεκοκαλισμένοκρέας, αλατοπιπερώνετε και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο.
Απλώνετε σε ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια του ξεκοκαλισμένου χοιρινού γέμιση, αφήνοντας κενό και από τις τέσσερεις πλευρές περίπου 3-4 εκ. ώστε να μπορέσετε να το τυλίξετε ευκολότερα σε ρολό. Το τυλίγετε ώστε να σχηματιστεί ένα σφιχτό ρολό κλείνουμε και το «ράβετε» με σπάγκο μαγειρικής ή με ειδικές βελόνες για κρέας.
Το ακουμπάτε σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με μερικά φύλλα φρέσκο θυμάρι. Το περιχύνετε με 5 κουταλιές ελαιόλαδο και το κρασί.
Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Μετά από τα 50 λεπτά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 150 βαθμούς αυτή την φορά για ακόμα μια ώρα ώστε να πάρει ωραίο χρώμα απ’ έξω.
Το αφήνετε εκτός φούρνου για 10 λεπτά τυλιγμένο σε αντικολλητικό χαρτί στο οποίο έχετε στρώσει 4-5 λεμονόφυλλα να «σταθεί» και να αρωματισθεί το κρέας και το κόβετε σε ωραίες φέτες των 3-4 εκ.. Το σερβίρετε με την σαλτσούλα του από το ταψί και συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα ή πατούλες φούρνου τις οποίες μπορείτε να προσθέσετε στο ταψί τα τελευταία 40 λεπτά ψησίματος.
Αν θέλετε μπορείτε να συγκεντρώσετε την σαλτσούλα που έχει σχηματιστεί στο ταψί κατά την διάρκεια του ψησίματος σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Να την σιγοβράσετε για 10 λεπτά ώστε να πυκνώσει και να την σερβίρετε μαζί με το κρέας.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο