(για 6-8 άτομα)
2 φλιτζάνια φακές (βρασμένες και σουρωμένες)
½ φλιτζ. τσαγ. ρύζι Καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουτ. σουπ. δυόσμο
1 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
1 κιλό αμπελόφυλλα ( φρέσκα η στο βάζο)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σουπ. τριμμένη ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού ή παξιμάδι
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε όλα τα υλικά της γέμισης και την μισή ποσότητα ελαιόλαδο.
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα φύλλα τα ζεματάτε μόλις για δύο λεπτά σε αλατισμένο βραστό νερό. Τα τραβάτε από το νερό και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Παίρνετε ένα-ένα φύλλο στην παλάμη σας και βάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Το τυλίγετε σφιχτά και τα αραδιάζετε το ένα κοντά στο άλλο σε μια κατσαρόλα. Όταν τελειώσετε τα σκεπάζετε με ένα βαρύ πιάτο για να μην μετακινούνται με το βρασμό και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το λεμόνι και μισό λίτρο νερό. Σιγοβράζετε για 30-40 λεπτά.
Σερβίρετε να ντολμαδάκια ζεστά ή κρύα ή περιχυμένα από το ξεροτηγάνισμα το οποίο φτιάχνετε ως εξής: Τσιγαρίζετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι να ροδίσει πολύ καλά και τρίβετε μέσα το ψωμί να ροδοκοκκινίσει και αυτό.
Αν θέλετε να παραλείψετε το ξεροτηγάνισμα ενισχύστε την γέμιση με ένα κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας. Στρώστε τον πάτο της ντομάτας με μερικές φέτες πατάτας ώστε να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια. Εναλλακτικά βάζουμε κοτσανάκια από μαϊντανό.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο