Το πρωινό θεωρείται από τους διατροφολόγους το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας. Βοηθά τον εγκέφαλο και το μεταβολισμό σου να λειτουργήσουν και καταστέλλει το αίσθημα πείνας στο στομάχι στου για να μην παραφάς το μεσημέρι. Αλλά μιας και οι περισσότεροι είμαστε πολυάσχολοι, είναι εύκολο να στραφείς σ’ αυτό που είναι γρήγορο, οικονομικό ή μπορείς να το φας σε λίγο χρόνο. Δημητριακά, μπάρες, επιδόρπια γιαουρτιού, κρουασανάκια…
Δυστυχώς αυτό που στ’ αλήθεια κάνεις είναι να δίνεις στα παιδιά σου μια τεράστια ποσότητα ζάχαρης πριν τα στείλεις στο καλό: για την ακρίβεια τη μισή κατά μέσο όρο ημερήσια ποσότητα! Υπάρχει λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει βάλει ανώτερο όριο στην πρόσληψη ζάχαρης. Είναι γιατί η ζάχαρη πειράζει το συκώτι και το μυαλό των παιδιών σου, ακριβώς όπως το αλκοόλ!
Το αλκοόλ σου δίνει θερμίδες, αλλά δεν είναι θρεπτικό. Όταν καταναλώνεται για καιρό και σε μεγαλη ποσότητα, γίνεται τοξικό, άσχετα με τις θερμίδες ή την επιρροή του στο βάρος σου. Δεν εθίζονται όλοι όσοι το πίνουν, όμως αυτοί που εθίζονται είναι αρκετοί για να φορολογηθεί ακριβά και να απαγορευτεί η πρόσβαση του από συγκεκριμένες ηλικίες. Ξεκάθαρα, το αλκοόλ δεν είναι τρόφιμο, είναι ένα επικίνδυνο ναρκωτικό επειδή είναι και τοξικό και καταχρηστικό.
H ζάχαρη αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη. Η φρουκτόζη, ενώ αποτελεί πηγή ενέργειας, δεν χρησιμεύει στους ανθρώπους. Αλλά όταν μεταβολιστεί στο συκώτι, δρα με τον ίδιο τρόπο όπως τ αλκοόλ. Για αυτό όταν καταναλωθεί για καιρό και σε μεγάλες ποσότητες γίνεται το ίδιο τοξική και δημιουργεί εθισμό, άσχετα με τις θερμίδες ή την επιρροή της στο βάρος. Και για αυτό πλέον τα παιδιά μας νοσούν από ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ -χωρίς το αλκοόλ. Είναι επειδή η ζάχαρη είναι το αλκοόλ των παιδιών. Παρόμοια δράση με το αλκοόλ έχουν και τα ροφήματα και αναψυκτικά με ζάχαρη που έχουν συσχετιστεί με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.
Κατά μέσο όρο τα δημητριακά περιέχουν 12 γραμμάρια ζάχαρης σε κάθε μερίδα. Στην Αμερική εντοπίστηκαν 17 είδη δημητριακών στα οποία πάνω από το 50% των θερμίδων προέρχονταν από τη ζάχαρη και 177 στα οποία πάνω από το 40% προέρχονταν από τη ζάχαρη.
Αλλά δεν τελειώνει εδώ: το μέσο γιαούρτι έχει 7 γραμμάρια ζάχαρης που προέρχεται από τη λακτόζη οπότε δεν υπάρχει θέμα. Αντίθετα ένα γιαούρτι με ΡΟΔΙ περέχει 12 γραμμάτια προστειθέμενης ζάχαρης. Εκτός αυτού η βιομηχανία τροφίμων ξέρει και κρύβει καλά τη ζάχαρη. Υπάρχουν 56 διαφορετικές ονομασίες για τη ζάχαρη: με το να διαλέξεις διάφορες από αυτές και βάζοντας τες στη συσκευασία ως 5ο, 6ο, 7ο και 8ο συστατικό, μπορείς να παραπλανήσεις το αγοραστικό κοινό που δεν καταλαβαίνει την προσθετική τους δράση.
Ίσως ο πιο ολέθριος κίνδυνος είναι αυτός του βρεφικού και νηπιακού φαγητού. Το 2015 στην Αμερική μελετήθηκαν 1,074 διατροφικά προϊόντα για βρέφη και νήπια. Βρέθηκε πως στο 32% αυτών -τα περισσότερα σνακς και χυμοί- βρέθηκε τουλάχιστον μια πηγή προσθήκης ζάχαρης με το 35% των θερμίδων τους να προέρχονται από αυτή.
Μην αφήνετε το παιδί σας να υποκύπτει σε ότι του σερβίρεται. Φροντίστε να τρώει καθημερινά ένα αληθινό πρωινό για πρωταθλητές!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο