Πριν 4 χρόνια, το Μάρτιο 2013, συνεδρίασε η επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW) και κατέγραψε παρατηρήσεις για την κατάσταση των δικαιωμάτων της γυναίκας στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε άλλα, έκανε σημαντικές παρατηρήσεις για τα ψηλά ποσοστά των μη ενδεδειγμένων ιατρικά καισαρικών που πραγματοποιούνται στη χώρα μας.
Η συγκεκριμένη σύσταση της επιτροπής (παράγραφος 31.b) λέει:
«Να μειώσει (η Ελλάδα) το ποσοστό των καισαρικών που πραγματοποιούνται χωρίς ιατρική ένδειξη, με εκπαίδευση ή επανεκπαίδευση του ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού στον φυσιολογικό τοκετό και με εισαγωγή αυστηρού ελέγχου των ιατρικών ενδείξεων των καισαρικών τομών, προκειμένου να συμμορφωθεί με τα ποσοστά που αναγνωρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».
Να σημειωθεί ότι η διαπίστωση αυτή, που δεν αμφισβητήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία, στηρίχτηκε μόνο σε μακροσκοπική παρατήρηση και όχι σε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, καθώς η χώρα μας δεν μπαίνει καν στον κόπο να κρατά επίσημα στατιστικά στοιχεία για τους τοκετούς!
Η αντιπροσωπεία της Ελλάδας προσπάθησε (χωρίς να πείσει) να δικαιολογήσει τα ψηλά ποσοστά των καισαρικών στη χώρα, με επιστημονικοφανή επιχειρήματα, όπως ότι οφείλονται στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των εγκύων και στον μη υγιεινό τρόπο ζωής.
Στο τέλος αυτής της Έκθεσης, ορίζεται πως η Ελλάδα θα πρέπει να συντάξει την 8η τακτική της Έκθεση τον Μάρτη 2017, στην οποία να κάνει απολογισμό των βημάτων που έκανε στους τομείς που έθιξε η CEDAW.
Με άλλα λόγια, τον άλλο μήνα η χώρα μας θα πρέπει να εξηγήσει στον ΟΗΕ γιατί δεν άλλαξε η κατάσταση, γιατί δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για τον περιορισμό των χωρίς ιατρική ένδειξη καισαρικών.
Δεν είναι όμως αργά!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο