Αφράτο και μυρωδάτο ψωμί από τη μαστίχα και το γλυκάνισο, συνοδεύει τέλεια ώριμα κίτρινα τυριά αλλά και αρωματικές μαρμελάδες
1 κιλό αλεύρι σταρένιο
30 γρ. νωπή μαγιά
2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
1 κουτ.γλυκ. αλάτι
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
3 κόκκους μαστίχας (σε σκόνη)
1 φλιτζάνι νερό
1 κουτ. σουπ. γλυκάνισο
1 αυγό χτυπημένο
2 κουτ. σουπ. σουσάμι
Ζεσταίνετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό μαζί με το γλυκάνισο για 2 με 3 λεπτά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε λίγο χλιαρό νερό μαζί με την μαγιά, 1 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγία και να γίνει ένα λείο μείγμα. Σκεπάζετε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε για 20΄σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
Τοποθετήτε σε ένα μεγάλο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαστίχα. Ανακατεύετε και σχηματίζετε με το χέρι σας στη μέση του μπολ ένα βαθούλωμα όπου ρίχνετε το ελαιόλαδο, το νερό με το γλυκάνισο και το μείγμα με την μαγιά. Ζυμώνετε καλά και σκεπάζετε το ζυμάρι με μια βαμβακερή πετσέτα για 1 ώρα, για να διπλασιαστεί ο όγκος του σε ζεστό περιβάλλον.
Μετα από μια ώρα, ζυμώνετε ξανα το ψωμί και το χωρίζετε σε μέση και πλάθετε δύο καρβέλια.
Τοποθετείτε τα ψωμάκια σε ελαφρά λαδωμένες λαμαρίνες. Αφήνετε να φουσκώσουν σκεπασμένα για 2 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου.
Αλείφετε τα ψωμιά από πάνω με αυγό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, πασπαλίζετε με άφθονο σουσάμι και ψήνετε σε φούρνο στους 200 °C για 45΄-50΄. Κόβετε το ψωμί αφού κρυώσει.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Εξαιρετικό ψωμί με διακριτική αρωματική ένταση που ακροβατεί μεταξύ του γλυκού και του ουδέτερου αρτοσκευάσματος. Ωστόσο αν το θέλετε πιο γλυκό μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη ή μέλι.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο