Τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν να μετατραπούν σε εξαιρετικές ασκήσεις Ανάγνωσης!
Μια βασική αρχή για τη παρέμβαση σε παιδιά με Δυσλεξία λέει ότι το παρεμβατικό παιδαγωγικό υλικό που χρησιμοποιείται πρέπει διαρκώς να ανατροφοδοτείται και να εμπλουτίζεται. Αυτό οδηγεί πρώτον σε αυξημένο ενδιαφέρον από τη πλευρά του μαθητή αλλά και στη δυνατότητα κάθε δεξιότητα να ενισχύεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Η σημερινή άσκηση έχει σαν βάση το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι: «Jenga!» το οποίο μεταμορφώνεται σε εργαλείο ανάγνωσης.
Εδώ θα δείτε όλες τις χρήσεις που έχει το παιχνίδι Jenga σε ένα πρόγραμμα παρέμβασης!
Υλικά: jenga (επιτραπέζιο παιχνίδι), ψαλίδι, χαρτοταινία, μαρκαδόρος
Πρώτα κολλάμε σε όλα τα ξυλάκια χαρτοταινία ώστε να μπορούμε να γράφουμε όσες φορές θέλουμε αφαιρώντας απλά την ταινία και τοποθετώντας καινούργια.
Έπειτα γράφουμε αυτές τις λέξεις, την ανάγνωση των οποίων, θέλουμε να ενισχύσουμε πχ. λέξεις με διπλά σύμφωνα /μπ/, /γγ/, /γκ/, ντ/, /τσ/, /τζ/
Τέλος στήνουμε το πύργο. Το παιδί κάθε φορά που τραβάει ένα ξυλάκι, για να το τοποθετήσει στη κορυφή, πρέπει να διαβάζει και την αντίστοιχη λέξη!
Ή άσκηση δίνει τη δυνατότητα ανεξάντλητης εξάσκησης. Μπορούμε να εξασκηθούμε σε:
γράμματα
συλλαβές
λέξεις (πολλών κατηγοριών)
φράσεις
μαθηματικές πράξεις
Παράλληλα ενισχύεται η λεπτή κινητικότητα, ο συντονισμός χεριού – ματιού και η συγκέντρωση!
Είμαι η Άσπα Μητρακάκη. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και ειδικεύτηκα στην εκπαίδευση παιδιών που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Έχω πραγματοποιήσει πολλές μετεκπαιδεύσεις στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά σαν Ειδική Θεραπεύτρια ως μέλος ομάδας ειδικών σε θεραπευτικά πλαίσια αλλά και ατομικά με κατ’ οίκον εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα αντιμετώπισης σε παιδιά με δυσλεξία.
Μπορείτε να με βρείτε στο blog μου www.dyslexiaathome.blogspot.gr που συνδυάζει την αγάπη μου για τη διδασκαλία, τη συγγραφή και τη φωτογραφία! Μέσα από πλήθος ασκήσεων και ελεύθερο εκτυπώσιμο υλικό αναλύονται όλοι οι τρόποι που μπορούν γονείς, εκπαιδευτικοί και θεραπευτές να ενισχύσουν παιδιά με δυσλεξία και με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο