Το να υποδεχτείς ένα νέο μέλος στην οικογένεια είναι αιτία για γιορτή! Αλλά για αρχή πρέπει οι γονείς που ήδη έχουν παιδιά να τους εξηγήσουν τι στο καλό πρόκειται να συμβεί.
Ζητήσαμε από ειδικούς να μας δώσουν τις συμβουλές τους για το πώς να πούμε στα παιδιά ότι θα αποκτήσουν σύντομα ένα νέο αδερφό ή αδερφή.
Προσπάθησε να κάνεις το παιδί, ειδικά αν μιλάμε για νήπιο, να συμμετέχει στο καλωσόρισμα του νέου μωρού με το να του επιτρέψεις να διαλέξει το ίδιο κάποια ρούχα ή αντικείμενα για το μωρό ή να πει τη δική του γνώμη για το όνομα.
Μπορείς επίσης να τα αφήσεις να συμμετέχουν και τα ίδια στην ανακοίνωση του νέου στους τρίτους, αλλά και να τους ζητήσεις να σε βοηθήσουν με το βρεφικό δωμάτιο.
Αν μιλάμε για μεγαλύτερα παιδιά, τότε να θυμάστε πως και εκείνα μπορεί να περνούν λίγο δύσκολα με την ιδέα πως ένα νέο μέλος στην οικογένεια θα κλέβει χρόνο και ενέργεια από τα ίδια. Για να το αποφύγετε, εξηγήστε στα παιδιά πως δεν θα αναλάβουν το ρόλο του φροντιστή, αλλά θα παίζουν σίγουρα ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή του αδερφού τους.
Τα μικρότερα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να σκεφτούν αφηρημένα, οπότε κάνε το νέο όσο το δυνατόν πιο χειροπιαστό για αυτά. Μπορείς να τους αναφέρεις τους φίλους τους που έχουν μικρότερο αδερφάκι ή να αγοράσεις βιβλία σχετικά με το θέμα. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν ούτε καλή αίσθηση του χρόνου, οπότε η αντίστροφη μέτρηση θα τα βοηθήσει να προσαρμοστούν. Όταν το μωρό φτάσει, θα βοηθούσε να πάρετε στο μεγαλύτερο αδερφάκι μια κούκλα-μωρό για να την προσέχει όπως θα προσέχετε εσείς το αδερφάκι του.
Μην προιδεάσεις τα παιδιά αναφέροντας πως το νέο αδερφάκι θα κλέβει χρόνο από την υπόλοιπη οικογένεια. Θα υπάρξει πολύς χρόνος για ανάλυση και δουλειά, μόλις δημιουργηθεί ο αρχικός δεσμός ανάμεσα στα παιδιά. Θέλει προσοχή να μην δημιουργηθεί αίσθημα απογοήτευσης και ανταγωνισμού πριν καλά καλά γεννηθεί το μωρό. Επίσης, μην υποτιμάτε τα αισθηματα του παιδιού σας σχετικά με το νέο μωρό. Κάντε το να νιώσει καλά λέγοντάς του «Μα φυσικά και νιώθεις έτσι» και «Σε καταλαβαίνω απόλυτα»
Καθώς η οικογένειά σου προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο στο κάθε σου παιδί. Διάλεξε ένα ουδέτερο μέρος, όπως η κουζίνα, για να ρωτήσεις τα μέλη της οικογενειας πώς νιώθουν.
Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, βρες χρόνο και ένα ήρεμο μέρος για μια μικρή οικογενειακή συζήτηση, κατά την οποία όλοι με τη σειρά θα μιλήσετε για τα συναισθήματά της. Έτσι πετυχαίνεις να έχεις μια οικογένεια συνεργάσιμη και όχι ανταγωνιστική. Μια οικογένεια ενωμένη και όχι χωρισμένη!
Η συζήτηση αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να καταλάβεις αν το μεγαλύτερο παιδί νιώθει αμυντικά ως προς τον ερχομό του μωρού και το πώς θα αλλάξει τη ζωή του. Αν όντως εμφανιστούν τέτοια συναισθήματα, θα βοηθήσει το να βρεις φωτογραφίες του παιδιού όταν ήταν μωρό και να διηγηθείτε ιστορίες από εκείνη την εποχή που θα τους θυμίσουν πόσο σημαντικά είναι τα ίδια για την οικογένεια.
Σιγουρεύσου πως θα ξέρει πάντα το παιδί σου πως έχει μια σημαντική θέση στην οικογένεια και πως θα είναι μοναδικό ότι και αν γίνει!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο