Τα παιδάκια διαρκώς ψάχνουν κάτι νέο για να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον… μιας λοιπόν κι έρχεται η μέρα που θα βάψουμε τα πασχαλινά μας αβγά, θα σας παρουσιάσω έναν από τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους που δοκιμάσαμε και αγαπήθηκε από τα πιτσιρίκια (αλλά κι από τους μεγάλους). Έπρεπε να πάρουν στο σπίτι το καθιερωμένο πασχαλινό τους καλαθάκι, αλλά αυτή τη φορά θα ήταν εξολοκλήρου φτιαχμένο από τα μικρά μας νηπιάκια.
Μοιράσαμε στα παιδάκια από ένα βραστό αβγό και μπογιές λαδοπαστέλ (πιο μαλακές και πιο έντονες από τις κηρομπογιές). Τους ζητήσαμε να ζωγραφίσουν ό,τι τους ευχαριστούσε κι έπειτα θα ερχόταν η ώρα να τα βουτήξουμε στην κατσαρόλα με την κόκκινη μπογιά… «Μα πώς είναι δυνατόν κυρία πρώτα να ζωγραφίζουμε και μετά να βάφτεί κόκκινο το αβγό; ΘΑ ΧΑΛΑΣΕΙΙΙΙΙΙ…!»
Σε τέτοιες περιπτώσεις ζητάμε υπομονή, κάνουμε υποθέσεις και φυσικά περιμένουμε να πούμε το μαγικό «άμπρα κατάμπρα….»
Τοποθετούμε προσεκτικά τα αβγά σε κρύο νερό όπου έχουμε διαλύσει τη μπογιά με ξύδι και περιμένουμε λίγα λεπτά… «άμπρα κατάμπρα καιιιιιιι….. έτοιμο το αβγουλάκι!»
Με ένα κουτάλι της σούπας και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ φορεμένα γάντια μιας χρήσεως (αλλιώς δε φαντάζεστε πόσο μένει η μπογιά στα χέρια), βγάζουμε ένα ένα τα αβγουλάκια και τα τοποθετούμε σε αβγοθήκες για να στεγνώσουν…
Τα λαδοπαστέλ έχουν την ιδιότητα να μην αφήνουν τη μπογιά να τα διαλύσει κι έτσι η ζωγραφιά μένει πάνω στο αβγό όπως στην αρχή.
Παίρνουμε λευκό πηλό που πλάθεται εύκολα και δίνουμε στα παιδάκια να φτιάξουν πρώτα μια μπαλίτσα κι έπειτα να την κάνουν μια «πίτα» (ούτε πολύ λεπτή ούτε πολύ χοντρή). Μετά, η «πίτα» θα πατηθεί στη μέση και θα αρχίσουν τα παιδιά να σηκώνουν τοιχώματα, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα μικρό καλαθάκι για τα αβγουλάκια τους. Ο λευκός πηλός στεγνώνει μόνος, αλλά ακόμη πιο γρήγορα μπορείτε να τον βάλετε σε μια λαδόκολλα και πάνω στο καλοριφέρ ή στον φούρνο, στον αέρα στους 50οC… η επιλογή του φούρνου έχει το ρίσκο της λίγο δυσάρεστης μυρωδιάς
Όταν τα καλαθάκια θα έχουν στεγνώσει εντελώς, τα παιδιά μπορούν να τα βάψουν με πινέλο (ή με το χέρι τους) με τέμπερες ή δαχτυλομπογιές.
Καλό είναι στο καλαθάκι των παιδιών να υπάρχει «χορταράκι» για να μη χτυπάει το αβγό και σπάσει… υπάρχει έτοιμο στο εμπόριο ή μπορούν τα παιδιά να κόψουν λωρίδες από γκοφρέ χαρτί και να τις χρησιμοποιήσουν αντί για χορτάρι…
Είναι αλήθεια μια εντυπωσιακή και εύκολη τεχνική που θα αγαπηθεί ιδιάιτερα από μικρούς και μεγάλους.
Καλές δημιουργίες,
Νεκταρία
Είμαι η Νεκταρία Γεροβασιλείου και είμαι νηπιαγωγός. Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη και σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο. Έχω κάνει διάφορες δουλειές, όμως η δουλειά της παιδαγωγού είναι η μεγάλη μου αγάπη... Για 7 χρόνια ήμουν εκπαιδευτικός σε ένα υπέροχο σχολείο, στον ιδιωτικό τομέα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο σπίτι μου... το 98% των γνώσεών μου πάνω στο κομμάτι της εκπαίδευσης (και όχι μόνο) το έμαθα μέσα εκεί και είμαι ευγνώμων. Μαζί θα μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις σχετικά με την εκπαίδευση και όχι μόνο.. όσο μπορώ, βάσει της εμπειρίας μου, θα σας δίνω τα φώτα μου. Και μην ξεχνάτε ότι τα λάθη, οι αμφισβητήσεις και οι διαφωνίες έχουν εξελίξει τον άνθρωπο, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στο διαφορετικό. Καλό μας ταξίδι!
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο