Ίσως παρακολουθήσατε και εσείς πριν λίγες μέρες στην τηλεόραση, μια ελληνίδα μητέρα να διηγείται πώς κόντεψε να χάσει τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο το τρίχρονο παιδί της από τη Μηνιγγίτιδα Β. Όπως είπε στην εκπομπή, τίποτα δεν έδειχνε πως το παιδί της μπορεί να έχει κάτι τόσο σοβαρό, καθώς αρχικά ήταν ευδιάθετο και τα μόνα ύποπτα σημεία ήταν ο πυρετός και ένας εμετός, συμπτώματα που λίγο πολύ συναντάμε συχνά σε μια απλή ίωση. Το κοριτσάκι στάθηκε τυχερό, καθώς χάρη στους σωστούς χειρισμούς της έμπειρης γιατρού που βρέθηκε στο δρόμο της, όχι μόνο επέζησε, αλλά απέφυγε και τον ακρωτηριασμό ή κάποια άλλη από τις σοβαρότατες επιπτώσεις της νόσου.
Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής:
Σε όποια παρέα γονιών και αν βρεθείς, αργά ή γρήγορα θα προκύψει ως θέμα συζήτησης η Μηνιγγίτιδα Β. Πάρα πολλοί γονείς έχουν επιλέξει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και ο λόγος είναι απλός: το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί κάποιος από την ύπουλη αυτή νόσο.
Κάποιοι θα πουν πως είναι εξαιρετικά σπάνια, όμως ήδη στη χώρα μας είχαμε 10 κρούσματα μηνιγγίτιδας από την αρχή του χρόνου, 6 εκ των οποίων καταγράφηκαν την άνοιξη. Κάποιοι χαρακτηρίζουν την Μηνιγγίτιδα Β ως… «λαχείο», μόνο που το συγκεκριμένο λαχείο δεν θέλεις να σου τύχει ποτέ, καθώς οι συνέπειες μπορείς να είναι τραγικές για τη ζωή των παιδιών σου.
Η Μηνιγγίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο (1 στα 10 άτομα καταλήγουν) ή μόνιμες αναπηρίες σε παιδιά τα οποία επέζησαν. Παραλύσεις κινητικές, εγκεφαλικές βλάβες, απώλεια ακοής, ακόμα και απώλεια των άκρων. Μεταδίδεται με το σάλιο, με το βήχα, με την πολύ κοντινή επαφή. Είναι ύπουλη γιατί τα συμπτώματά της μπορούν να ξεκινήσουν σαν μια απλή ίωση. Μπορεί δηλαδή ένα παιδί απλά να έχει μύξα, πυρετό και κακοδιαθεσία και σε 6-12 ώρες να εξελιχθεί σε μια κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα ή σηψαίμια.
Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας απέναντι στην Μηνιγγίτιδα Β’ είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.
Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων Μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, όπου πολλοί γονείς στέλνουμε τα παιδιά μας σε κατασκηνώσεις και ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων είναι υψηλότερος, αποτελούν καλή αφορμή να επισκεφτούμε τον παιδίατρο για την χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων, στα παιδιά μας προκειμένου να τα προστατεύσουμε πλήρως ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη νόσο, απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες δόσεις των εμβολίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταδώσει. Τα περισσότερα βρέφη νήπια και έφηβοι προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους.
Από δύο μηνών που ξεκινάει ο εμβολιασμός και όσο μεγάλο και αν είναι το παιδί, μπορεί να καλυφθεί με τις απαραίτητες δόσεις βάση του προγράμματος εμβολιασμού κατά του συγκεκριμένου νοσήματος.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο