Ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο για εσάς και το μωρό σας. Στο μωρό δίνει αντισώματα που θα το προστατεύουν από λοιμώξεις, ασθένειες του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος και ωτίτιδες. Περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικού διαβήτη, συμβάλλει στην αποφυγή αλλεργικών προβλημάτων, όπως είναι το έκζεμα, μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή του κι ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή του.
Όσον αφορά τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα, είναι επίσης σημαντικά κι αξιοσημείωτα. Βοηθάει το σώμα σας να ανακτήσει γρήγορα τη σιλουέτα που είχε πριν την εγκυμοσύνη, μειώνει τον κίνδυνο προεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού και προστατεύει από την οστεοπόρωση και τον καρκίνο των ωοθηκών.
Κατά το θηλασμό εκκρίνεται μια ορμόνη, η ωκυτοκίνη που περιορίζει το άγχος της μητέρας και χαλαρώνει το μωρό. Η ωκυτονίνη διεγείρει κάποια νεύρα που κάνουν το γάλα να “κατέβει”, δηλαδή να αρχίσει η έκκρισή του από τους αδένες και η προώθησή του στους γαλακτοφόρους πόρους. Ακριβώς η ίδια ορμόνη βρίσκεται και στο γάλα της μητέρας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το μωρό πρέπει να θηλάσει για 6 μήνες χωρίς αυτό να σημαίνει και τον ταυτόχρον απογαλακτισμό.
Το γάλα που παράγει το στήθος της μητέρας περιέχει στις σωστές αναλογίες όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το μωρό σας κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωής. Παράγεται σύμφωνα με την αρχή της προσφοράς και ζήτησης. Την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, θηλάστε το μωρό σας όσο πεινάει δηλαδή από έξι έως δώδεκα φορές το 24ωρο.
Το πρώτο γάλα που παράγουν οι μαστοί σας μετά τον τοκετό, ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι ένα υγρό πλούσιο σε πρωτεϊνες και αντισώματα που προσφέρουν στο βρέφος προστασία από διάφορες λοιμώξεις, ενώ παράλληλα το βοηθούν ν’ αναπτύξει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Λίγες ημέρες αργότερα, ακολουθεί το μεταβατικό γάλα, ένα μείγμα από πρωτόγαλα και ώριμο μητρικό γάλα. Σ’ αυτή τη φάση, που “που κατεβαίνει το γάλα” πιθανότατα νιώθετε το στήθος σας γεμάτο και βαρύ. Ο συχνός θηλασμός θα σας ανακουφίσει, αποσυμφορίζοντας τους μαστούς, και η όποια ενόχληση θα υποχωρήσει περίπου δύο μέρες μετά.
Το ώριμο μητρικό γάλα αποτελείται από το πρότερο και το ύστερο γάλα. Το πρότερο είναι αυτό που πίνει το μωρό στην αρχή του θηλασμού, αραιό και λεπτόρρευστο, κατάλληλο για να σβήσει τη δίψα του. Στη συνέχεια, εκκρίνεται το παχύρευστο μητρικό γάλα, το ύστερο, το οποίο ικανοποιεί την πείνα του μωρού. Είναι σημαντικό να αφήνετε το μωρό σας να θηλάζει όσο θέλει από τον πρώτο μαστό, ώστε να παίρνει αρκετό από το γάλα του πριν το βάλετε στο άλλο.
Ο Θαλής Παναγιώτου σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία ενώ κατέχει τον τίτλο του Nutrition Specialist. Mε σπουδές και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ο Θαλής Παναγιώτου έχει ειδικότητα στο Personal Training και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Δασκαρόλη 67 (Γλυφάδα – 210 9960989)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο