Σε ένα διαζύγιο τα πιο ευάλωτα μέλη είναι σίγουρα τα παιδιά. Εκείνα έρχονται αντιμέτωπα με πλήθος συναισθημάτων και χρειάζεται να νιώσουν ασφάλεια και σταθερότητα. Για το λόγο αυτό ο τρόπος που οι ίδιοι οι γονείς θα χειριστούν τον χωρισμό τους, είναι καθοριστικός για την ψυχολογία τους. Δυστυχώς όμως, αρκετά διαζύγια εξελίσσονται σε αντιδικία, με δυσκολίες στην επικοινωνία και εντάσεις. Όταν αυτό συμβαίνει, τα παιδιά, βρίσκονται πάντα εν μέσω των πυρών. Χωρίς να έχουν προλάβει να πενθήσουν τον χωρισμό των γονέων, έρχεται μια πρόσθετη συνθήκη, αυτή των καβγάδων, η οποία δε τους επιτρέπει να αφομοιώσουν όλες τις αλλαγές στην καθημερινότητα, έτσι όπως διαμορφώνεται. Επιπλέον, οι γονείς όντας οι ίδιοι απασχολημένοι με τις προσωπικές τους διαφωνίες, αδυνατούν να προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια και φροντίδα προς τα παιδιά με αποτέλεσμα για εκείνα να αυξάνεται η θλίψη και η ανασφάλεια.
Τα παιδιά μπαίνοντας στη μέση της αντιδικίας μπορεί να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους. Γίνονται διαμεσολαβητές, πυροσβέστες, σύμβουλοι, φροντιστές. Είναι αυτά που καλούνται να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των γονέων, όταν αυτή είναι αδύνατη. Έτσι μεταφέρουν πληροφορίες από τον ένα στον άλλο και συχνά ρυθμίζουν πρακτικά ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές καθημερινές εκκρεμότητες, τις ώρες επαφής με τον γονέα που έχει φύγει κ.α. Στις εντάσεις συχνά μπαίνουν στη μέση και επαναφέρουν την ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν να παρηγορήσουν, να στηρίξουν και να φροντίσουν τον γονέα που κάθε φορά θεωρούν πιο ευάλωτο. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου συναντάμε παιδιά που συμβουλεύουν τους γονείς πώς να φερθούν, ενημερώνονται και εκφράζουν άποψη για τα δικαστικά δρώμενα και συμμαχούν με έναν εκ των δύο γονέων σα να είναι το διαζύγιο μια ομαδική υπόθεση. Τέλος, αναλαμβάνουν τη φροντίδα των μικρότερων αδερφών όταν νιώθουν ότι οι γονείς δεν δύνανται να το κάνουν.
Το παιδί που βρίσκεται στη μέση ενός διαζυγίου αντιδικίας τις περισσότερες φορές μοιάζει ώριμο και υπεύθυνο, ικανό να αναλάβει ευθύνες και να τις φέρει εις πέρας. Όμως στην πραγματικότητα είναι τρομαγμένο και πληγωμένο. Δε του επιτρέπεται να ζήσει την ηλικία του και να αυτονομηθεί σταδιακά, χτίζοντας τη δική του προσωπικότητα. Αν παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά, θα δούμε ότι πίσω από το ρόλο του ενήλικα γονέα που έχει αναλάβει, υπάρχει μελαγχολία, νευρικότητα, επιθετική συμπεριφορά, χαμηλή επίδοση στο σχολείο, απομόνωση από παρέες και φίλους, φοβίες, σωματοποίηση (εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων) κ.α. Όταν η ένταση καταλαγιάσει, οι συνέπειες για τα παιδιά θα είναι τεράστιες. Μεγαλώνοντας αυτά θα νιώθουν ότι έχουν την ευθύνη των γονέων και θα δυσκολευτούν να δημιουργήσουν δικές τους υγιείς σχέσεις.
Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ψυχραιμία, αφήστε την αγάπη για τα παιδιά σας να υπερισχύσει του θυμού που προκύπτει από το διαζύγιο και συμπεριφερθείτε με τρόπο που θα ωφελεί πρώτα από όλα εκείνα. Και σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, σας έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά και χρειάζεται να είστε δίπλα τους και να τα φροντίσετε.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο