Κάθε ηλικία έχει και τα δικά της παιχνίδια! Μάθετε τι ταιριάζει περισσότερο στο δικό σας παιδί και βοηθήστε το να αναπτυχθεί ψυχοκινητικά σωστά!
– Απάντηση στο «κοινωνικό» χαμόγελο του παιδιού με… ένα χαμόγελο! Το χαμόγελο είναι η πρώτη κοινωνικο-συναισθηματική κατάκτηση του παιδιού 🙂
– Απαντάμε στους ήχους και στα μπαμπαλίσματα του μωρού ακριβώς με τον ίδιο ήχο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον «συζήτησης». Δίνουμε ερέθισμα με συνεχόμενα φωνήεντα πχ Α-αΑ-αΑ-αΑ ακολουθούμενα από μια μικρή παύση. Το βρέφος θα σπεύσει να γεμίσει το κενό.. με ένα Α!
– Δείχνουμε στο μωρό νέα «ενδιαφέροντα» αντικείμενα. Πράγματα με έντονα χρώματα (ασπρόμαυρα σε ρίγες αρχικά και κόκκινα κατά προτίμηση στη συνέχεια), φωτισμό και κίνηση συνήθως τραβούν την προσοχή του μωρού! Προτιμάμε αντικείμενα με διαφορετικές υφές και ασφαλή και -αφού τα έχουμε καθαρίσει- αφήνουμε το μωρό να τα φέρει στο σημείο επαφής του με τον έξω κόσμο… το στόμα!
– Αλλάζουμε θέσεις το μωρό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να βλέπει τους χώρους από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
– Εξασφαλίζουμε στο βρέφος ένα ασφαλές περιβάλλον, για να μπουσουλήσει και να εξερευνήσει!
– Χρησιμποιούμε καθρέφτη, για να δείξουμε στο μωρό διάφορες εκφράσεις του προσώπου και να αναγνωρίσει το είδωλό του!
– Η ώρα για το κλασικό και αγαπημένο «κούκου – ΤΖΑ!» και φυσικά δεξιότητες όπως τα παλαμάκια και τα φιλάκια <3
– Μαθαίνουμε στο παιδί ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες! Αν πετάξει κάποιο παιχνίδι κάτω, δεν το δίνουμε αμέσως, εκτός αν έπεσε κατά λάθος. Οριοθετούμε τη «γραμμή παιχνιδιού» και επαναφέρουμε το παιδί στα όρια, όταν τα περνάει. Τα παιχνίδια έχουν συγκεριμένο μέρος στο πάτωμα και δεν επιτρέπεται αυτό να αλλάζει.
– Το ελεύθερο παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού.
– Τουβλάκια, μπλοκ ζωγραφικής, άδεια κουτιά, κουζινικά και απλά παζλ είναι ό,τι καλύτερο για την ηλικιακή αυτή ομάδα. Η παρουσία του γονιού-παιδαγωγού είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο στη φάση αυτή. Και η θετική ενίσχυση από αυτούς το κερασάκι στην τούρτα!
– Ραντεβού με φίλους για παιχνίδι! Οι γονείς από συνομήλικα παιδάκια μπορούν να οργανώνουν τέτοια ραντεβού σε ελεγχόμενο περιβάλλον και τα παιδιά θα ξετρελαθούν.
– Παίζουμε Survivor με το μπαμπά και τη μαμά! Τρέχουμε, σερνόμαστε, σκαρφαλώνουμε, πηδάμε και στεκόμαστε στο ένα πόδι!
– Ενθαρρύνουμε τη μίμηση. Κάνουμε ότι πίνουμε από ένα άδειο ποτήρι και τρώμε μια «αόρατη» τροφή!
– Διαβάζουμε παραμύθια, κατά προτίμηση με εικονογραφήσεις που έχουν αδρά χαρακτηριστικά και όχι πολλές λεπτομέρειες.
– Τραγούδι, δημιουργούμε μουσική και χορεύουμε! Η μουσικοκινητική είναι σημαντικότατη στην ηλικία αυτή και ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα προνήπια αγαπούν το ρυθμό και την κίνηση!
– Πάμε βόλτες στην εξοχή!
– Τραγουδάμε και χορεύουμε σε κάθε ευκαιρία!
– Ενθαρρύνουμε το παιδί να πάρει ρόλους πχ ότι είναι ένα ζωάκι, μια καλή μάγισσα ή η ταμίας του σουπερμάρκετ και παίζουμε «θέατρο» μαζί του. Προσπαθήστε να προβλέψετε ένα «κακό σενάριο» και μην κάνετε «ταρζανιές». Η ασφαλής λύση του «πάγκου πωλητή» θα σας αποζημιώνει πάντα, αρκεί να μην είστε τσιγκούνηδες!
– Διαβάζουμε παραμύθια και στο τέλος συζητάμε, για να τσιγκλήσουμε τη μνήμη τους.
– Η χρήση οθονών (ειδικά του τάμπλετ) μπορεί να είναι ωφέλιμη στην ηλικιακή αυτή ομάδα. Προσοχή στο περιεχόμενο που έχουν πρόσβαση στα παιδιά και στα όρια
– Προετοιμάζουμε το παιδί για το σχολείο με το να του μάθουμε να κρατά το μολύβι, να απομνημονεύει (πχ στιχάκια) και να εκπληρώνει μικρούς μικρούς στόχους!
– Σχεδιάζουμε όμορφα πάρτι με συνομήλικα παιδιά και ενθαρρύνουμε το ομαδικό παιχνίδι!
Ιωάννης Κυριακίδης, MD, MMAS, LAT, PhD
Διευθυντής Παιδιατρικής 404 ΓΣΝ Λάρισας
FB Page: www.facebook.com/opaidiatros/
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο