Ο σκύλος μπορεί να είναι μεγάλη ευθύνη αλλά τα οφέλη στην ζωή μας είναι πάρα πολλά. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν πως η παρουσία ενός σκύλου προστατεύει τον άνθρωπο από την κατάθλιψη
Τα σκυλιά δεν έχουν άποψη, δεν κάνουν κριτική και δεν βγάζουν… ετυμηγορίες. Ακόμα κι αν μυρίζει κανείς άσχημα, αν είναι ο άνθρωπός τους και τον αγαπάνε, θα χωθούν στην αγκαλιά του. Σε μια πρόσφατη έρευνα του Johns Hopkins που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Depression and Anxiety Bulletin, διαπιστώθηκε ότι οι ένοικοι ενός γηροκομείου στο Σεντ Λούις ένοιωθαν λιγότερο μόνοι όταν περνούσαν το χρόνο τους μόνο με ένα σκύλο, παρά όταν περνούσαν το χρόνο τους με το σκύλο και τους άλλους ενοίκους του γηροκομείου.
Αυτό είναι κάτι που το έχουν ζήσει μόνο όσοι έχουν ζήσει με κατοικίδια. Είναι μερικές φορές που έχουμε κάποια πολύ δύσκολη ημέρα. Στη δουλειά, στο σπίτι, με φίλους, με τους συγγενείς, με τους συντρόφους ή τα παιδιά. Είναι εκείνες οι ημέρες που και μια κουβέντα να πει κανείς θα λειτουργήσει σαν το… κερασάκι στην τούρτα και θα έρθει η έκρηξη. Ισως μάλιστα αυτός που θα την πληρώσει να μη φταίει καν, αλλά να έτυχε να είναι την ακατάλληλη στιγμή στο ακατάλληλο μέρος και να ξεσπάσουμε πάνω του την οργή μας. Όμως, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί αν βρεθεί δίπλα μας ο σκύλος. Όσα νεύρα κι αν έχουμε αρκεί να μας πλησιάσει και να μας γλείψει το χέρι με τη γλώσσα του για να γλυκάνει η συμπεριφορά μας. Ηρεμούμε όταν βρισκόμαστε με τα σκυλιά. Επιβραδύνεται η αναπνοή μας, η ομιλία μας, ησυχάζει το μυαλό. Στο σκύλο δεν θα γυρίσουμε να πούμε μια κουβέντα όσο ενοχλημένοι κι αν είμαστε, όπως ενδεχομένως θα κάναμε αν είχαμε απέναντί μας κάποιον άνθρωπο.
Η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος είναι αδιαμφισβήτητη. Η έρευνα δείχνει πως ένα μασάζ 45 λεπτών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και να βελτιστοποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων. Τα χάδια πλημμυρίζουν το σώμα με οξυτοκίνη, μια ορμόνη που μειώνει το άγχος και την αρτηριακή πίεση, καθώς και τους ρυθμούς της καρδιάς. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όταν κάποιος μας κρατάει το χέρι μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα του άγχους στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου που συνδέεται με το συναισθηματικό μας κέντρο. Η αφή μπορεί πραγματικά να σταματήσει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου από την απόκριση στις ενδείξεις απειλής. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι χαϊδεύοντας ένα σκυλί μπορεί να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, να ενισχυθούν τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης.
Με την απόκτηση σκύλου έρχεται παράλληλα και η ευθύνη της φροντίδας του και σύμφωνα με έρευνες για την κατάθλιψη, αυτή η φροντίδα προάγει την ψυχική υγεία. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως χτίζουμε την αυτοεκτίμησή μας αναλαμβάνοντας τη φροντίδα ενός άλλου πλάσματος εκτός από τον εαυτό μας. Η φροντίδα αυτή φέρνει επίσης αλλαγές στη ζωή μας. Δεν μπορεί κάποιος που έχει σκύλο να κοιμάται μέχρι το μεσημέρι ή να παραμένει στο κρεβάτι χωρίς να έχει διάθεση για τίποτα. Υπάρχει ένα πλάσμα που έχει ανάγκη να φάει, να βγει βόλτα, να αισθανθεί τα χάδια και γενικότερα την παρουσία του.
Η έρευνα δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αρτηριακής πίεσης, τόσο πριν όσο και μετά από την εκτέλεση αγχωτικών καθηκόντων. Η αρτηριακή πίεση πέφτει αμέσως μόλις οι άνθρωποι έρθουν σε επαφή με τα σκυλιά ειδικά αν πρόκειται για σκυλιά που γνωρίζουν και αγαπούν. Το χάιδεμα του σκύλου μπορεί επίσης να οδηγήσει στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου και ακόμα να απαλύνει τον πόνο. Σε κάθε περίπτωση η απλή παρουσία του σκυλιού είναι ευεργετική.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο