Έστω ότι έχεις φτιάξει στο σπίτι ρομαντική ατμόσφαιρα με κεράκια για να χαλαρώσεις. Θέλεις να μετακινήσεις το κερί και τσουπ πέφτει υγρό από το κερί στο παντελόνι σου. Εναλλακτικά, ίσως είσαι απρόσεκτος/-η ενώ γυρνάς από την ανάσταση του Πάσχα και τα καλά σου ρούχα έχουν πλέον λεκέ από τη λαμπάδα. Ακόμα, όμως, κι αν δεν ισχύει κάποιο από αυτά τα σενάρια, η ερώτηση είναι μία: “ Πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα; ”. Εμείς σου έχουμε τη λύση!
Πρώτα από όλα δε χρειάζεται να πανικοβληθείς. Το κερί είναι ναι μεν ένας δύσκολος λεκές, αλλά όχι όπως το λάδι ή το μελάνι. Το κερί απλώς χρειάζεται ειδική μεταχείριση προκειμένου να αφαιρεθεί πλήρως χωρίς να αφήσει σημάδι ή να καταστρέψει το ρούχο σου. Δεν είναι ένας συνηθισμένος λεκές, παρ’ όλα αυτά καλό θα ήταν να μάθεις πώς να τον αντιμετωπίσεις όταν και εάν σου συμβεί. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και ανακάλυψε πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα!
Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους λεκέδες, μην προσπαθήσεις να αφαιρέσεις το λεκέ από κερί αμέσως. Εάν θελήσεις να τρίψεις το λεκέ όταν ακόμα είναι ζεστός, το πιο πιθανό είναι να εξαπλωθεί περισσότερο και να κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Για αυτό άφησε το λεκέ να στεγνώσει από μόνος του. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις το ρούχο στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Εάν σου φαίνεται περίεργο ή δε θέλεις να μυρίσει η αγαπημένη σου μπλούζα, τότε μπορείς να τοποθετήσεις πάνω στο λεκέ παγάκια για να κρυώσει γρηγορότερα. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται σε χαλιά και μεγάλα υφάσματα, όπως κάλυμμα από καναπέ, τα οποία είναι πρακτικά αδύνατον να τα μεταφέρεις στο ψυγείο.
Το δεύτερο βήμα της διαδικασίας για το πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα είναι η αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του λεκέ. Η ψύξη βοήθησε ώστε να “πετρώσει” ο λεκές και να “σπάσει” ευκολότερα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο με λίγο τρίψιμο θα ξεκολλήσει και θα αφαιρεθεί. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο μη αιχμηρό αντικείμενο όπως, μαχαίρι βουτύρου, ένα κουτάλι ή ένα μεταλλικό χάρακα. Ιδιαίτερα εάν το ρούχο είναι από ευαίσθητο ύφασμα, όπως μετάξι, απαιτούνται απαλές κινήσεις, για να μην το σκίσεις.
Εφόσον έχεις εκτελέσει σωστά τα προηγούμενα βήματα, θα έχει μείνει πλέον ελάχιστο κερί στα ρούχα σου. Τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι να το λιώσεις. Αυτό θα το κάνεις σιδερώνοντάς το. Τοποθέτησε ένα φύλλο απορροφητικού χαρτιού κουζίνας κάτω από το ρούχο και ένα επάνω από αυτό. Εάν το ρούχο σου είναι φτιαγμένο από ευαίσθητο ύφασμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και πετσέτα. Βάλε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία και όχι σε λειτουργία ατμού και σιδέρωσε το λεκέ. Με τη θερμότητα το κερί θα λιώνει και θα απορροφάται από το χαρτί ή την πετσέτα αντίστοιχα. Εάν το χαρτί έχει γεμίσει με κερί, τότε αντικατάστησέ το με άλλο. Πρόσεξε μόνο να μη χρησιμοποιήσεις χαρτοπετσέτες γιατί ενδέχεται να αφήνουν κομματάκια σε ορισμένους τύπους υφασμάτων.
Εναλλακτικά, εάν φοβάσαι να σιδερώσεις το ρούχο σου γιατί είναι αρκετά ευαίσθητο, υπάρχει κι άλλη απάντηση στην ερώτηση πώς βγαίνει το κερί από τα ρούχα. Εκτέλεσε ξανά την ίδια διαδικασία με το χαρτί κουζίνας και χρησιμοποίησε πιστολάκι μαλλιών. Μόλις 5 δευτερόλεπτα, φυσώντας σε σταθερό σημείο με σταθερή θερμότητα, είναι αρκετά προκειμένου να λιώσει το κερί και να αφαιρεθεί από το ύφασμα.
Έχεις φτάσει αισίως πια στο τελικό στάδιο. Πριν αφήσεις το ρούχο στα χέρια του πλυντηρίου, ρίξε λίγο οινόπνευμα και στη συνέχεια στράγγιξε το ρούχο σε ένα χαρτί για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα του λεκέ. Έπειτα, ρίξε στο λεκέ από το κερί υγρό για τους λεκέδες. Πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο επιλέγοντας πρόγραμμα με υψηλούς βαθμούς, αρκεί να το αντέχει και το ύφασμα του ρούχου φυσικά. Μόλις τελειώσει η λειτουργία, φρόντισε να ελέγξεις εάν έφυγε ο λεκές από κερί, ώστε να μπορέσεις να το βάλεις στο στεγνωτήριο. Διαφορετικά, εάν στεγνώσει χωρίς να έχει φύγει, να είσαι σίγουρος/- η ότι θα μείνει για πάντα! Επίσης, αν πρόκειται για πολύ λεπτό και ευαίσθητο ύφασμα, προτίμησε να το πλύνεις στο χέρι.
πηγή blog.douleutaras.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο