Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς γονείς είναι η ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που κρύβει το κάπνισμα, η χρήση αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών. Προβληματίζονται αν θα καταφέρουν να τους περάσουν τα κατάλληλα μηνύματα, σε ποια ηλικία να τους μιλήσουν και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να προσεγγίσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Τα παιδιά δέχονται διάφορα ερεθίσματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα ναρκωτικά και τις επιπτώσεις στη ζωή τους. Πρόσφατα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση αλκοόλ και τσιγάρου παρουσιάζεται ολοένα σε παιδιά μικρότερων ηλικιών. Αυτό τους δημιουργεί ποικίλα ερωτηματικά.
Πως θα τα ενημερώσουμε;
Mιλήστε στο παιδί από νωρίς, με απλά λόγια, χωρίς όμως να το τρομάξετε. Δεν υπάρχει κάποιος ειδικός τρόπος.
Είναι σημαντικό να του δείξετε ότι είστε διαθέσιμοι να απαντήσετε σε τυχόν απορίες του.
Χρησιμοποιήστε παραδείγματα από την καθημερινή ζωή, π.χ., αν γνωρίζετε κάποιο παιδί ηλικίας δώδεκα χρόνων ή μεγαλύτερο που καπνίζει, ή πίνει, ή κάνει χρήση ναρκωτικών, τονίστε του ότι δεν το εγκρίνετε και εξηγήστε τους λόγους.
Απαριθμήστε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του.
Στα μεγαλύτερα παιδιά καλύτερα να χρησιμοποιείτε περισσότερα επιστημονικά ή άλλα στοιχεία που τυχόν διαθέτετε, ώστε να αποδεικνύονται αυτά που υποστηρίζετε.
Ρωτήστε το ποια είναι η γνώμη του.
Δείξτε του ότι το εμπιστεύεστε. Επαινείτε συχνά τις προσπάθειες και τις ικανότητές του. Όταν το επιπλήττετε, φροντίστε να επικεντρώνεστε μόνο στη συγκεκριμένη πράξη κάθε φορά. Bοηθήστε το να αναπτύξει σταθερές αξίες και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Αυτό μπορεί να το ενθαρρύνει, ώστε να βάλει όρια στους φίλους του και να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που ίσως του ασκηθούν μελλοντικά από το περιβάλλον των συμμαθητών του.
Mην ξεχνάτε ότι αποτελείτε κι εσείς πρότυπα. H δική σας στάση απέναντι στη ζωή είναι σημείο αναφοράς για το παιδί σας.
Oι συνήθειες και η στάση σας μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την άποψη του παιδιού για το αλκοόλ, το τσιγάρο και τα ναρκωτικά.
Προσοχή, τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να υποκύψουν στην πίεση της παρέας και να παρασυρθούν, για να δείξουν ότι είναι «μέσα σε όλα».
Aν είστε καπνιστής, διηγηθείτε του πώς ξεκινήσατε το κάπνισμα και γιατί εξακολουθείτε να καπνίζετε.
Εξηγήστε του ότι, άλλοτε, το κάπνισμα δεν διωκόταν και δεν είχατε συναίσθηση τού πόσο βλαβερό ήταν ή πείτε του ότι αρχίσατε να καπνίζετε από αμηχανία και μιμητισμό. Δεν αισθάνεστε υπερήφανοι γι’ αυτό και η εξάρτηση είναι τόσο μεγάλη, που η διακοπή αυτής της συνήθειας αποδεικνύεται δύσκολη.
Δώστε τους να καταλάβουν ότι η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ απομονώνουν τελικά το άτομο, ο χρήστης χάνει την εκτίμηση του περιβάλλοντός του και, ταυτόχρονα, δεν ορίζει τη ζωή του.
Eνθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και με άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Συνεργαστείτε με τους γονείς των φίλων του.
Aν έχετε και μεγαλύτερα παιδιά, μάθετε να αναγνωρίζετε τις ενδείξεις που μαρτυρούν τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών, τσιγάρου και ναρκωτικών και αναζητήστε βοήθεια.
Από το βιβλίο μου Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά
πηγή akappatou.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο