Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε και ψηφίστηκε χθες το βράδυ στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο αποφασίστηκε η προληπτική και θεραπευτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών από τον ΕΟΠΥΥ, πέραν αυτής που παρέχεται από τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δημόσιες μονάδες.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, «με υπουργική απόφαση καθορίζονται μεταξύ άλλων ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, το ύψος της αποζημίωσης για κάθε πράξη, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου της περιοχής ενώ ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και την «Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία» υπογράφεται συμφωνία πλαίσιο στην οποία περιγράφονται οι υποχρεώσεις των μερών, οι οικονομικοί όροι καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
Δικαιούχοι της εν λόγω παροχής ορίζονται τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, που διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα.
Η δράση περιλαμβάνει οδοντιατρικό έλεγχο και οδηγίες στοματικής υγιεινής, καθαρισμό και φθορίωση και, με βάση τις ανάγκες, προληπτικές εμφράξεις (sealants), εξαγωγές νεογιλών και σφραγίσματα σε δόντια με τερηδόνα.
Το μέτρο αυτό στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών περίπου 800.000 παιδιών στην Ελλάδα, ενώ συν τω χρόνω υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί και στους ενήλικες. Το συνολικό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όλες οι πράξεις θα παρέχονται υποχρεωτικά από οδοντίατρο εγγεγραμμένο σε Οδοντιατρικό Σύλλογο, Μέλος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σε χώρο Οδοντιατρείου με νόμιμη άδεια λειτουργίας.
Μπορείτε να δείτε τη σχετική τροπολογία στον ακόλουθο σύνδεσμο Τροπολογία για δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά
πηγή www.infokids.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
1)Οι οδηγίες στοματικής υγιεινής θα πρέπει να γίνεται στους γονείς από τα πρώτα νεογιλά που βγάζουν τα παιδία από παιδοοδοντιάτρους καθώς οι παιδίατροι έχουν δυστυχώς ελλιπή ενημέρωση. 2)Όσον αφορά τις εξαγωγές των νεογιλών καλό θα ήταν να αφήνουμε τα δοντάκια στην ησυχία τους και να αφήνουμε την φύση να κάνει την δουλειά της και να μην βάζουμε τα παιδιά στην διαδικασία της εξαγωγής,που δεν είναι ευχάριστη ακόμα και για ενήλικες.