Ο χώρος του μπάνιου είναι αυτός με την περισσότερη υγρασία σε ένα σπίτι. Όταν κάνεις μπάνιο ή ντουζ οι υδρατμοί εγκλωβίζονται στο χώρο και δημιουργούν υγρασία και μούχλα. Ειδικά στα μικρά μπάνια ο αερισμός γίνεται δυσκολότερο έργο και οι μυρωδιές σε ένα μπάνιο δεν είναι και λίγες. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο μεγάλο όταν πρέπει να γίνει εξαερισμός μπάνιου χωρίς παράθυρα. Εμείς θα σου προτείνουμε μερικές λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσεις τη δυσοσμία και την υγρασία όταν δεν έχεις παράθυρο.
Είναι γεγονός ότι σε πολλές παλιές και νέες κατασκευές κτιρίων συνήθως δεν τοποθετείται παράθυρο στο μπάνιο. Είτε λόγω οικονομίας είτε λόγω της ίδιας της κατασκευής, οι αρχιτέκτονες καταφεύγουν σε αυτή την πρόχειρη λύση. Ομολογουμένως πρόκειται για ένα σοβαρό λάθος που δεν πρέπει να γίνεται. Παρ’ όλα αυτά, είτε επειδή νοικιάζεις είτε επειδή δε γίνεται πλέον να ανοίξεις ένα παράθυρο, θα πρέπει να βρεις μια λύση για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.
Η πρώτη και πιο συνηθισμένη λύση για να αντιμετωπίσεις την υγρασία και τις δυσάρεστες μυρωδιές είναι ο εξαεριστής. Υπάρχουν μικροί και μεγάλοι εξαεριστήρες, αναλόγως την επιφάνεια που θέλεις να καλύψεις, το μέγεθος του μπάνιου σου, τις απαιτήσεις αλλά και τα χρήματα που είσαι πρόθυμος/-η να δαπανήσεις. Επίσης, μπορείς να επιλέξεις είτε έναν εξαεριστήρα οροφής είτε έναν που τοποθετείται στον τοίχο. Πρόκειται για την πιο απλή λύση για τον εξαερισμό μπάνιου χωρίς παράθυρα και μπορείς πολύ εύκολα να τον συνδέσεις με έναν διακόπτη όπως αυτόν για το φως, προκειμένου να τον ανοίγεις όποτε τον έχεις ανάγκη. Ωστόσο, θα πρέπει να αφαιρείς μια στο τόσο τη σκόνη που παραμένει στο εσωτερικό του εξαεριστήρα με την ηλεκτρική σκούπα, καθώς δημιουργεί αλλεργίες.
Ειδικά σε σπίτια που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλά επίπεδα υγρασίας ο αφυγραντήρας θα πρέπει να είναι όλη μέρα σε λειτουργία. Εάν, όμως, το μπάνιο σου δεν έχει παράθυρο, τότε προτίμησε να τον τοποθετείς στην πόρτα του μπάνιου κάθε φορά που θα βγαίνεις από το ντουζ σου. Είναι η ιδανική στιγμή για να απορροφηθούν οι υδρατμοί που δημιουργούνται και το ιδανικό σημείο, ώστε να μην περνά η υγρασία και στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη και μεγέθη αφυγραντήρων για να αντιμετωπιστεί ο εξαερισμός μπάνιου χωρίς παράθυρα, για αυτό επίλεξε εκείνον που αντέχει η τσέπη σου.
Μήπως το μπάνιο σου αργεί να στεγνώσεις αφού τελειώσεις το αφρόλουτρο; Είναι πολύ λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο εάν δεν υπάρχει παράθυρο στο χώρο. Μια εύκολη λύση που μπορείς να εφαρμόσεις είναι η χρήση ενός ανεμιστήρα. Όποια εποχή και αν είναι, εάν διαθέτεις ανεμιστήρα εδάφους, θα σου προτείναμε να μην τον ανεβάσεις στο πατάρι και να τον χρησιμοποιήσεις για τον εξαερισμό του μπάνιου. Μόλις τελειώνεις το μπάνιο σου, τοποθέτησέ τον στην πόρτα, ώστε να στεγνώσει ο χώρος γρηγορότερα και να εξαφανιστούν οι υδρατμοί. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πιστολάκι για τα μαλλιά, θα κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά!
Ο εξαερισμός μπάνιου χωρίς παράθυρα μπορεί να γίνει και με έναν πιο φυσικό τρόπο. Ίσως να μην έχει τόσο γρήγορα αποτελέσματα όσο οι προηγούμενοι, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει στο δύσκολο αυτό έργο. Αυτός ο τρόπος, λοιπόν, είναι να τοποθετήσεις φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο μπάνιο σου. Υπάρχουν φυτά που απορροφούν την υγρασία, τις τοξικές ουσίες του αέρα και ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα οξυγόνου. Μερικά από αυτά είναι το σπαθίφυλλο και το μπέντζαμιν, τα οποία μπορείς να τοποθετήσεις σε κάποιο έπιπλο του μπάνιο σου. Όπως και να έχει, όμως, τα φυτά θα ανανεώσουν το χώρο και θα χαρίσουν ζωντάνια.
Μια από τις πολλές χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι να απορροφά τις δυσάρεστες μυρωδιές ενός χώρου. Εάν, λοιπόν, πιστεύεις ότι το μπάνιο σου μυρίζει άσχημα και δεν έχει παράθυρα για να φύγει η οσμή ή να αερίζεται φυσικά, χρησιμοποίησε την εξής μέθοδο. Τοποθέτησε σε ένα γυάλινο βάζο λίγη μαγειρική σόδα και βάλ’ το πάνω στο καζανάκι, το νεροχύτη ή κάποιο έπιπλο του χώρου. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις μέσα μερικές σταγόνες ξυδιού ή ενός αιθέριου ελαίου που σου αρέσει για να μυρίζει όμορφα κάθε φορά που θα μπαίνεις στο μπάνιο σου.
πηγή blog douleutaras.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο