Τα σημερινά παιδιά δεν έχουν όρια», «δυσκολεύομαι πολύ να βάλω όρια στα παιδιά μου»: Αν είμαστε γονείς, εκπαιδευτικοί ή συμμετέχουμε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο στην ανατροφή των παιδιών, σίγουρα θα έχουμε ακούσει τις παραπάνω φράσεις και, πιθανότατα, πάνω από μία φορά. Τι έχει πάει τόσο λάθος; Η ειδικός Φιλιώ Κατσαρού προτείνει στο Facebook μια άποψη που μπορεί να μην έχουμε σκεφτεί αλλά να παίζει καθοριστικό ρόλο στο πρόβλημα των «ορίων».
Όπως γράφει λοιπόν στη σελίδα της, Filio Katsarou – Play, Τherapy and Workshops for parents and children:
«Νομίζω πως το πιο πολυσυζητημένο θέμα σχετικά με την ανατροφή είναι τα όρια. Κάθε φορά που διαβάζω ένα άρθρο με τίτλο «τα παιδιά χρειάζονται όρια» κάτι μέσα μου κλωτσάει. Νομίζω πως έτσι μεταθέτουμε τη δική μας ευθύνη στα παιδιά. Τα παιδιά χρειάζονται γονείς που να έχουν προσωπικά όρια, που να τα αναγνωρίζουν και να είναι σε θέση να τα επικοινωνούν. Αυτό είναι που κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια και έτσι μπορούν να αναγνωρίσουν και να θέσουν και τα ίδια τα όρια τους.
«Κάθε φορά που διαβάζω ένα άρθρο με τίτλο «τα παιδιά χρειάζονται όρια» κάτι μέσα μου κλωτσάει. Νομίζω πως έτσι μεταθέτουμε τη δική μας ευθύνη στα παιδιά».
»Υπάρχουν πολλοί ενήλικες που δεν έχουν ή δε γνωρίζουν τα όρια τους, γιατί έχουν χάσει την επαφή με τις πραγματικές τους ανάγκες ή ακόμα κι αν τις αναγνωρίζουν φοβούνται να τις εκφράσουν πόσο μάλλον να τις φροντίσουν. Άνθρωποι που φοβούνται τις συγκρούσεις, που διψάνε για αποδοχή, που δεν μπορούν να ακούσουν την εσωτερική τους φωνή πια.
»Τα παιδιά χρειάζονται γονείς αυθεντικούς που όταν θέτουν ένα όριο ξέρουν για ποιο λόγο ακριβώς το κάνουν και μπορούν να το επικοινωνήσουν χωρίς να φοβούνται τα παιδιά και χωρίς να αισθάνονται αντίπαλοι με τα παιδιά.
»Και τελικά, αυτά δεν ισχύουν μόνο για τα παιδιά. Σε όλες τις υγιείς σχέσεις όλων των ανθρώπων έτσι έχουν τα πράγματα, νομίζω».
Δείτε την ανάρτηση της Φιλιώς Κατσαρού:
πηγή womantoc.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο