Το σχολικό άγχος στα παιδιά είναι πολύ κοινό. Συνήθως λαμβάνει μία από τις τρεις μορφές:
Αιτίες άγχους για τα παιδιά στο σχολείο
Οι τρεις τύποι σχολικού άγχους μπορούν να προέλθουν από διάφορες αιτίες. Όταν ένα παιδί αρνείται να πάει στο σχολείο, αυτό προκαλείται συνήθως από το άγχος του αποχωρισμού. Η ανησυχία απόχωρισμού παρατηρείται μόνο στα παιδιά και εμφανίζεται σε περίπου 4,5% των παιδιών ηλικίας 7-11 ετών. Αυτός ο τύπος άγχους στα παιδιά προέρχεται από την υπερβολική ανησυχία για σημαντικές προσωπικότητες στη ζωή τους.
Το άγχος των εξετάσεων στα παιδιά, από την άλλη πλευρά, συχνά σχετίζεται με φόβο αποτυχίας. Το άγχος των εξετάσεων στην παιδική ηλικία μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την ενηλικίωση και να λάβει άλλες μορφές όπως τπ άγχος απόδοσης. Άλλες αιτίες του συγκεκριμένου τύπου άγχους για τα παιδιά στο σχολείο είναι οι εξής:
Το κοινωνικό άγχος στα παιδιά, γνωστό και ως κοινωνική φοβία, μπορεί να παρατηρηθεί στο σχολείο και σε άλλα μέρη της ζωής ενός παιδιού. Η τυπική έναρξη του κοινωνικού άγχους είναι σε παιδιά ηλικίας 13 ετών. Θεωρείται ότι μπορεί να προκληθεί σοβαρό κοινωνικό άγχος στα παιδιά λόγω αλλαγών στις οδούς σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η ακραία υπερκατανάλωση της καφεΐνης μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα άγχους.
Ενδείξεις σχολικού άγχους στα παιδιά
Το πιο εμφανές σημάδι της σχολικής ανησυχίας είναι η άρνηση να παρακολουθήσουν σχολείο ή άλλα γεγονότα, όπως ύπνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε οποιοδήποτε είδος άγχους: Άγχος απόχωρισμού, κοινωνικό άγχος ή άγχος εξέτασης. Όταν ένα παιδί αρνείται να πάει στο σχολείο επανειλημμένα, πρέπει να διεξάγεται έλεγχος για μια διαταραχή άγχους.
Άλλα συμπτώματα ανησυχίας στα παιδιά των σχολείων περιλαμβάνουν:
Χαμηλό βάρος γέννησης και πιθανή πνευματική αναπηρία σε παιδιά κάτω των 3 ετών
Εφιάλτες
Θυμός
Τα μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 12-16 ετών, εμφανίζουν συχνά συμπτώματα σωματικού άγχους όπως:
Πονοκέφαλοι
Ζάλη
Εφίδρωση
Γαστρεντερικά συμπτώματα: ναυτία, πόνος στομάχου, εμετός
Πόνους μυών ή σώματος
πηγή psychopedia.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο