Οι διαταραχές λόγου είναι μια γενική ομάδα διαφόρων παθήσεων που προκαλούν προβλήματα στην δημιουργία ή τον σχηματισμό ήχων και την εκφορά λόγου και την επικοινωνία ενός παιδιού με τους άλλους ανθρώπους.
Οι τρεις πιο συχνές διαταραχές λόγου είναι:
Οι διαταραχές λόγου είναι διαφορετικές από τις διαταραχές στην γλώσσα στα παιδιά, όπως:
Διαταραχές λόγου: Αιτίες
Η ομιλία αναπτύσσεται φυσικά στο κάθε παιδί και είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούμε με τους γύρω μας.
Η δυσχέρεια στην ομιλία είναι διαταραχή κατά την οποία το παιδί επαναλαμβάνει έναν ήχο, λέξη ή φράση. Το τραύλισμα είναι συνήθως η πιο σοβαρή μορφή δυσχέρειας στην ομιλία.
Οι διαταραχές άρθρωσης μπορεί να μην έχουν καμία σαφή αιτία. Μπορεί επίσης να εκδηλώνονται και σε άλλα μέλη της οικογένειας.
Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:
Οι φωνητικές διαταραχές προκαλούνται από προβλήματα, όταν αέρας περνά από τους πνεύμονες, μέσω των φωνητικών χορδών και στη συνέχεια μέσω του λαιμού, της μύτης, του στόματος και των χειλιών. Μια διαταραχή στην φωνή μπορεί να οφείλεται σε:
Διαταραχές λόγου: Συμπτώματα
Δυσχέρεια στην ομιλία (το τραύλισμα είναι ο πιο κοινός τύπος τέτοιας δυσχέρειας):
Συμπτώματα στην διαταραχή άρθρωσης:
Συμπτώματα στις διαταραχές φωνής:
Διαταραχές λόγου: Θεραπεία
Οι πιο ήπιες μορφές διαταραχών λόγου μπορεί να εξαφανιστούν από μόνες τους.
Η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με πιο σοβαρά συμπτώματα ή προβλήματα ομιλίας που δεν βελτιώνονται.
Στην λογοθεραπεία, το παιδί θα μάθει πώς να δημιουργεί/παράγει ορισμένους ήχους.
Διαταραχές λόγου: Πρόγνωση
Η πρόγνωση εξαρτάται από την αιτία της διαταραχής. Συνήθως, η ομιλία μπορεί να βελτιωθεί με τη λογοθεραπεία. Η πρόγνωση βελτιώνεται με την έγκαιρη παρέμβαση.
Διαταραχές λόγου: Πιθανές επιπλοκές
Οι διαταραχές λόγου μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με την μη αποτελεσματική επικοινωνία.
Μιχάλης Θερμόπουλος
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο