– Τι είναι η «δεύτερη βάρδια»
– Πως σκοτώνει την επιθυμία πολλών γυναικών να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους
Έχεις ακούσει ποτέ τον όρο “δεύτερη βάρδια” (The second shift); Πρόκειται για έναν όρο που προέρχεται από το ομώνυμο βιβλίο της Arlie Hochschild και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον φόρτο εργασίας ατόμων που εργάζονται και αμείβονται, αλλά παράλληλα αναλαμβάνουν και αρκετές οικιακές υποχρεώσεις χωρίς αμοιβή. Σε ζευγάρια, όπου και οι δύο σύντροφοι εργάζονται, οι γυναίκες συνήθως αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με τους άντρες σε οικοκυρικές εργασίες και στη φροντίδα των παιδιών και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.
Ως εκ τούτου οι γυναίκες επιβαρύνονται, σε πολλές περιπτώσεις αποκλειστικά, με τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα της οικογένειας και καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αυτό, προφανώς, έχει συνέπειες όχι μόνο στην υγεία και στην ευεξία τους, αλλά και στην εξέλιξη της καριέρας τους. Τι ακριβώς όμως συνεπάγεται όμως η επιβάρυνση της “Δεύτερης Βάρδιας” στην επαγγελματική τους εξέλιξη;
Μία πρωινή εργασία που ακολουθείται από μία δεύτερη βάρδια οικιακών εργασιών μπορεί να σκοτώσει την επιθυμία των εργαζόμενων γυναικών να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους. Αυτό υποστηρίζει η έρευνα “Women in the workplace” του 2018. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες κάνουν περισσότερες οικιακές εργασίες από τους άντρες σε όλα τα στάδια της καριέρας τους.
Έδειξε όμως επίσης ότι πιθανότατα υπάρχει ένας σύνδεσμος μεταξύ αυτών των extra καθηκόντων και της θέσης τους στην ιεραρχία. Τι ακριβώς αποκαλύφθηκε; Ότι οι γυναίκες που μοιράζονται τις δουλειες του σπιτιού με το σύντροφό τους, έχουν περισσότερες φιλοδοξίες να αναλάβουν ηγετικές θέσεις. Αντίθετα όσες αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του νοικοκυριού, δεν έχουν τις αντίστοιχες φιλοδοξίες. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; ‘Οτι η δεύτερη βάρδια “σκοτώνει” τις φιλοδοξίες των γυναικών.
Οι γυναίκες κάνουν περισσότερες οικιακές εργασίες από τους άντρες σε όλα τα στάδια της καριέρας τους.
Τα στατιστικά έρχονται να υποστηρίξουν αυτήν την ανισότητα. Οι γυναίκες στις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) εργάζονται το διπλάσιο χρόνο στο σπίτι και αμισθί σε σύγκριση με τους άντρες. Σε όλες τις χώρες, οι άντρες έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο κάθε μέρα, ενώ οι γυναίκες τον δαπανούν φροντίζοντας το σπίτι και τα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Πορτογαλία σημειώνει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τον χρόνο απασχόλησης με οικιακές εργασίες, με τις γυναίκες να αφιερώνουν 5 ώρες και 28 λεπτά κάθε μέρα στην εργασία χωρίς αμοιβή, σε σύγκριση με τη 1 ώρα και τα 36 λεπτά των ανδρών. Όσον αφορά στη χώρα όπου οι γυναίκες αφιερώνουν τον λιγότερο χρόνο για οικιακές εργασίες είναι η Σουηδία με 3 ώρες και 26 λεπτά ημερησίως. Όσο για τη χώρα, όπου οι γυναίκες αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο για οικιακές εργασίες είναι το Μεξικό με χρόνο που αντιστοιχεί σε 6 και 23 λεπτά.
Τι θα συνέβαινε, λοιπόν, αν γινόταν ανακατανομή αυτού του χρόνου και ίσου διαμοιρασμού του μεταξύ ανδρών και γυναικών; Ποια θα ήταν τότε η επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών; Τροφή για σκέψη!
πηγή thriveglobal.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο