της Ντενίζ Βεβζήογλου
Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε κατηγορηματικοί και απόμακροι με τους ανθρώπους που έχουν έναν αρνητικό τρόπο σκέψης γιατί θα υπάρχει λόγος που έχουν εδραιώσει και ενσωματώσει στην προσωπικότητα τους τον αρνητισμό. Τυχαίνει να είναι φίλοι, σύντροφοι, γονείς, ακόμα και άτομα που μας ασκούν εξουσία μέσω την δουλειάς.
Τους συναναστρεφόμαστε, τους αγαπάμε, τους εκτιμάμε. Η αλήθεια είναι όμως ότι είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση να υπάρχει στη ζωή σου ένα τέτοιο άτομο και να μπορείτε να ανταπεξέρχεστε στην αλληλεπίδραση σας χωρίς να επηρεάζεστε από την αρνητικότητα τους. Θα σου πάρουν την ενέργεια, θα σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τα πιστεύω σου, για το τι είναι όμορφο τελικά και τι όχι. Είναι σαν να τους παρουσιάζεις ένα λιβάδι γεμάτο με κατακόκκινα τριαντάφυλλα που μυρίζουν υπέροχα και ομορφαίνουν όλο το τοπίο και εκείνοι να εστιάζουν στα έντομα και στα αγκάθια που υπάρχουν πάνω στα λουλούδια. Επί της ουσίας δηλαδή, να χάνουν την ουσία και την μεγάλη εικόνα και να ασχολούνται με τις λεπτομέρεις που δείχνουν κάτι άσχημο.
Εφ’ όσον έχουμε αποφασίσει να συνυπάρξουμε με ένα τέτοιο άτομο καλό είναι να γνωρίζουμε «πως» μπορούμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας ώστε να ανταπεξέλθουμε στην αρνητικότητα τους χωρίς να αλλοιώσουμε τον εαυτό μας. Η αρνητική σκέψη είναι εύκολη να υιοθετηθεί, για κάθε μια αρνητική σκέψη ο εγκέφαλος μας δημιουργεί δέκα διαφορετικές αρνητικές ιστορίες και εκδοχές. Η κάθε θετική σκέψη όμως, μας φέρνει πιο κοντά στην ηρεμία και την ψυχική γαλήνη που με τη σειρά της μας κάνει πιο δημιουργικούς.
Παρακάτω σας παρουσιάζω μερικούς από τους σημαντικούς τρόπους αντιμετώπισης:
Οριοθέτηση:
Δεν είστε υποχρεωμένοι να εκθέτεται τον εαυτό σας σε αρνητικές καταστάσεις που σας κάνουν κακό. Μπορείτε να εξηγήσετε με ήπιο και ευγενικό τρόπο ότι εστιάζοντας μόνο στα αρνητικά ενός πράγματος, δεν σας εκφράζει σαν άτομο και δεν θα θέλατε να συνεχίσετε περαιτέρω την συζήτηση. Κατά αυτόν τον τρόπο βοηθάτε και τον εαυτό σας αλλά και τον συνομιλητή σας.
Εναλλακτική διατύπωση:
Για κάθε αρνητικό σχόλιο ή κριτική που θα ακούτε, ζητήστε να ψάξει και να αναφέρει άλλα τόσα θετικά. Για παράδειγμα, τα δυο αρνητικά να αντισταθμιστούν από δυο θετικά.
Παραμείνετε ψύχραιμοι:
Όταν είμαστε άνθρωποι με ενσυναίσθηση και θετικό τρόπο σκέψης τείνει να στεναχωριόμαστε εύκολα με ανθρώπους που εστιάζουν πάντα στα αρνητικά χαρακτηριστικά των πραγμάτων / ανθρώπων. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία να προσπαθούμε να τους κριτηκάρουμε και να τους εξηγήσουμε ότι ο τρόπος σκέψης τους είναι λανθασμένος και μη δημιουργικός.
Κατά αυτόν τον τρόπο μπαίνουν σε μια διαδικασία άμυνας των πεποιθήσεων και του χαρακτήρα τους, με αποτέλεσμα η πρόκληση αρνητικού κλίματος, με την ένταση να κλιμακώνεται. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση είναι, αντί να κάνουμε υποδείξεις, να τους ακούσουμε με υπομονή και κατανόηση και μετά να συνεχίσουμε με ότι θετικά βλέπουμε εμείς στο προκείμενο θέμα.
Μείνετε δυνατοί:
Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να επηρεάζονται και να ενστερνίζονται πιο εύκολα αρνητικές συμπεριφορές και σκέψεις σε σχέση με τους ανθρώπους με υψηλή αυτοεκτίμηση όπου μπορούν και αναγνωρίζουν την πηγή των σκέψεων τους. Το ότι το άτομο αυτό, βλέπει μόνο την αρνητική πλευρά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον αφήσουμε να επηρεάσει και τον δικό μας τρόπο σκέψης. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δικιά του προσωπικότητα και γεννιέται με μια μοναδική ιδοσυγκρασία, εφόσον ήμασταν ένα θετικό άτομο πριν τους γνωρίσουμε, θα προσπαθήσουμε να είμαστε σταθεροί και υποστηρικτικοί με τον εαυτό μας.
Ένα πολύ ιδιαίτερο παράδειγμα σχετικά με αυτήν την εκδοχή είναι ότι: Αν έχω ένα ανθοπωλείο και μια μέρα μου έρχεται ένας πελάτης που ζητάει να αγοράσει κοσμήματα, καλό είναι να έχω γνώση εαυτού και να του εξηγήσω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να το έχει, γιατί είναι ξεκάθαρο το τι παρέχει το μαγαζί σου. Να παραμείνεις δυνατή γιατί πιθανόν θα επιμένει να βρει αυτό που θέλει και εσύ καλό είναι να μην αρχίσεις να ψάχνεις κοσμήματα να πουλήσεις σε ένα μαγαζί γεμάτο από λουλούδια.
Αυτοί οι απλοί αλλά πολύ χρήσιμοι τρόποι δεν θα βοηθήσουν μόνο εσάς, αλλά αν επαναλαμβάνονται με συνέχεια και συνέπεια θα βοηθήσουν και το εμπλεκόμενο πρόσωπο.
πηγή www.psychologynow.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο