Αμέτρητα είναι τα παιδιά ανά τον κόσμο που λατρεύουν τους δεινόσαυρους και έχουν εμμονή μαζί τους: Γνωρίζουν κάθε όνομα, κάθε είδος, τι έτρωγαν, πώς ζούσαν, πότε και γιατί πέθαναν. Το εντυπωσιακό αυτό ενδιαφέρον για τους δεινόσαυρους βασίζεται σε ένα φαινόμενο που στην Ψυχολογία κατέχει ξεχωριστή θέση: Πρόκειται για το πολύ ισχυρό κίνητρο κάποιου για ένα συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, το ένα τρίτο των παιδιών εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, μεταξύ 2 και 6 ετών, έντονο ενδιαφέρον για κάτι.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, το ενδιαφέρον αυτό δεν σταματά στην παιδική ζωή, αλλά ακολουθεί το άτομο και στην ενήλικη ζωή του –δεν γνωρίζετε άνδρες που έχουν π.χ. εμμονή με τα Star Wars;
Φυσικά, δεν έχουν όλα τα παιδιά πάθος με του δεινόσαυρους. Κάποια λατρεύουν την αστρονομία και γνωρίζουν απ’έξω όλους τους πλανήτες, άλλα έχουν εμμονή με τα πουλιά, τα αυτοκίνητα ή τα τρένα. Στην πραγματικότητα, λένε οι ειδικοί, δεν έχει σημασία ποιο ακριβώς είναι το πάθος του παιδιού, αλλά η προσπάθεια που καταβάλλει και το ενδιαφέρον που δείχνει σε αυτό που βιώνει.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Πανεπιστήμια της Indiana και του Wisconsin έδειξε, ότι το έντονο ενδιαφέρον του παιδιού για κάτι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την πνευματική του ανάπτυξη.
Πρακτικά, αυτό το είδος ενδιαφέροντος, ειδικά αν ανήκει σε κάποιον εννοιολογικό τομέα, όπως οι δεινόσαυροι, όχι μόνο κάνει το παιδί να έχει περισσότερες γνώσεις για ένα αντικείμενο, αλλά και ενισχύει την επιμονή του, βελτιώνει την προσοχή του και ενισχύει την ικανότητα σύνθετης σκέψης καθώς επεξεργάζεται πληροφορίες. Επίσης, έχει αποδειχτεί, ότι η εμμονή αυτή βελτιώνει τις γλωσσικές ικανότητες του παιδιού και αποτελεί δείγμα υψηλής αντίληψης.
Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες εξηγούν, ότι ο τρόπος με τον οποίο κάποια παιδιά μελετούν τους δεινόσαυρους, ή όποιο άλλο αντικείμενο ενδιαφέροντος, στην πραγματικότητα αποκαλύπτει τη στρατηγική που θα ακολουθούν όταν αντιμετωπίζουν νέες καταστάσεις και προβλήματα κατά την διάρκεια της ζωής τους. Θα χρειαστεί να κάνουν ερωτήσεις και να αναζητούν απαντήσεις μόνα τους, αλλά και να ζητούν βοήθεια όταν κρίνουν ότι την χρειάζονται.
Έτσι, το έντονο αυτό ενδιαφέρον θα τα προετοιμάσει για τη μετέπειτα ζωή τους, καθώς δεν θα συμβιβάζονται με τα γενικά δεδομένα, αλλά θα «ξύνουν» την επιφάνεια για να ανακαλύπτουν τι «κρύβεται» στο βάθος μιας πληροφορίας. Το έντονο ενδιαφέρον επιτρέπει στα παιδιά να αλλάζουν την προοπτική τους, να σκέφτονται στρατηγικές προκειμένου να ανακαλύψουν αυτό που θέλουν, να βρίσκουν συσχετισμούς και, πάνω απ΄όλα, να αποκτούν αυτονομία στη διαχείριση της γνώσης, ανάλογα με το κίνητρό τους.
Με λίγα λόγια, το έντονο ενδιαφέρον σε ένα αντικείμενο κάνει τα παιδιά να εμβαθύνουν στον κόσμο και να αποκτούν κριτική σκέψη που τα ενθαρρύνει να αναζητούν την πληροφορία και να αναπτύσσουν πάθος για γνώση.
Έρευνα ψυχολόγων από τα Πανεπιστήμια της Virginia και του Yale αποκάλυψε, ότι το έντονο ενδιαφέρον που εμφανίζουν τα μικρά παιδιά δεν ενθαρρύνεται πάντα από τους γονείς. Έτσι αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως το πολύ 3 χρόνια και στις περισσότερες περιπτώσεις παύει, όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο, ίσως επειδή οι γονείς το οδηγούν να στρέψει το ενδιαφέρον του στα μαθήματα.
Επιπλέον, το σχολείο απαιτεί περισσότερο γενικές -αλλά και επιφανειακές ταυτόχρονα- γνώσεις, ενώ πολύ σπάνια «αγγίζει» τα αντικείμενα ενδιαφέροντος των παιδιών, π.χ. τους δεινόσαυρους, οπότε σταδιακά εγκαταλείπονται.
Οι ειδικοί, λοιπόν, συμβουλεύουν, ότι αφού το έντονο ενδιαφέρον του παιδιού για ένα αντικείμενο έχει τόσα πλεονεκτήματα, οι γονείς καλό είναι να συνεχίζουν να το «θρέφουν» στο σπίτι. Να δίνουν, δηλαδή, χρόνο στο παιδί να ασχοληθεί με αυτό που αγαπά, αλλά και να ανακαλύπτει τρόπους με τους οποίους το ενδιαφέρον του αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με τα μαθήματα του σχολείου.
Θυμηθείτε τη γνωστή φράση του Jeff Bezos (ιδρυτή του Amazon): «Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι προσπαθούν να επιβάλλουν ένα ενδιαφέρον στον εαυτό τους. Δεν επιλέγεις τα πάθη σου. Τα πάθη σου σε επιλέγουν.»
Πηγή: infokids.com.cy , psychology-spot.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο