Το κλιματιστικό είναι ένα απαραίτητο κομμάτι του σπιτιού για πολλά νοικοκυριά στη χώρα μας. Οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν κυρίως το καλοκαίρι, ώστε να τους γλυτώσει από τη ζέστη. Ωστόσο, όλο και αυξάνονται οι κάτοχοι κλιματιστικών που το προτιμούν και για τη θέρμανση του σπιτιού το χειμώνα. Αυτό συμβαίνει, γιατί χάρη σε αυτό μπορούμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε ζεστό αέρα, χωρίς να προμηθευόμαστε καύσιμη ύλη, όπως πετρέλαιο. Φυσικά, είναι λογικό μερικές φορές να αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη συσκευή μας. Μπορεί να έχουμε απορίες, όπως: Πώς βάζω το κλιματιστικό στο ζεστό; Γιατί καθυστερεί να έρθει ζεστός αέρας από τη συσκευή;
Ευτυχώς, οι απορίες αυτές έχουν αρκετά απλές απαντήσεις. Έπειτα, υπάρχουν και πιο απαιτητικά ζητήματα. Για παράδειγμα, ίσως κάποιες φορές να παρατηρήσεις πως το air condition δε ζεσταίνει καθόλου το χώρο, ή έχει κάποια βλάβη. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πολύ σημαντική η συντήρηση κλιματιστικού από έναν επαγγελματία, περίπου 1 φορά το χρόνο. Αν χρησιμοποιείς το κλιματιστικό χειμώνα- καλοκαίρι, ίσως χρειάζεται συντήρηση και 2 φορές το χρόνο. Και φυσικά, το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις και χωρίς βοήθεια είναι ο καθαρισμός φίλτρων κλιματιστικού. Αν κάνεις έντονη χρήση του, ο καθαρισμός μια φορά το μήνα είναι μια πολύ καλή ιδέα. Όμως, ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε κάποιες συνήθεις απορίες που προκύπτουν από τη χρήση κλιματιστικού το χειμώνα.
Μια τόσο συχνή ερώτηση, η οποία μπορεί να απαντηθεί πολύ εύκολα. Κάθε κλιματιστικό έχει 2 βασικές λειτουργίες: να βγάζει ψυχρό ή ζεστό αέρα. Αν χρησιμοποιείς air condition το καλοκαίρι, μάλλον έχεις εξοικειωθεί τόσο πολύ με τη λειτουργία ψυχρού αέρα, ώστε να έχεις ξεχάσει πώς βγάζει ζεστό αέρα. Λοιπόν, για να απαντήσουμε στην ερώτηση: “ Πώς βάζω το κλιματιστικό στο ζεστό; “, ας ρίξουμε μια ματιά στο χειριστήριο. Τα περισσότερα χειριστήρια κλιματιστικών έχουν ένα μεγάλο κουμπί, το οποίο γράφει “MODE”. Το κουμπί αυτό είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του air condition. Με άλλα λόγια, αλλάζει τον αέρα από το κρύο στο ζεστό και το αντίστροφο.
Για να βάλεις το κλιματιστικό στο ζεστό, αρχικά άναψε το από την ένδειξη “ON/OFF”. Στη συνέχεια, πίεσε το πλήκτρο “MODE”, ώστε να αλλάξεις τη λειτουργία του, από το κρύο στο ζεστό. Όταν ο αέρας γυρίζει στο ζεστό, πάνω στο χειριστήριο εμφανίζεται το εικονίδιο του ήλιου. Αντιθέτως, όταν γυρίζει στο κρύο, εμφανίζεται το εικονίδιο μιας νιφάδας χιονιού. Αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος να τα ξεχωρίζεις. Σε περίπτωση που το πλήκτρο αυτό δεν υπάρχει στο χειριστήριο, θα πρέπει να διαβάσεις το εγχειρίδιο οδηγιών. Έτσι, θα λυθεί κάθε απορία σου. Βέβαια, σήμερα πολλοί επιλέγουν να χειρίζονται το air condition μέσω του κινητού τους. Αυτό γίνεται μέσω ειδικών εφαρμογών και είναι πολύ χρήσιμο για όσους δε συμπαθούν τη χρήση πολλών τηλεχειριστηρίων.
Η εποχή του χειμώνα και του καλοκαιριού παρουσιάζουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους, ακόμα και ως προς τη χρήση του κλιματιστικού. Αναμφίβολα, η συγκεκριμένη οικιακή συσκευή είναι ένας αρκετά καλός τρόπος για να έχεις οικονομική θέρμανση με ρεύμα. Ωστόσο, για να έχεις τις ιδανικές συνθήκες ατμόσφαιρας στο σπίτι, πρέπει να το ρυθμίσεις με το σωστό τρόπο. Το χειμώνα, η άριστη θερμοκρασία για το σπίτι είναι στους 20- 22 βαθμούς κελσίου. Από την άλλη πλευρά, το καλοκαίρι μπορείς να χρησιμοποιείς το air condition, με σκοπό να κρατήσεις τη θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς. Μπορείς να χρησιμοποιείς ένα θερμόμετρο εσωτερικού χώρου για να βεβαιώνεσαι ότι η θερμοκρασία είναι αυτή που επιθυμείς.
Ωστόσο, υπάρχει κάτι βασικό που πρέπει να προσέξεις για να λειτουργεί το κλιματιστικό με το βέλτιστο τρόπο. Το χειμώνα, η συσκευή πρέπει, ιδανικά, να ρυθμίζεται στους 12- 15 βαθμούς πάνω από τη θερμοκρασία στο εξωτερικό περιβάλλον. Δηλαδή, αν έξω η θερμοκρασία είναι στους 5 βαθμούς, είναι καλό να ρυθμίσεις το κλιματιστικό στους 20 βαθμούς για να λειτουργεί αποδοτικά. Ομοίως, το καλοκαίρι πρέπει να ρυθμίζεις το air condition μέχρι 12 βαθμούς κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία. Έτσι, αν έξω έχει 40 βαθμούς, δηλαδή καύσωνα, μπορείς να ρυθμίσεις το κλιματιστικό στους 28 βαθμούς κελσίου. Έτσι, θα λειτουργεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.
Αφού απαντήσαμε στην ερώτηση: “ Πώς βάζω το κλιματιστικό στο ζεστό; “, πρέπει να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει, αν ο αέρας δε ζεσταίνεται. Αρχικά, όταν ανοίγεις το air condition στο ζεστό πρέπει να κάνεις λίγη υπομονή. Η συσκευή σου δυσκολεύεται περισσότερο να βγάλει ζεστό αέρα, παρά κρύο. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ένα μικρό διάστημα για να προθερμανθεί. Η προθέρμανση του μπορεί να διαρκέσει περίπου 5 λεπτά.
Αν περάσουν 5 λεπτά, αλλά το κλιματιστικό σου εξακολουθεί να βγάζει κρύο αέρα, τότε υπάρχει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα. Αν αναρωτιέσαι γιατί η συσκευή χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις συνθήκες που επιθυμείς, αρκεί να αναλογιστείς τον τρόπο λειτουργίας του. Το κλιματιστικό δε διαχωρίζει τον κρύο από το ζεστό αέρα. Λειτουργεί όπως ένα ψυγείο, ανακυκλώνοντας τον αέρα του περιβάλλοντος του. Έτσι, χρειάζεται λίγο χρόνο από τη στιγμή που το ανάβεις, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις σου.
Αν περάσουν 5 λεπτά, αλλά το κλιματιστικό σου ακόμα δε βγάζει ζεστό αέρα, είναι ώρα να αναλάβεις δράση. Τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνεις, είναι να καθαρίσεις τα φίλτρα και να συμπληρώσεις ψυκτικό υγρό. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης συντήρησης κλιματιστικού, η οποία είναι καλό να γίνεται 1 φορά το χρόνο. Ιδιαίτερα τα φίλτρα, αποτελούν ένα μέρος του air condition, το οποίο χρειάζεται πιο τακτική φροντίδα. Βλέπεις, είναι το μέρος που συσσωρεύει σκόνη από το γύρω περιβάλλον και η σκόνη αυτή μπορεί να διαταράξει την ομαλή λειτουργία τους. Σε περίπτωση που καθαρίσεις τα φίλτρα και προσθέσεις ψυκτικό υγρό, αλλά και πάλι έχεις πρόβλημα με το ζεστό αέρα, μην πειραματιστείς με το κλιματιστικό. Κάλεσε έναν επαγγελματία για να ελέγξει τη βλάβη και να δώσει την καλύτερη λύση.
πηγή blog.douleutaras.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο