Εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη απόφαση χαρακτηρίζουν το συνολικό κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων, ως μέτρο αποφυγής της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, οι ειδικοί επιστήμονες. Στις περιπτώσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που σχετίζονται με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ήδη λαμβάνονται αποφάσεις για αναστολή της λειτουργίας τους, ενώ για πολλά σχολεία ανά τη χώρα οι περιφέρειες και οι δήμοι μόνο με την υποψία κρούσματος προχωρούν σε απολυμάνσεις και αναστολή λειτουργίας.
Ο προβληματισμός των ειδικών έχει να κάνει με το τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης αλλά και το επιστημονικά αβέβαιο κόστος. Αλλωστε, στη σημερινή παγκόσμια κρίση με τον κορωνοϊό, καθολικό κλείσιμο των σχολείων έχουν αποφασίσει μόλις 14 χώρες εκ των οποίων μόνο μία ευρωπαϊκή (Ιταλία). Χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την τοποθέτησή του στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για τον κορωνοϊό, τόνιζε την ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών όχι μόνο σε επιστημονικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Πρότεινε την ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας του Ευρωπαϊκού Κέντρου και Πρόληψης Νοσημάτων με τα πολιτικά μέτρα στα οποία προχωράει κάθε χώρα (μεταξύ αυτών και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις κοινού).
Πάντως, κατά τους ειδικούς, το κλείσιμο σχολείων ως μέτρο περιορισμού εξάπλωσης της νόσου έχει εξετασθεί μόνο για την περίπτωση της γρίπης –και μάλιστα στην αρχή της επιδημίας–, η οποία σε αντίθεση με τον κορωνοϊό που είναι σχεδόν ασυμπτωματικός στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και στις μικρές ηλικίες. Από την άλλη, το κόστος για την οικογένεια και τους εργαζόμενους γονείς από το κλείσιμο των σχολείων είναι μεγάλο, ειδικά εάν ισχύσει το «επικρατέστερο» σενάριο για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας, που θέλει την επιδημία να ξεκινάει σε δύο εβδομάδες και να διαρκεί έως τον Μάιο. Αυτό σημαίνει και τουλάχιστον δύο μήνες με παιδιά στο σπίτι αλλά και απώλεια μαθημάτων με σοβαρές επιπτώσεις ενόψει και των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Εντονη είναι και η συζήτηση σχετικά με την παρουσία των πιστών στην εκκλησία ειδικά την περίοδο αυτή. Κατά τους ειδικούς, είναι ατομική ευθύνη για όποιον έχει συμπτώματα γρίπης όπως βήχα, καταρροή και πυρετό να μην πάει στην εκκλησία. Για την απουσία οδηγιών σχετικά με το θέμα από το υπουργείο Υγείας, η απάντηση είναι ότι είναι ευθύνη της εκκλησίας να λάβει αποφάσεις για την προστασία των πιστών.
Την ίδια στιγμή, μεγάλες διοργανώσεις αναβάλλονται και στη χώρα μας, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε σύσταση προς τις ιατρικές εταιρείες για αναβολή διεξαγωγής συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων για τους δύο προσεχείς μήνες.
Σε επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το υπουργείο Υγείας είναι και το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη λειτουργία των δικαστηρίων. Το υπ. Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εφόσον παραστεί ανάγκη, θα ενεργήσει με βάση τις οδηγίες της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
πηγή kathimerini.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο