Φωτεινή Σαξώνη – Παπαγεωργίου
Παιδίατρος-Αλλεργιολόγος, Διευθύντρια Αλλεργιολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων
Ο καιρός γίνεται θερμότερος, τα φυτά ανθίζουν, καί τα άτομα, που έχουν εποχικές αλλεργίες με ευαισθησία στις γύρεις, αρχίζουν να εμφανίζουν τις μύτες καί τα μάτια που τρέχουν καί συχνά το βήχα και τη δύσπνοια (όταν συνυπάρχει καί άσθμα). Και όλα αυτά στο μέσον μιας παγκόσμιας πανδημίας ενός ‘’νέου’’ κορωνοϊού SARS-CoV-2 (COVID-19) με πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και δυνητικά πολύ σοβαρές επιπτώσεις στα νοσούντα άτομα.
Πολύ συχνά, δύο εύλογα ερωτήματα δημιουργούνται στα άτομα με εποχική αλλεργία και άσθμα αυτή την άνοιξη!
Σχετικά με το πρώτο ερώτημα, σαφώς ο κατάλογος των συμπτωμάτων του κορωνοϊού συνεχώς αυξάνει και κατά συνέπεια η επικάλυψη με άλλα νοσήματα συμπεριλαμβανομένης και της εποχικής αλλεργίας/άσθματος διευρύνεται, πράγμα που δυσχαιρένει την διάγνωση. Ευτυχώς όμως στο πλείστο των περιπτώσεων η κλινική διαφοροποίηση μεταξύ αλλεργίας και COVID-19 παραμένει εφικτή. Τα συχνότερα συμπτώματα του κορωνοϊού είναι πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, μυαλγίες και λιγότερο συχνά διάρροια, ρινική συμφόρηση, απώλεια όσφρησης, ρινική καταρροή, ρίγη, κεφαλαλγία. Σε αντιδιαστολή τα άτομα με εποχική αλλεργία εμφανίζουν πιό συχνά ρινική συμφόρηση, πταρμούς, ρινική καταρροή, κνησμό και ερυθρότητα επιπεφυκότων με δακρύρροια και λιγότερο συχνά απώλεια όσφρησης. Όταν συνυπάρχει και άσθμα προστίθεται συριγμός, βήχας, δύσπνοια. Σε περίπτωση αμφιβολίας και κυρίως με COVID-19 λοίμωξη χωρίς πυρετό, απαιτείται ιατρική αξιολόγηση και διενέργεια ειδικών εξετάσεων.
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο ερώτημα, εάν δηλαδή το άτομο με εποχική αλλεργία και κυρίως άσθμα είναι πιό ευάλωτο στη λοίμωξη με COVID-19, δυνητικά η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό στο άτομο με εποχική αλλεργία είναι μεγαλύτερη λόγω συχνότερης επαφής των χεριών με το πρόσωπο (ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, βήχας). Σχετικά όμως με τη σοβαρότητα της λοίμωξης, μετά τη μόλυνση, στα άτομα αυτά και κυρίως σε αυτά με άσθμα, οι απόψεις διχάζονται. Ερευνητές από το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων καί Πρόληψη) των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούν τα άτομα με μέτριο/σοβαρό άσθμα σε αυξημένο κίνδυνο για δυνητικά σοβαρή λοίμωξη από τον COVID-19, ενώ Κινέζοι ερευνητές, σύμφωνα με τη δική τους εμπειρία, δεν κατατάσσουν το άσθμα στην λίστα των επικίνδυνων γιά σοβαρή λοίμωξη από κορωνοϊό νοσημάτων. Είναι ενδιαφέρον ότι μία πολύ πρόσφατη μελέτη που έγινε υπό την αιγίδα του ΝΙΗ (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας) των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι παιδιά καί ενήλικες με αναπνευστική αλλεργία/άσθμα και ειδική ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, είχαν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό ACE2 υποδοχέων στα κύτταρα του αναπνευστικού σε σχέση με μη ευαισθητοποιμένα άτομα (παιδιά/ενήλικες). Αν ληφθεί υπόψη ότι ο COVID-19 μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπου μέσω των ACE2 υποδοχέων, αναμένεται προστασία έναντι του COVID-19 και όχι επιβάρυνση στα αλλεργικά άτομα με αναπνευστική αλλεργία και άσθμα. Σαφώς όμως χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την τελική αξιολόγηση της κλινικής σημασίας αυτού του ευρήματος. Προς το παρόν οι διεθνείς συστάσεις είναι η αυστηρή τήρηση της θεραπευτικής αγωγής αλλεργιών και άσθματος κατά την εποχική έξαρση της αλλεργίας, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό και αυστηρή τήρηση των προτεινόμενων μέτρων προσωπικής υγιεινής.
Συμπερασματικά: α. είναι δυνατόν να υπάρξει κάποια επικάλυψη συμπτωμάτων μεταξύ εποχικής αναπνευστικής αλλεργίας και COVID-19 λοίμωξης, κυρίως αν δεν υπάρχει πυρετός, β. δυνητικά τα άτομα με εποχική αλλεργία είναι πιό ευάλωτα στην πιθανή μόλυνση από τον COVID-19, λόγω αυξημένων χειρισμών στη περιοχή του προσώπου καί γ. αν και οι πληροφορίες σχετικά με τη βαρύτητα της COVID-19 λοίμωξης στα άτομα με αλλεργίες και άσθμα είναι αντικρουόμενες, συνιστάται η αυστηρή τήρηση τήρηση της προτεινόμενης από το θεράποντα ιατρό θεραπευτικής αγωγής και η μεγάλη συνέπεια στην τήρηση των προτεινόμενων μέτρων προσωπικής υγιεινής.
πηγή iasopaidon.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο