Οι ειδικοί προσδιορίζουν το ροχαλητό ως «έναν θόρυβο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν το παιδί αναπνέει και υπάρχει κάποιο μπλοκάρισμα του αέρα που διέρχεται από το πίσω μέρος του στόματος». Αυτό το άνοιγμα και το κλείσιμο της διόδου του αέρα αναγκάζει τους ιστούς στο λαιμό να δονηθούν και η ταχύτητα αυτών των δονήσεων καθορίζει την ένταση του ροχαλητού.
Το έντονο και τακτικό ροχαλητό στα παιδιά θεωρείται ότι δεν είναι φυσιολογικό και ενώ μπορεί απλά να σημαίνει ότι το παιδί σας έχει ένα κρυολόγημα, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο ανησυχητικό, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου.
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου συμβαίνει όταν οι μαλακοί ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν και προσωρινά μπλοκάρουν τον αεραγωγό, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας αναφέρει ότι μπορεί να αναγκάσει το σώμα να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αναπνεύσει, μειώνοντας περαιτέρω τον αεραγωγό. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα αισθάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα και το άτομο ξυπνάει, προσπαθώντας να αναπνεύσει. H διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.
Πώς θα ξέρετε ότι το παιδί σας υποφέρει από αποφρακτική άπνοια ύπνου;
Το ροχαλητό μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη, οπότε προσπαθήστε να ελέγξετε πόσο συχνά ροχαλίζει. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο σημάδι που πρέπει να προσέξετε. Εάν το παιδί σας ξυπνάει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί επίσης να αισθάνεται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη, ενδέχεται να κοιμάται σε περίεργες στάσεις που διευκολύνουν την αναπνοή.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεσή και τη συμπεριφορά. Επίσης μπορεί να επιφέρουν νευροψυχολογικές διαταραχές όπως υπερκινητικότητα, νευρικότητα, κόπωση, καθώς και χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο.
Για να διαπιστωθεί εάν το παιδί σας έχει αποφρακτική άπνοια ύπνου ή όχι, θα πρέπει να υποβληθεί σε μελέτη ύπνου, η οποία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια επίσκεψης και διανυκτέρευσης σε νοσοκομείο. Η μελέτη μετρά διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως το πρότυπο αναπνοής και ο καρδιακός ρυθμός. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν επί του παρόντος πολλές διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πηγή: mirror.co.uk, onmed.gr
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο