Είναι σημαντικό να ζητάμε συγνώμη από τα παιδιά. Ωστόσο, πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η απολογία στα παιδιά τους, είναι σημάδι αδυναμίας. Όχι, όταν κάνεις λάθος, δεν τα κάνει να σκεφτούν κάτι λιγότερο για σένα. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τους διδάξετε την ανευθυνότητα, κάτι που όλοι μας πρέπει να σκεφτούμε.
Κάτι που κάθε γονέας ή δάσκαλος προσπαθεί να κάνει, είναι να διδάξει στα παιδιά τη σημασία του να ζητάνε συγνώμη όταν κάνουν κάτι λάθος, λένε ψέματα ή όταν είναι παρορμητικά και καταλήγουν να κάνουν κάτι ασεβές ή επικίνδυνο. Η γνώση της απολογίας είναι πολύ σημαντική στη ζωή.
Η εκπαίδευση των παιδιών, στο να λένε συγνώμη από μικρή ηλικία, τα διευκολύνει να αισθάνονται ενσυναίσθηση. Τα βοηθά να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους και να είναι σε θέση να ελέγξουν τον εαυτό τους. Τέτοιου είδους συμπεριφορά, μερικές φορές, δεν είναι τόσο απλό να μαθευτεί. Άλλωστε, πολλές φορές οι ενήλικες δεν πράττουν αυτά που κηρύττουν.
Στους ενήλικες δεν αρέσει να ζητούν συγνώμη γιατί τους κάνει να αισθάνονται ντροπιασμένοι, δείχνοντας στα παιδιά ότι οι «μεγάλοι» δεν κάνουν λάθη. Παρ’ ολ’ αυτά, πρέπει να μάθετε κάτι σημαντικό: μαθαίνοντας να απολογείστε και να το κάνετε στην πράξη, μπορεί να βελτιώσει τη σχέση με τα παιδιά σας και να διευκολύνετε την εκμάθηση των αξιών.
Για να κατανοήσετε τη σημασία της απολογίας στα παιδιά, σκεφτείτε μια στιγμή που κάποιος σας πλήγωσε, σας πρόσβαλε ή σας είπε ψέματα και δεν σας ζήτησε ποτέ συγνώμη. Αυτό είναι κάτι που πονάει και αφήνει μια πληγή που ο χρόνος δεν θα σβήσει ποτέ.
Τώρα, σκεφτείτε πώς νιώθει ένα παιδί όταν το πληγώνει ένας γονιός, ένας δάσκαλος ή κάποιος άλλος που αγαπάει. Αν ένα παιδί δεν ακούσει ποτέ μια συγνώμη, θα μάθει τα εξής:
Η σημασία της απολογίας στα παιδιά κρύβεται στη εκπαίδευσή τους ώστε να είναι πιο συνεργάσιμα, να σέβονται και να γνωρίζουν πώς να συνυπάρχουν με τους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθουν:
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να απολογείστε σε ένα παιδί σωστά και αποτελεσματικά. Δε φτάνει να ζητάτε συγνώμη, αλλά πρέπει να το κάνετε και σωστά.
Εν ολίγοις, όταν είμαστε σε θέση να δώσουμε το παράδειγμα και να διδάξουμε σωστά τα παιδιά την αξία της συγχώρεσης, τότε βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για μια πιο ανθρώπινη και αξιοσέβαστη κοινωνία.
πηγή psychologynow.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο