Η πανδημία έχει επιβάλει σε πολλούς γονείς αναγκαστική συνύπαρξη με τα παιδιά τους: σε σπίτια που έχουν γίνει φυλακές, σε μια ζωή που δεν έχει πλέον περισπασμούς.
Σε αυτήν την κατάσταση, υπάρχουν πολλοί γονείς που νιώθουν εξαντλημένοι.
Η γονεϊκή εξουθένωση είναι ένα σύνδρομο εξάντλησης, που επηρεάζει πολλούς γονείς και χαρακτηρίζεται από τρία βασικά στοιχεία: Το πρώτο στοιχείο είναι η αίσθηση της απώλειας επαρκούς ενέργειας για την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.
Το δεύτερο είναι ένα είδος συναισθηματικής απόσπασης προς τα παιδιά, που συμβαίνει με έναν αυτόματο μηχανισμό άμυνας, ο οποίος μειώνει την ενσυναίσθηση, την ικανότητα των γονιών να είναι εκεί, να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά. Το τρίτο στοιχείο αυτού του συνδρόμου είναι η ανάπτυξη του αισθήματος ότι δεν είσαι καλός γονέας.
Η απομόνωση των οικογενειών έχει αυξηθεί. Οι παππούδες δεν μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν όπως πριν, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ότι τα εγγόνια μπορούν να τους μεταδώσουν τον ιό. Τα μαθήματα γίνονται στο σπίτι και αυτό έχει δημιουργήσει σε πολλές οικογένειες ρήξη στις σχέσεις τους. Και αυτή η αναγκαστική συνύπαρξη έχει ενισχύσει τα προβλήματα μεταξύ των συντρόφων.
Οι γονείς νιώθουν ότι δεν ξέρουν πλέον τι άλλο να κάνουν και νιώθουν ένοχοι. Πριν την πανδημία το πρόγραμμα των παιδιών ήταν γεμάτο με εξωσχολικές δραστηριότητες και με το σχολείο, ακόμα και τα Σάββατα υπήρχε ένα πρόγραμμα το οποίο απασχολούσε τα παιδιά. Τώρα αυτά έχουν εξαφανιστεί, ωστόσο οι γονείς νιώθουν περισσότερο κουρασμένοι από πριν.
Και μέσα σε όλα αυτά αυξάνονται και οι συγκρούσεις ανάμεσα στο ζευγάρι, με αποτέλεσμα πολλές σχέσεις να καταλήγουν στον χωρισμό.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η βοήθεια από έναν ειδικό μπορεί να είναι σημαντική. Αλλά πριν από αυτό, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε. Παρόλο που η συμβουλή μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική: πρέπει να σταματήσετε και να αναπνεύσετε.
πηγή newsitamea.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο