Το παιδί σας μεγαλώνει και ακόμα δυσκολεύεται να κοιμηθεί; Δεν είναι το μόνο. Οι δυσκολίες στον ύπνο είναι συχνό φαινόμενο, που συμβαίνει στο 35% των παιδιών. Πολλά παιδιά πηγαίνουν για ύπνο αργά ή σε άστατες ώρες και αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειες των γονιών να τα κοιμίσουν νωρίτερα.
Ζητάνε επίμονα να δουν λίγο παραπάνω τηλεόραση ή να παίξουν ή να μείνουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να γίνονται ευερέθιστοι και τα παιδιά να είναι κουρασμένα το πρωί. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα παιδί που ως τα πέντε του χρόνια δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα αϋπνίας, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχει από διαταραχές ύπνου στην υπόλοιπη ζωή του.
Εάν βέβαια το πρόβλημα οφείλεται στην εφαρμογή λανθασμένων συμπεριφορών από την πλευρά των γονιών, τότε είναι πολύ πιθανό όταν αυτές διορθωθούν, το πρόβλημα να παρέλθει.
Διαχείριση και συμβουλές χρήζουν και άλλες δυσκολίες στον ύπνου όπως το να κοιμάται καλά το παιδί, αλλά τις λάθος ώρες, να ξυπνάει συχνά τις νύχτες, να κοιμάται μέχρι αργά το πρωί ή να βλέπει εφιάλτες. Τα καλά νέα είναι ότι από τη στιγμή που τέτοιες δυσκολίες αναγνωρίζονται, μπορούν να αντιστραφούν με την κατάλληλη καθοδήγηση και συνεργασία.
Αντιμετώπιση: Η εκπαίδευση στον ύπνο ή αλλιώς το πρόγραμμα του ύπνου είναι μία μέθοδος τροποποίησης των ανεπιθύμητων συμπεριφορών, που μπορούν να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της οικογένειας να βάλει το παιδί της για ύπνο.
Το πρόγραμμα ύπνου είναι εξατομικευμένο «κόβεται και ράβεται» στα μέτρα και τις ανάγκες κάθε παιδιού και της οικογένειάς του, αφού πρώτα συγκεντρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες από τους γονείς. Βοηθητικά είναι και τα ημερολόγια που συμπληρώνουν οι γονείς μέσα στην εβδομάδα και υποδεικνύουν με λεπτομέρεια τα σημεία που χρήζουν προσοχής και παρέμβασης. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι φυσικά να μάθει το παιδί πώς να κοιμάται μόνο του.
Βασικοί άξονες του προγράμματος.
Γενικές οδηγίες:
Τόσο οι γονείς όσο και το παιδί διευκολύνονται όταν υπάρχει ένα γνώριμο και χαλαρό κλίμα πριν από τον ύπνο. Δημιουργήστε μία βραδινή ρουτίνα που θα ακολουθείται, τόσο ως προς την ώρα, όσο και ως προς τη σειρά, μέχρι το παιδί να πέσει στο κρεβάτι του. Για πχ. να κάνει ένα χαλαρωτικό, ζεστό μπάνιο δέκα λεπτών, να βάζει τις πιτζάμες του, να ξαπλώνει. Με πολύ χαμηλό φωτισμό, χαμηλό τόνο φωνής του εξιστορείτε ένα παραμυθάκι ή/και νανούρισμα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί όχι μόνο να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο γρήγορα, αλλά και να συνδέσει τον ύπνο με κάτι συγκεκριμένο και ευχάριστο.
Συμβουλές:
Πιο συγκεκριμένες οδηγίες δίνονται στην οικογένεια, όταν τα προβλήματα ύπνου επιμένουν και παρότι κάποια από τα παραπάνω έχουν δοκιμαστεί, δεν έχουν επιφέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα εντοπίζονται οι δυσκολίες και διαμορφώνονται ειδικές στρατηγικές ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού και των γονιών του.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο