Πώς να μιλάω στο παιδί μου; Όταν μιλάμε σε παιδιά που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της γλωσσικής ανάπτυξής τους, είναι φυσικό να απλοποιούμε τον λόγο μας και να χρησιμοποιούμε σύντομες και απλές προτάσεις. Αντί για παράδειγμα να πούμε “Μήπως θα ήθελες ένα από τα μανταρίνια που αγόρασα στη λαϊκή;”, ο γονιός θα προτιμήσει να πει “Θέλεις μανταρίνι;”. Αυτή η απλοποίηση είναι βοηθητική και κάνει τη γλώσσα πιο κατανοητή και προσιτή για το παιδί.
Συχνά όμως οι γονείς ρωτούν αν πρέπει αυτές οι συντομότερες προτάσεις να είναι πλήρεις και γραμματικά σωστές ή αν είναι προτιμότερο να αναφέρουν μόνο τις λέξεις-κλειδιά, να χρησιμοποιούν δηλαδή τον τηλεγραφικό λόγο (π.χ. «Χέρι πονάει;»).
Eίναι γεγονός πως κάποια προγράμματα παρέμβασης για τη γλωσσική ανάπτυξη υποστηρίζουν πως τα παιδιά που μαθαίνουν να μιλούν, και κυρίως αυτά που έχουν κάποια δυσκολία στη γλωσσική ανάπτυξη, μπορούν πιο εύκολα να μιμηθούν τον τηλεγραφικό λόγο και να μάθουν πιο γρήγορα τις σχετικές λέξεις.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, πώς μπορώ να προσαρμόσω την ομιλία μου για να είναι αρκετά απλή, ώστε να είναι προσιτή και κατανοητή στο παιδί μου, ενώ παράλληλα θα του δίνω το κατάλληλο γλωσσικό ερέθισμα ώστε να εξελίξει το γλωσσικό του δυναμικό;
Η γλώσσα που χρησιμοποιείς καθημερινά με το παιδί σου αποτελεί το κεντρικό γλωσσικό του ερέθισμα κατά τα πρώτα και κρίσιμα χρόνια της γλωσσικής του ανάπτυξης. Προσαρμόζοντας κατάλληλα τον λόγο σου στο γλωσσικό αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, του παρέχεις την υποστήριξη που χρειάζεται για να αναπτύξει τη γλώσσα του ομαλά και αβίαστα.
Περισσότερες πρακτικές συμβουλές για την ενίσχυση της γλωσσικής ανάπτυξης του παιδιού σου στις καθημερινές δραστηριότητες, μπορείς να βρεις στον βιβλίο-οδηγό της μεθόδου Hanen για την ενίσχυση της γλώσσας και της επικοινωνίας ”It Takes Two to Talk”.
Γράφει η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ, Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχολόγος, για το projectparenting.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο