Πλέον οι οθόνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, και δύσκολα τις αποχωριζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Smartphones, tablet, pc, τηλεόραση… Παρόλο που τα βλαβερά αποτελέσματα της υπερβολικής χρήσης οθονών σε παιδιά κι ενήλικες είναι λίγο πολύ γνωστά η χρήση τους αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Όταν, όμως, αναφερόμαστε σε προσχολικές ηλικίες, και δη βρεφικές, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ολέθρια για τη μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού.
Πολλοί γονείς επιλέγουν τη χρήση οθονών και παιδικών σειρών στην προσπάθειά τους να βρουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού με την ησυχία τους, να κοιμίσουν ή να ταϊσουν το μωρό χωρίς το ίδιο να δυσκολεύει τη διαδικασία. Είναι γεγονός πως δεν είναι η σωστή μέθοδος για να επιτύχει ο γονιός αυτό που θέλει, όμως η ευκολία και η επιτυχία της την καθιστούν ιδιαιτέρως δημοφιλή.
Μόλις βάλουμε ένα βρέφος μπροστά σε μια οθόνη, μπορούμε να δούμε αμέσως την αλλαγή στη στάση του. Τα μάτια του γουρλώνουν, το σώμα ακινητοποιείται και το ίδιο μοιάζει υπνωτισμένο. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια διαφημίσεων, το παιδί σταματά οποιαδήποτε ενασχόληση και στρέφει όλη την προσοχή του στην οθόνη- εύκολα καταλαβαίνουμε πόσο επηρεάζουν οι διαφημίσεις και το ενήλικο υποσυνείδητό. Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη του βρέφους και του παιδιού.
Η γενικότερη οδηγία από τις μεγαλύτερες παιδιατρικές ενώσεις ανά τον κόσμο απαγορεύει την έκθεση σε οθόνες πριν τα δυο ή τα τρία έτη. Σε πρόσφατη αναθεώρηση, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει πως μπορεί το παιδί άνω των 18 μηνών εκτίθεται σε ολιγόλεπτα ποιοτικά τηλεοπτικά προγράμματα, αρκεί να υπάρχει ταυτόχρονη διάδραση με τον γονέα. Η αναθεωρημένη οδηγία φαίνεται λίγο σαν οδηγία “damage control”, μιας που, παρ’όλες τις προηγούμενες συστάσεις, οι γονείς συνεχίζουν να εκθέτουν τα παιδιά σε τηλεοπτικά προγράμματα.
Ο πρόσφατα δημοσιευμένος κανόνας «3-6-9-12» του Γάλλου ψυχαναλυτή Serge Tisseron φαίνεται να είναι η πιο ολοκληρωμένη οδηγία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Με λίγα λόγια αναφέρει: «Όχι τηλεόραση πριν από τα 3 χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα 6, καθόλου internet πριν από τα 9 χρόνια, και καθόλου μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter..) πριν από τα 12», ενώ στόχος κάθε οικογένειας θα έπρεπε να είναι η έκθεση σε οθόνες να μην ξεπερνά τις δυο ώρες καθημερινά ή τις έξι ώρες εβδομαδιαίως σε οποιαδήποτε ηλικία.
Τα δεδομένα της εποχής μας δείχνουν πως από τη βρεφική ηλικία τα παιδιά περνούν ατελείωτες ώρες εκτεθειμένα στο φως και τον ήχο διαφόρων οθονών. Το κυριότερο πρόβλημα είναι πως η χρήση τους δεν είναι μόνο διαρκής αλλά και ανεξέλεγκτη, χωρίς καμία ανάμειξη του γονέα. Η υγιής ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού είναι, και πρέπει να αποτελεί, απόλυτη προτεραιότητα της οικογένειας. Η σωστή ενημέρωση για τα επιβλαβή αποτελέσματα της τηλεθέασης είναι το κλειδί για να μπορέσουν οι γονείς να επιτελέσουν το ρόλο τους. Και να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικές ή εσωτερικές, δημιουργικές δραστηριότητες που συντελούν, αντί να επιβαρύνουν την ανάπτυξη των παιδιών.
ΦΩΤΕΙΝΗ-ΜΑΡΙΑ ΜΟΝΑΣΤΙΡΛΗ – ψυχολόγος
πηγή maxmag.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο