100 χρόνια από τότε που μία ορμόνη έφερε τη χαρά και το θαύμα!
02/08/2022
«Ήταν στις 27 Ιουλίου 1921, όταν ο Frederick Banting από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακοινώνει ότι η ομάδα του απέδειξε ότι η ορμόνη ινσουλίνη μπορούσε να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα. Ο έλεγχος του διαβήτη, της μέχρι τότε επάρατης ασθένειας, θα γινόταν επιτέλους πραγματικότητα.
Προσπαθήστε τώρα να κάνετε εικόνα στο μυαλό σας την παρακάτω σκηνή:
Είμαστε ένα χρόνο μετά, το 1922, όταν οι επιστήμονες Frederick Banting και Charles Best επισκέπτονται μια νοσοκομειακή πτέρυγα που «φιλοξενούσε» διαβητικά παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία στην πραγματικότητα ήταν σε κώμα και πέθαιναν από διαβητική κετοξέωση. Φανταστείτε ένα δωμάτιο γεμάτο γονείς που κάθονται δίπλα στο κρεβάτι του παιδιού τους και περιμένουν τον αναπόφευκτο θάνατό του.
Οι επιστήμονες πηγαίνουν από κρεβάτι σε κρεβάτι και κάνουν μια ένεση στα παιδιά με το νέο εκχύλισμα – την ινσουλίνη. Τη στιγμή που κάνουν ένεση στο τελευταίο παιδί σε κώμα, το πρώτο παιδί, που του έκαναν ένεση, αρχίζει να ξυπνά. Στη συνέχεια, ένα ένα, όλα τα παιδιά ξυπνάνε από το διαβητικό κώμα τους. Ένα δωμάτιο θανάτου και κατήφειας μετατρέπεται σε τόπο χαράς και ελπίδας.
Νομίζω ότι αυτή πρέπει να ήταν μια από τις πιο απίστευτες στιγμές στην ιστορία της ιατρικής.
ΥΓ
Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ο Frederick Banting με τον Charles Best ανακάλυψαν την ινσουλίνη υπό τη διεύθυνση του John Macleod στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Επίσης με τη βοήθεια του James Collip η ινσουλίνη καθαρίστηκε κι έγινε διαθέσιμη για την επιτυχή θεραπεία του διαβήτη. Ο Banting και ο Macleod κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ για το έργο τους το 1923.»
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο